Inscrie firma »
Cat costa o campanie online (II)
Am vazut in primul episod al acestui studiu de caz cum ajungem la o prima cotatie pentru o campanie online. Sa consideram acum cateva particularitati legate de cazul considerat, importante in ajustarea si implicit optimizarea mediaplanului.

O importanta foarte mare pentru advertiser trebuie sa o aiba in mediaplanning factorii psihografici. Intentia de cumparare auto, masurata prin studii independente pe majoritatea site-urilor mari, permite o selectie mai riguroasa a site-urilor in functie de afinitatea targetului (masurata prin acest indicator). Selectand un top al intentiilor de cumparare auto, mai putem adauga in lista de site-uri campanioanele in ceea ce priveste proportia de indivizi ce intentioneaza sa isi cumpere un autoturism sau sa contracteze un credit auto in urmatoarele trei luni.

Dupa aceasta modificare putem spune ca deja mediaplanul are modificari substantiale. Dar inca nu am terminat. Ne gandim si la modelul de masina. Ce-o fi? Compacta? Pentru barbati sau in vizor sunt si femeile? Inacest caz mai gasim si cateva site-uri vizitate preponderent femei unde impactul reclamei in vanzari poate fi semnificativ.

Si uite-asa am ajuns la o lista prea mare de site-uri, si primul imbold al unui planner ar fi sa mai elimine din ele. Nimic mai gresit! Optimizarea vizibilitatii se poate face fara renuntarea la site-uri. Daca am rationat corect si am ajuns la 30 de site-uri, nu are sens acum sa il reducem la 10 ca nu avem destui bani. Avantajele utilizarii atat a unei retele cu multe site-uri, cat si a unui adserver performant rezida in optimizarea unei campanii prin alte mijloace mai rafinate:

- eliminarea duplicarii. Intr-adevar, avem 30 de site-uri care au o audienta cumulata mult peste resursele noastre financiare. In acelasi timp insa, trebuie sa fim constienti ca aceste site-uri au vizitori comuni. Cu alte cuvinte exista posibilitatea ca un individ, in special din categoria heavy-users, sa vada de prea multe ori reclama navigand pe mai multe site-uri in perioada campaniei. Putem asadar sa eliminam waste-ul pe care il comit acesti heavy-users prin plafonarea frecventei indiferent de site-ul pe care il vede un individ. Practic veti avea doua frecvente maximale: una per plan (de exemplu maxim 3 afisari pe zi pe www.masini.ro) si una pe intreaga campanie (maxim 10 vizualizari ale bannerului pentru un individ - vizitator unic, indiferent pe ce site-uri ar fi vazut campania).

- targetari orare. Folosirea palierelor orare pentru afisarea campaniei noastre mareste si ea vizibilitatea campaniei prin concentrarea afisarilor intre acele ore. Nu trebuie insa sa va bateti capul calculand traficul intre acele ore: adserverul are curbele sezonalitatilor circadiene si saptamanale, putand aloca predictiv afisarile intre orele respective, pe baza datelor istorice. In acest mod, campania dumneavoastra are vizibilitatea scontata la nivel de individ unic (se stie ca vizibilitatea unei campanii este invers proportionala cu eficienta - masurata de regula cu ajutorul ratei de click, dar nu numai astfel).

Si lista metodelor poate continua. In final, avem o campanie pe 30 de site-uri, cu frecvente stabilite a priori, cu eliminarea duplicarii, cu targetari orare, si hai sa zicem si cu 3 bannere dispuse proportional in prima saptamana, din care in restul campaniei vom folosi doar pe primele doua (din punct de vedere a ratei de click obtinute in prima saptamana). Mai pomenim si de un teasing si de o masurare post-campanie (in regim online sau offline) si deja puteti sa va laudati si dumneavoastra cu maiestria pe care ati avut-o in planificarea si bugetarea corecta a unei campanii online. Calculele finale le faceti dumneavoastra, considerati-le tema pentru acasa:). Pentru detalii suplimentare scrieti-ne la [email protected]

Articol de Doru PANAITESCU,
Online Sales Manager
ARBOmedia
Produse recomandate
# 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z