Inscrie firma »
13.1 Protectia sociala a somerilor.
Sursa datelor.
- Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Precizari metodologice.
Cheltuielile cu protectia sociala a somerilor au fost grupate pe urmatoarele categorii:

  • Ajutorul de fomaj si ajutorul de integrare profesionala reprezinta sumele acordate, la cererea persoanelor indreptatite, potrivit Legii nr. 1/1991, republicata in anul 1994 si completata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 47/1997, pe o perioada de eel mult 270 de zile calendaristice.
  • Indemnizatia de fomaj (conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca intrata in vigoare la data de 1 martie 2002) reprezinta o compensate partiala a veniturilor care se acorda persoanelor aflate in somaj, ca urmare a pierderii locului de munca sau absolventilor institutiilor de invatamant si militarilor care au efectuat stagiul militar si care nu s-au putut incadra in munca si venituri de completare (conform O.U.G. nr. 170/2001 privind atenuarea impactului social ca urmare a procesului de reorganizare a sectorului productiei de aparare si O.U.G. nr. 8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare si privatizare a unor societati nationale, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat).
  • Alocatia de sprijin reprezinta suma ce s-a acordat persoanelor care au beneficiat de ajutorul de somaj, sau ajutorul de integrare profesionala si care nu au putut sa se incadreze in munca. Alocatia de sprijin se acorda pe o perioada de eel mult 18 luni (conform Legii nr.1/1991, republicata in anul 1994 si completata prin O.U.G. nr. 47/1997).
  • Cheltuieli pentru formarea profesionala reprezinta cheltuielile efectuate pentru calificarea, recalificarea, perfectionarea si specializarea persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca; formarea profesionala se realizeaza prin cursuri, stagii de practica si specializare, organizate pe niveluri de pregatire, pe baza planului national de formare profesionala.
  • Plata absolventilor reprezinta suma acordata angajatorilor care au incadrat in munca, absolventi ai unor institutii de invatamant, pe durata nedeterminata. Suma lunara acordata este echivalenta salariului minim brut pe tara, pentru o perioada de 12 luni (conform Legii nr. 76/2002 - art. 80, alin. 1).
  • Platile pentru stimularea somerilor care se angajeaza inainte de expirarea perioadei de fomare reprezinta sumele platite in completarea veniturilor salariale, somerilor care se incadreaza in munca inaninte de expirarea perioadei in care beneficiau de indemnizatie de somaj; se acorda ca suma lunara neimpozab'ila, din bugetul asigurarilor sociale, in cuantum de 30% din indemnizatia de somaj primita in luna anterioara angajarii (conform Legii nr. 76/2002 -art 72).
    Nu beneficiaza de aceasta suma persoanele care se angajeaza la angajatorii cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani (conform Legii nr. 107/2004 - art. 1, pet. 31).
  • Platile pentru stimularea mobilitatii fortei de munca reprezinta sumele acordate ca prime de incadrare neimpozabile persoanelor (somere) care se incadreaza in munca inainte de expirarea perioadei in care beneficiaza de indemnizatie de somaj, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil. Prima de incadrare reprezinta echivalentul a doua salarii minime brute pe tara.
  • Platile pentru stimularea angajatorilor care incadreaza fomeri din categoria defavorizati reprezinta sumele acordate angajatorilor care au incadrat in munca pe durata nederminata, absolventi din randul persoanelor cu handicap. Suma lunar acordata este echivalenta cu 1,5 salarii minime brute pe tara, pentru o perioada de 18 luni (conform Legii nr. 76/2002 - art. 80, alin. 2).
  • Platile compensatorii efectuate in cadrul programelor de restructurare, privatizare si lichidare reprezinta sumele acordate persoanelor carora li s-au desfacut contractele individual de munca ca urmare a concedierilor colective (O.G. nr. 7/1998 si O.U.G. nr. 98/1999 cu modificarile si completarile ulterioare).
  • Alte cheltuieli cuprind sumele acordate sub forma de credite intreprinderilor mici si mijlocii pentru infiintarea de noi locuri de munca, precum si cele necesare administrarii fondului pentru plata ajutorului de somaj.


  • Sursa Datelor - Institutul National de Statistica
    Produse recomandate
    # 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z