Inscrie firma »
C************************************ Prezentare firma Produsele firmei Contact
Model actiune îmbogatire fara justa cauza

Model actiune îmbogatire fara justa cauza

Producator: Cabinet de avocatura Coltuc
 

Prezentare Model actiune îmbogatire fara justa cauza

DOMNULE PRESEDINTE,

Subsemnatul(a)_, chem în judecata si personal la interogatoriu pe pâratul(a)_, domiciliat(a) în_, pentru ca în baza

PRINCIPIULUI ÎMBOGATIRII FARA JUST TEMEI

sa fie obligat(a) la_.

Cer, de asemenea, obligarea pârâtului(ei) la plata cheltuielilor de judecata.

Motivele actiunii:

În fapt, (se enunta motivul care justifica admiterea actiunii si valoarea pretentiilor necesara pentru a se calcula taxa de timbru).

În drept, îmi întemeiez actiunea pe principiul îmbogatirii fara just temei. Dovada actiunii înteleg sa o fac cu interogatoriul paratului(ei) care rog sa fie citat(a) cu mentiunea sa se prezinte la interogatoriu, proba cu expertiza si cu

martori:_.

Depun prezenta cerere în dublu exemplar timbru fiscal în valoare de_

lei si timbru judiciar în valoare de_lei.

Data depunerii__

Semnatura_

DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI_
Explicatii teoretice

ÎMBOGATIREA FARA JUSTA CAUZA

1. CONCEPT SI REGLEMENTARE

1. ÎNTELESUL NOTIUNII. Aceasta institutie de drept n-o gasim reglementata în legislatia noastra, distinct, ca izvor de obligatii de-sine-statator, care sa dea nastere la efecte proprii.

în Codul civil gasim unele texte (art. 484, 493,494, 997, 1618, etc.) prin care se instituie obligatia de restituire.

îmbogatirea fara just temei se datoreaza unui fapt juridic licit si voluntar care conduce la sporirea patrimoniului uneia dintre parti în detrimentul alteia, fara nici un temei juridic, în afara oricarui raport contractual. Pentru restabilirea starii de fapt anterioara faptului juridic licit si voluntar, cel saracit are dreptul sa pretinda de la cel îmbogatit sa-i restituie valorile luate pe nedrept.

Reclamantul, adica cel saracit, are obligatia sa indice exact în ce consta îmbogatirea si saracirea, caror cauze se datoreaza, care este valoarea si care sunt probele ce dovedesc sustinerea sa.

2. CONDITII. Pentru ca reclamantul sa poata triumfa în actiunea prin care cere obligarea pârâtului sa-i restituie valoarea cu care s-a îmbogatit în detrimentul sau, el trebuie sa dovedeasca existenta unor conditii materiale si juridice.

1) Materiale, care sunt în numar de trei:

a) Pârâtul si-a marit patrimoniul Acest lucru se poate datora dobândirii unor bunuri, a unor sume de bani, a unei creante, ori faptului ca s-a folosit de un bun al reclamantului care i-a adus unele venituri etc.

b) Saracirea patrimoniului reclamantului, care poate consta într-o sporire a pasivului sau ori o micsorare a activului acestuia. De exemplu, persoana care, în lipsa unui contract de munca, a prestat totusi munca pe baza promisiunii facute de alti încadrati în munca, nu de directorul unitatii, ca va fi încadrata. Depunând o munca pentru care persoana nu a fost remunerata, înseamna ca patrimoniul ei a suferit o micsorare egala cu valoarea care

i se cuvenea pentru munca depusa, fapt care justifica admisibilitatea actiunii întemeiata pe principiul îmbogatirii fara just temei.

c) Existenta raportului cauzal între îmbogatirea pârâtului si saracirea reclamantului In cadrul acestei actiuni trebuie stabilit daca s-au dobândit sau pastrat de catre pârât bunuri sau valori în detrimentul reclamantului, fara just temei.

între dobândirea bunurilor sau evitarea cheltuielilor de catre pârât - care, în acest mod, se îmbogateste — si pierderea unor bunuri sau valori de catre reclamant, care saraceste în consecinta, trebuie sa existe un raport cauzal: îmbogatirea pârâtului fiind conditionata de saracirea reclamantului.

2) De ordin juridic, care sunt în numar de doua:

a) îmbogatirea sa nu se întemeieze pe o cauza legitima. Spuneam ca atât îmbogatirea, cât si saracirea trebuie sa fie lipsite de temei.

b) Absenta unui alt mijloc juridic de aparare. îmbogatirea fara just temei are întotdeauna un caracter subsidiar, asa încât nu-si gaseste aplicare când cel saracit, pentru valorificarea dreptului sau la reparare, poate recurge la o alta cale.
3. NATURA JURIDICA. în practica si literatura juridica exista un punct de vedere constant, în sensul ca îmbogatirea fara just teniei constituie un izvor de obligatii distinct, extracontractual, care se deosebeste de alte izvoare, cum ar fi raspunderea delictuala, gestiunea de afaceri, plata nedatorata.

Este un izvor extracontractual pentru ca îmbogatirea si saracirea nu se datoreaza unei conventii a partilor, ci are loc independent de vointa lor.

Spre deosebire de raspunderea civila delictuala, fundamentata pe culpa, si unde despagubirea este integrala, îmbogatirea fara just temei nu presupune culpa celui îmbogatit, iar restituirea este limitata la valoarea cu cât s-a diminuat celalalt patrimoniu.

