Inscrie firma »
13.2 Asigurari sociale.
Sursa datelor
Rapoarte statistice completate de institutiile cu atributii in domeniul asigurarilor sociale:
- Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.
- Ministerul Culturii si Cultelor.
- Secretariate de Stat pentru Culte.
- Casa de Asigurari a Avocatilor.
- Ministerul Apararii Nationale.
- Ministerul Administratiei si Internelor.
- Serviciul Roman de Informatii.

Surse administrative:
- Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
- Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, pentru datele privind gruparea pensionarilor dupa nivelul pensiei, biletele de tratament si odihna acordate prin asigurarile sociale de stat.

Precizari metodologice
  • Pensia medie lunara s-a calculat prin raportarea sumelor cuvenite (conform deciziilor) pensionarilor existenti in plata in anul de referinta, la numarul mediu lunar al acestora inmultit cu 12. Pana in anul 1998 inclusiv, in acest calcul nu s-au luat in considerare sumele cuvenite drept pensie suplimentara.
    - De la 1 ianuarie 1999, sumele cuvenite pentru calculul pensiei medii lunare cuprind, pe langa drepturile din deciziile de pensionare, sumele pentru pensia suplimentara (O.U.G. nr. 31/1998) si cele pentru contributia de asigurari sociale de Sanatate (Legea nr. 145/1997, completata cu O.U.G. nr. 30/1998).
    - De la 1 iulie 2000, sumele cuvenite pentru calculul pensiei medii lunare cuprind si valoarea impozitului aferent sumelor ce depasesc plafonul stabilit prin lege (O.U.G. nr. 87/2000). incepand cu 1 ianuarie 2003, sumele cuvenite drept pensii nu mai includ contributia pentru asigurarile sociale de sanatate (O.U.G. nr. 147/2002). incepand cu 1 ianuarie 1967 s-a instituit, in afara pensiei de asigurari sociale, pensia suplimentara (Legea nr.27/1966). Fondurile necesare pentru plata pensiilor suplimentare se formeaza din contributia angajatilor.
  • Indicele pensiei reale s-a calculat, numai pentru pensionarii de asigurari sociale de stat, ca raport intre indicele pensiei medii nominale si indicele preturilor de consum, de tip Laspeyres, pentru gospodariile de pensionari. Pensia medie nominala utilizata in calculul pensiei reale a pensionarilor de asigurari sociale de stat cuprinde si pensia suplimentara. Indicatorul are acelasi continut si pentru anul 1999, sumele corespunzatoare contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate nefiind incluse. De la 1 iulie 2000, se deduce si valoarea impozitului.


  • EVOLUTIA NUMARULUI MEDIU AL PENSIONARILOR



    Sursa Datelor - Institutul National de Statistica
    Produse recomandate
    # 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z