Inscrie firma »
C************************************ Prezentare firma Produsele firmei Contact
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 4 C. PROC. CIV.

Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 4 C. PROC. CIV.

Producator: Cabinet de avocatura Coltuc
 

Prezentare Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 4 C. PROC. CIV.

Domnule Presedinte, [1]

Subsemnatul [2]_, domiciliat în_ contradictoriu cu intimatul [3]_, domiciliat în termen legal [4], prezenta cerere de

Revizuire

împotriva sentintei/deciziei civile nr. [5] / pronuntata de Judecatoria/Tribunalul/Curtea de Apel_/înalta Curte de Casatie si Justitie, solicitându-va sa dispuneti_[6]

Motivele cererii sunt urmatoarele:

Motivele de fapt [7]:_

Temeiul de drept [8]: îmi întemeiez cererea pe dispozitiile art. 322 pct. 4 C. proc. civ.

Pentru dovedirea formularii în termen a cererii de revizuire si a temeiniciei motivului de revizuire invocat solicit atasarea la prezenta cauza a dosarului în care s-a pronuntat hotarârea atacata, precum si încuviintarea urmatoarelor probe_, pe aspectul_[9]

Anexez copia hotarârii atacate, copii certificate de pe alte înscrisuri, respectiv_, precum si chitanta de plata a taxei judiciare de timbru de 91.000 lei si timbrul judiciar de 1.500 lei. [10]

Semnatura,

Domnului Presedinte al Judecatoriei/Tribunalului/Curtii de Apel/Înaltei Curti de Casatie si Justitie [11]_
Explicatii

[1] Natura juridica. Revizuirea este o cale extraordinara de atac, de retractare, comuna si nesuspensiva de executare, prin care se poate obtine, în cazurile expres si limitativ prevazute de art. 322 C. proc. civ., retractarea hotarârii definitive atacate.
[2] Calitate procesuala activa (revizuient) poate avea oricare dintre partile interesate care au figurat în procesul în care s-a pronuntat hotarârea supusa revizuirii sau, dupa caz, succesorii lor în drepturi, precum si procurorul, în temeiul art. 45 alin. (5) C. proc. civ., indiferent daca acesta a participat sau nu la judecata finalizata cu hotarârea pe care doreste sa o atace.
[3] Calitate procesuala pasiva (intimat) au celelalte parti din procesul finalizat cu hotarârea atacata, care nu au formulat cererea de revizuire sau, dupa caz, succesorii în drepturi ai acestora.

[4] Termenul de introducere. Pentru cazul prevazut de art. 322 pct. 4 C. proc. civ., termenul de revizuire este de o luna si curge din ziua în care partea a luat cunostinta de hotarârea instantei penale de condamnare a judecatorului, martorului sau expertului ori de hotarârea care a declarat fals înscrisul. în lipsa unei astfel de hotarâri, termenul curge de la data când partea a luat cunostinta de împrejurarile pentru care constatarea infractiunii nu se mai poate face printr-o hotarâre penala, dar nu mai târziu de trei ani de Ia data producerii acestora [art. 322 alin. (1) pct. 3 C. proc. civ.]

[5] Obiectul revizuirii difera în functie de varianta din art. 322 pct. 4 C. proc. civ. pe care revizuientul si-a întemeiat cererea. Astfel:

5.1. Pentru varianta condamnarii martorului sau expertului si pentru cea privind declararea falsitatii înscrisului, obiectul revizuiri îl pot constitui numai hotarârile prin care s-a rezolvat fondul pretentiei deduse judecatii - hotarâri ramase definitive în instanta de apel sau prin neapelare si hotarâri ale instantelor de recurs, cu exceptia celor cu privire la care legea interzice exercitarea acestei cai extraordinare de atac.

5.2. Pentru varianta condamnariijudecatorului se admite ca obiectul revizuirii îl pot constitui toate hotarârile pronuntate de instantele de recurs, precum si hotarârile primei instante sau ale instantei de apel, chiar daca prin ele nu se evoca fondul pretentiei deduse judecatii.

[6] Se va indica expres solutia urmarita prin admiterea revizuirii întemeiata pe pct. 4 al art. 322, respectiv în varianta condamnarii judecatorului se va solicita desfiintarea hotarârii atacate si rejudecarea procesului, iar în varianta pronuntarii hotarârii pe baza unui material probator fals (varianta ce include atât declararea ca fals a unui înscris privitor la pricina, cât si condamnarea martorului sau expertului) se va solicita ca, dupa admiterea în principiu a cererii de revizuire, sa se procedeze la rejudecarea pricinii pe baza administrarii de probe noi, cu consecinta schimbarii în tot sau în parte a solutiei din hotarârea atacata.
[7] Motivele de fapt. Se va indica varianta din motivul prevazut de art. 322 pct. 4 C. proc. civ. ce a fost dedusa judecatii si se va argumenta îndeplinirea conditiilor acesteia prin raportare la situatia concreta din hotarârea atacata.

Punctul 4 al art. 322 deschide calea revizuirii când un judecator, martor sau expert care a luat parte la judecata, a fost condamnat definitiv pentru o infractiune privitoare la pricina sau când hotarârea atacata s-a dat în temeiul unui înscris declarat fals în cursul ori în urma judecatii.