Cu toate ca si gestiunea de afaceri (art. 987 - 991 C. civ.) si plata nedatorata (art. 992

- 997 C. civ.) se întemeiaza, ca si îmbogatirea fara just temei, pe ideea de echitate, conform principiului ca nimanui nu-i este îngaduit sa se îmbogateasca în dauna altuia, între îmbogatirea fara just temei si cele doua institutii juridice de drept civil, gestiunea de afaceri si plata nedatorata, exista însemnate deosebiri, asupra carora nu ne oprim.

4. Termenul DE INTRODUCERE A ACTIUNII. Cererea de chemare în judecata trebuie introdusa în termenele de prescriptie prevazute de dispozitiile Decretului nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva.

Termenul de prescriptie începe sa curga din momentul în care cel saracit a luat cunostinta sau trebuia sa cunoasca ca un alt patrimoniu s-a marit, cât si persoana care s-a îmbogatit, împotriva careia trebuie sa introduca actiunea.

5. CEREREA DE CHEMARE ÎN JUDECATA. Ca orice cerere de chemare în judecata, aceasta trebuie sa fie redactata cu respectarea dispozitiilor art. 112 C. proc. civ.

Obiectul cererii de chemare în judecata îl constituie obligarea pârâtului la restituirea valorilor cu care s-a îmbogatit, care nu pot depasi valoarea îmbogatirii, dar nici pe cea a saracimii celuilalt patrimoniu.

Dovada actiunii se poate face cu orice mijloc de proba admis de lege: interogatoriul pârâtului, martori, cercetarea locala, expertiza etc.

Actiunea este de competenta instantei în a carei raza teritoriala domiciliaza pârâtul (art. 5 C. proc. civ.). în situatia în care este vorba de bunuri imobile, competenta apartine instantei în a carei raza teritoriala se afla imobilul. în aceasta ultima situatie, pentru identificarea nemiscatoarelor se va indica comuna, strada si numarul unde sunt situate, iar, în lipsa, vecinatatile, etajul, apartamentul, sau, când nemiscatorul este înscris în cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul topografic (art. 112 pct. 3 C. proc. civ.).

Actiunea se timbreaza la valoarea pretentiilor cerute.

6. HOTARÂREA JUDECATOREASCA. în cazul admiterii actiunii, restituirea trebuie facuta în natura si numai în cazul când acest lucru nu mai este posibil se recurge la restituirea prin echivalent.

Admitând actiunea, instanta trebuie sa aiba în vedere doua aspecte:

- pârâtul poate fi obligat sa restituie numai cu cât a crescut patrimoniul lui, crestere care se stabileste în raport cu momentul sesizarii instantei;

- reclamantului, chiar daca pretinde, nu poate sa i se acorde o valoare care sa depaseasca valoarea cu cât s-a diminuat patrimoniul sau; daca ar primi mai mult, ar însemna pentru el o îmbogatire fara just temei.
PREZENTARE C************************************
MEMBRU
GRATUIT
C************************************
178 562 accesari
Pentru a vizualiza datele companiei
C************************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Login
Activitate firma: avocat bucuresti - avocat online - avocat drept penal

PRODUSE ASEMANATOARE CU MODEL ACTIUNE ÎMBOGATIRE FARA JUSTA CAUZA

Model de actiune în regresModel de actiune în regres
Model de actiune în regres
DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnatul(a)_, domiciliat(a) în_, chem în judecata si personal la interogatoriu pe ...
Model de actiune în regresModel de actiune în regres
Model de actiune în regres
DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnatul(a)_, domiciliat(a) în_, chem în judecata si personal la interogatoriu pe ...
Model de actiune pauliana (revocatorie)Model de actiune pauliana (revocatorie)
Model de actiune pauliana (revocatorie)
Model 1 DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnatul(a)_, domiciliat(a) în_, chem în judecata si personal la ...
Model de cerere de chemare în judecata - actiune în raspunderea civila contractualaModel de cerere de chemare în judecata - actiune în raspunderea civila contractuala
Model de cerere de chemare în jude...
MODEL DE CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATA Prezentam un singur model de cerere de chemare în judecata care ...
Model de actiune în declararea sau constatarea simulatieiModel de actiune în declararea sau constatarea simulatiei
Model de actiune în declararea sau...
MODEL DE CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATA Prezentam un singur model de cerere de chemare în judecata care ...
MODEL DE CERERE RECONVENTIONALAMODEL DE CERERE RECONVENTIONALA
MODEL DE CERERE RECONVENTIONALA
MODEL DE CERERE RECONVENTIONALA Instanta Sectia Dosar nr. / Termen la data de_ Domnule Presedinte, ...
Model de actiune oblica (indirecta sau subrogatorie)Model de actiune oblica (indirecta sau subrogatorie)
Model de actiune oblica (indirecta sau s...
Model 1 DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnatul(a)_, domiciliat(a) în_ în numele debitorului(oarei) ...
Model de actiune în constatare nulitate absoluta si anulareModel de actiune în constatare nulitate absoluta si anulare
Model de actiune în constatare nul...
MODELE DE CERERI DE CHEMARE ÎN JUDECATA ÎN MATERIA NULITATII 1. Pentru constatarea nulitatii ...
MODEL DE CERERE DE INTERVENTIE ÎN INTERES PROPRIUMODEL DE CERERE DE INTERVENTIE ÎN INTERES PROPRIU
MODEL DE CERERE DE INTERVENTIE ÎN ...
CERERE DE INTERVENTIE ÎN INTERES PROPRIU Instanta_ Sectia_ Dosar nr. / Termen la data de_ Domnule ...

MODEL ACTIUNE ÎMBOGATIRE FARA JUSTA CAUZA ESTE LISTAT IN: