Inscrie firma »
Care sunt procedurile documentate cerute in mod expres de ISO 9001:2000 ?


Prin acest document incercam sa venim in sprijinul dvs., daca doriti sa implementati un sistem de management al calitatii si vreti sa stiti care sunt procedurile documentate cerute in mod explicit de ISO 9001:2000.

Concepte utilizate in articol:

  • prin procedura - intelegem "modul cum se desfasoara si se controleaza un proces" (o procedura poate fi scrisa, sau nedocumentata - se aplica sub forma unor cutume).
  • prin proces - intelegem "ansamblul de actiuni prin intermediul carora se ajunge, prin transformarea"elementelor de intrare" in "elemente de iesire", la un rezultat asteptat" (de exemplu: un produs neconform printr-o succesiune de actiuni este "transformat" in produs conform).
  • prin sistemul de management al calitatii - intelegem "un mod prin care sunt administrate/gestionate diversele procese/activitati astfel incat organizatia este capabila sa realizeze produse/ sa efectueze servicii care aduc satisfactii (calitate) celor interesati".

Dupa cum poate cunoasteti, ISO 9001:2000 este un standard care contine cerinte referitoare la managementul organizatiei. Prin respectarea cerintelor ISO 9001 se configureaza in organizatie un asa numit "sistem de management al calitatii" - un mod prin care sunt administrate/gestionate diversele activitati din organizatie astfel incat aceasta sa fie capabila sa ofere satisfactii (calitate) celor interesati de rezultatele ei.

Una din cerintele ISO 9001:2000 se refera la necesitatea existentei in organizatie a unei documentatii care sa prezinte modul cum sunt operate si controlate diversele procese din organizatie. Printre documentele cerute in mod expres de standardul ISO 9001:2000 sunt asa numitele proceduri documentate.

Procedurile documentate cerute expres de ISO 9001:2000 prezinta modul cum se planifica, realizeaza, controleaza si se corecteaza/imbunatatesc urmatoarele procesele: controlul documentelor; controlul inregistrarilor; auditul intern al calitatii; controlul produsului neconform; actiunile corective; actiuni preventive.

Scurta descriere a procedurilor documentate cerute expres de ISO 9001:2000

Procedurile documentate cerute expres de ISO 9001:2000 pot purta, generic, diverse denumiri ca: proceduri generale, proceduri de sistem, proceduri calitate etc..

Titlul procedurilor documentate de cele mai multe ori sunt similare cu denumirea procesului pe care il prezinta. Astfel, frecvent, vom gasi in organizatie procedurile documentate: Controlul documentelor; Controlul inregistrarilor; Auditul intern al calitatii; Control produsului neconform; Actiuni corective; Actiuni preventive.

Procedura documentata "Controlul documentelor" prezinta modul cum se tine sub control documentatia care "contine cerinte" (a se vedea articolul "Care sunt tipurile de documente necesare diverselor sisteme de management ?").

Procedura documentata "Controlul inregistrarilor" prezinta modul cum se tine sub control documentatia (documente doveditoare) prin intermediul careia se confirma ca procesele se desfasoara si se controleaza in mod eficace.

Procedura documentata "Auditul intern al calitatii" prezinta modul cum se desfasoara si controleaza procesul prin care se examineaza masura in care normele stabilite in organizatie sunt conforme cu cerintele ISO 9001:2000 si, de asemenea, se examineaza masura in care aceste norme sunt respectate.

Procedura documentata "Controlul produsului neconform" prezinta modul cum se desfasoara si controleaza procesul prin care se transforma un produs neconform in produs conform (se prezinta modul cum se identifica/ izoleaza un produs neconform, modul cum se identifica si planifica corectiile necesare, modul cum se apreciaza eficacitatea actiunilor intreprinse).

Procedura documentata "Actiuni corective" prezinta modul cum se desfasoara si controleaza procesul prin care identifica cauzele care au determinat produse neconforme, precum si totalitatea actiunilor prin care cauzele identificate sunt eliminate.

Procedura documentata "Actiuni preventive" prezinta modul cum se desfasoara si controleaza procesul prin care identifica cauzele care ar putea determina produse neconforme, precum si totalitatea actiunilor prin care cauzele identificate sunt eliminate.

Pe langa procedurile documentate cerute in mod explicit de standardul ISO 9001:2000 organizatia trebuie sa dezvolte si alte documente care sa prezinte modul cum isi gestioneaza/ administreaza diversele activitati/procese. Astfel, succint, o organizatie care are un sistem de management al calitatii are ca "documente interne care contin cerinte" (a se vederea articolul "Care sunt tipurile de documente necesare diverselor sisteme de management ?"): o declaratie a politicii in ceea ce priveste calitatea, un manual al calitatii, organigrama ierarhica, fise de post, alte documente necesare organizatiei pentru operarea si controlul eficace al diverselor procese pe care le realizeaza.

Suntem onorati sa raspundem oricarei solicitari din partea dvs. referitoare la configurarea unui sistem de management al calitatii competitiv, conform ISO 9001:2000, care sa va aduca reale satisfactii. Premier Management s.r.l. va garanteaza obtinerea "Certificatului ISO 9001" indiferent de organismul de certificare ales (SRAC, SGS, LLoyd's Register Quality Assurance, DNV, DQS, TUV CERT, Moody International, BVQI etc. ). Pentru mai multe detalii ne puteti contacta la tel. 021-323.76.79, 021-327.27.22 sau mob. 0722.530.872 (Gabriela LOGHIN).

12.04.2005
Copyright © Premier Management s.r.l. All Rights Reserved

drd. ing. Octavian LOGHIN

s.c. PREMIER MANAGEMENT s.r.l. - Expertul tau in management , Partener ClubAfaceri.ro ISO 9001
www.premier-management.ro
tel./ fax 021- 327.27.22
tel. 021- 323.76.79
mob. 0723.511.678
e-mail: [email protected]

Produse recomandate
# 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z