în ambele variante, motivul presupune îndeplinirea urmatoarelor conditii:

a) fapta infractionala sau falsitatea înscrisului sa aiba implicatii determinante asupra solutiei date prin hotarârea atacata, în sensul ca vor conduce la schimbarea acesteia;

b) revizuientul sa nu fi cunoscut la epoca judecatii existenta vreuneia din aceste situatii;

c) sa fi intervenit o hotarâre penala definitiva de condamnare a judecatorului, martorului sau expertului care a participat la judecata sau, dupa caz, o hotarâre penala prin care s-a declarat fals un înscris privitor la pricina, afara de cazul în care cercetarea penala nu mai este posibila din cauza unui impediment legal (amnistie, moartea faptuitorului, prescrierea raspunderii penale etc.), când stabilirea acestor situatii, în vederea revizuirii, se face pe cale incidentala de instanta civila învestita cu cererea de revizuire, dupa citarea celui învinuit de savârsirea infractiunii. De mentionat ca judecatorul caruia i se imputa savârsirea unei fapte penale nu poate fi citat în calitate de parte la solutionarea cererii de revizuire, întrucât, de regula, în caile de atac au calitatea de parti persoanele care au participat la judecata în litigiul în care a fost pronuntata hotarârea atacata, dar cum în materie de revizuire legiuitorul a prevazut expres citarea în proces a celui învinuit de savârsirea infractiunii - art. 322 pct. 4 teza finala C. proc. civ. - judecatorul va fi citat în proces ca intimat, fara însa a avea o pozitie similara cu cea a partilor care nu au exercitat calea de atac.

Prin urmare, revizuientul va trebui sa arate în cererea sa acele împrejurari care contureaza conditiile sus-mentionate.

[8] Temeiul de drept îl constituie dispozitiile art. 322 pct. 4 C. proc. civ., urmând a se indica si teza din acest articol corespunzatoare variantei de revizuire la care s-a oprit partea, iar daca s-a solicitat si suspendarea executarii hotarârii atacate, acest temei de drept se întregeste cu dispozitiile art. 325 C. proc. civ.
[9] Probele. Probatiunea se structureaza pe doua aspecte: cel legat de formularea în termen a cererii de revizuire si cel legat de motivul propriu-zis de revizuire.

Pe primul aspect se poate solicita orice mijloc de proba, deoarece data la care partea a luat cunostinta de hotarârea penala folosita în revizuire (de condamnare ori de declarare a falsitatii înscrisului) sau de împrejurarile pentru care constatarea infractiunii nu se mai poate face printr-o hotarâre penala, ca moment al începerii curgerii termenului de revizuire pentru motivul prevazut de pct. 4 al art. 322, constituie un fapt juridic, pentru care legea nu instituie limitari în privinta mijloacelor de dovada.

în ceea ce priveste aspectul de fond, legat de verificarea motivului de revizuire invocat de parte, acesta impune necesitatea solicitarii de atasare a dosarului în care s-a pronuntat hotarârea atacata si, ca înscrisuri, a hotarârii penale de condamnare a judecatorului, martorului sau expertului ori, dupa caz, a hotarârii prin care s-a declarat fals un înscris privitor la pricina, iar daca constatarea infractiunii nu se mai poate face printr-o hotarâre penala, pentru cercetarea incidentala a infractiunii de catre instanta de revizuire se poate solicita orice mijloc de proba admis de lege, cu respectarea regulilor de drept comun în materie de probatiune.

[10] Timbrajul. Taxa judiciara de timbru, în cuantum de 91.000 lei (la nivelul anului 2005), si timbrul judiciar, în valoare de 1.500 lei, sunt cele prevazute de art. 3 lit. h) din Legea nr. 146/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv de art. 3 alin. (1) din O.G. nr. 32/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.
Daca se solicita si suspendarea executarii hotarârii atacate, se datoreaza în plus o taxa judiciara de timbru de 91.000 lei si un timbru judiciar de 3.000 lei, conform art. 3 lit. e) din Legea nr. 146/1997, respectiv, art. 3 alin. (1) din O.G. nr. 32/1995.
[11] Instanta competenta este cea care a pronuntat hotarârea a carei revizuire se cere [art. 323 alin. (1) C. proc. civ.]
PREZENTARE C************************************
MEMBRU
GRATUIT
C************************************
177 312 accesari
Pentru a vizualiza datele companiei
C************************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Login
Activitate firma: avocat bucuresti - avocat online - avocat drept penal

PRODUSE ASEMANATOARE CU MODEL DE CERERE DE REVIZUIRE - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 4 C. PROC. CIV.

Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 5 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 5 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 1 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 1 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_ ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_ contradictoriu cu intimatul [3]_, domiciliat ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_ contradictoriu cu intimatul [3]_, domiciliat ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 3 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 3 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 6 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 6 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_, domiciliat în . formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 8 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 8 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, ...
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULAREMODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
CONTESTATIA ÎN ANULARE OBISNUITA Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez ...
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULAREMODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
CONTESTATIA ÎN ANULARE OBISNUITA Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez ...

MODEL DE CERERE DE REVIZUIRE - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 4 C. PROC. CIV. ESTE LISTAT IN: