Inscrie firma »
Blitz Financiar-Nr.64 redactat de catre S.S.I.F. Vanguard S.A.



  • PIATA DE CAPITAL




    Comentariu - luna martie la Bursa de Valori Bucuresti
    Comunicate din partea societatilor petroliere
    Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq
    Societatile de Investitii Financiare - Banci - Sectorul Farmaceutic - Sectorul Petrolier

  • PIATA VALUTARA




    Evolutia pietei valutare



    Comentariu - luna martie la Bursa de ValoriBucuresti

    De aproape 4 saptamani, Bursa de Valori Bucuresti s-a inscris pe un trend descendent generalizat, dupa cresteri de la inceputul anului ale indicilor care ajunsesera la momentul 24 februarie 2005 la +49.3% - indicele BET, respectiv +92%

  • indicele BET-FI. De la 24 februarie, evolutia indicilor este redata in tabelul de mai jos:



    Pe tot acest interval, am avut 13 zile de scaderi ale indicelui BET, cu o medie zilnica de tranzactionare pe BVB de 340.6 mld lei, si 5 zile de usoare reveniri ale indicilor, cu o medie zilnica de tranzactionare de 181.1 mld lei.

    Cel mai plauzibil scenariu este acela ca la nivelul cotatiilor de acum 4 saptamani (SNP la peste 5000 lei/actiune, BRD la maxim istoric de 60.000 lei/actiune sau TLV la maxim istoric de 15200 lei), o parte a investitorilor de talie mare intrati in piata romaneasca in urma cu 6-12 luni sau mai mult, s-au considerat multumiti cu randamente de 100% (cresterea BET), obtinute numai din luna septembrie 2004.

    Este posibil ca investitorii straini sa fi avut o pondere relativ mare in aceste vanzari, acest fapt fiind cauzat cel putin de urmatoarele elemente:

    • multe din actiunile-vedeta erau si inca mai sunt evaluate la multipli (pret/profit, pret/activ net, pret/cifra de afaceri etc.) superiori unor companii similare de pe piete vecine cu risc mai scazut decat piata romaneasca.
    • s-a constatat in ultima perioada o retragere de capitaluri de pe pietele central si est europene ca urmare a majorarii dobanzii de interventie in Statele Unite la 2.75% si a unei asteptari de majorare in continuare a acestei dobanzi catre finele acestui an;

    Afectarea pietelor financiare din regiune, s-a observat si pe bursele din Bulgaria sau Ungaria: daca indicele BET a scazut cu 22.4% in ultima luna, indicele Sofix al bursei din Sofia a scazut cu aproape 12%, iar indicele BUX al bursei din Budapesta cu circa 8% in ultimele 3 saptamani.

    Cu referire la piata financiara romaneasca, s-a observat in luna martie o inversare a raportului intre cumparari si vanzari de valuta de catre banci, vanzarile de valuta predominand (convertirea in valuta a leilor fructificati pe piata romaneasca). Dupa cum se poate observa si din tabelul de mai jos, daca in februarie 2005 cumpararile nete de valuta de catre banci (intrarile nete) au fost de 10.8 mil euro medie zilnica, respectiv circa 200 mil euro la nivelul intregii luni, in perioada 14-21 martie media zilnica a vanzarilor nete (iesiri de pe ROL) a fost echivalentul a 6 milioane euro.




    Si pe piata bursiera romaneasca am avut cumparari nete din partea nerezidentilor in suma de 10.7 milioane euro pe parcursul lunii februarie, insa estimam ca datele pentru luna martie ar putea arata vanzari nete ale acestora pe bursa.

    Concluzia noastra ar fi ca deocamdata piata bursiera nu s-a stabilizat, fiind posibil ca trendul general descrescator sa continue si in urmatoarele saptamani, cu eventuale reveniri temporare pe cresteri de cateva procente ale indicilor. Recomandam prudenta la cumparare si extinderea orizontului de asteptare privind castigurile pe actiuni la mai mult de 6 luni.

    Comunicate din partea societatilor petroliere

    SNP Petrom a remis un comunicat catre BVB odata cu publicarea de catre grupulOMV a rezultatelor pe 2004. Rezultatele financiare ale SNP vor fi publicate pe 24mai 2004 conform RAS, acestea putand diferi semnificativ de ceea ce este inclus inbilantul consolidat al OMV conform IFRS.

    Comunicatul SNP precizeaza ca rezultatele anuale ale SNP vor reflecta o serie deprovizioane pentru cheltuieli care nu se reg.seau inainte in situa.iile financiare alePetrom Gi, de asemenea, vor reflecta provizionul deductibil corespunz.tor cotei dedezvoltare, permis de Guvern, in vederea incuraj.rii investi.iilor in industria petrolier.intern.. De asemenea, este foarte probabil ca aceasta situatie sa conduca laabsen.a profitului de distribuit Gi a impozitului pe profit pentru 2004.

    Tintele pana in 2008 specificate in comunicat:

    • cresterea profitului in conditiile unei Rate Medii de Rentabilitate a Capitalului Angajat (ROACE) de 13%;
    • performanta ridicata segmentului de explorare si productie, cu un volum stabil al productiei situat intre 200,000 si 220,000 barili echivalent petrol pe zi si cu continuarea activitatilor internationale in regiunea Marii Caspice.

    In conditiile in care societati din acelasi domeniu, precum MOL sau OMV isi stabilesc in mod curent tinte de eficienta de tipul ROACE 10-15%, interpretarea noastra este ca doar catre anul 2008 SNP ar urma sa ajunga la parametri de eficienta standard pentru o companie din domeniul petrolier.

    Un alt comunicat, al grupului Rompetrol mentiona urmatoarele date financiare dupa doua luni din anul 2005:



    Analizand istoric ratele de profitabilitate ale Rompetrol Rafinare (tabelul de mai jos) se observa o imbunatatire cu 2.2 pp a marjei EBITDA in primele 2 luni ale lui 2005 fata de intregul an 2004, aceasta fiind o masura a capacitatii de crestere a profitabilitatii din exploatare in noile conditii (noua politica de preturi vs. costuri materii prime, in principal). Faptul ca rata profitului net este foarte apropiata de rata EBITDA, se datoreaza unor elemente financiare si poate sa nu fie sustenabila pentru intregul an 2005.



    De aceea, nu este recomandabila extrapolarea cifrei de profit pe primele 2 luni la nivelul intregului an 2005 si calcularea unui P/E pe baza acelei cifre.

    In lipsa datelor de buget pe 2005, mai relevanta ar fi ipoteza majorarii ratei de profit net cu 2.2% in 2005 (diferenta de marja EBITDA, presupunand celelalte cheltuieli cu amortizarea, financiare si fiscale la un nivel similar cu anul 2004). Daca vanzarile ar creste in 2005 cu 20%, pana la 1760 mln USD, o rata de profit net de 2.5% ar insemna un rezultat net de 44 milioane dolari.

    PIATA DE CAPITAL

    Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq



    Valoarea totala a tranzactiilor pe BVB si BER in saptamana 14-18 martie a fost de peste 1,762 mld de lei, in crestere cu 12.2% fata de perioada anteriora. Indicii bursieri pe ambele piete s-au mentinut pe trend descrescator, cu scaderi mai accentuate decat in saptamana precedenta.

    SOCP -Tranzactiile cu actiuni Socep Constanta au totalizat in saptamana 14-18 martie aproape 40,5 mld de lei, reprezentand o cota de 2.3% din lichiditatea pietei. Pretul mediu de tranzactionare s-a apreciat de luni pana vineri cu peste 6.7%, pana la 4,043 lei/titlu.

    ASRA -Desi s-au tranzactionat doar in doua zile din perioada analizata, titlurile emise de Asirom au facut obiectul unor transferuri care au totalizat 1.98% din piata. Vineri au fost inregistrate sapte tranzactii, in urma carora au fost transferate peste 8.7 mil actiuni ASRA, in valoare de peste 34.85 mld lei, la pretul de 4000 lei, fata de intervalul 4500-5000 lei la care s-a tranzactionat in ultimul timp.

    IMP -Lichiditatea titlurilor IMP s-a redus, fata de perioada anterioara, cu 58%, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni fiind de 29.7 mld lei (adica 1.7% din total). Transferurile inregistrate vineri s-au efectuat la preturi mai mici cu 11.7%, fata de prima zi din saptamana.

    BRK - La inceputul saptamanii trecute SSIF Broker a facut publice rapoartele privind activul net si portofoliul la sfarsitul lunii februarie. Valoarea activului net a crescut cu 4.8% fata de sfarsitul lunii anterioare, iar in ceea ce priveste portofoliul, SSIF Broker a vandut pachetele de actiuni Impact si Romportmet, a majorat usor detinerea la Siretul si a achizitionat pachete de actiuni de peste 2% la Biofarm si Elpreco.
    Lichiditatea saptamanala a titlurilor (BRK) a fost de 24.1 mld de lei, in usoara scadere fata de perioada anteriora. Pretul mediu al tranzactiilor inregistrate a urmarit un trend descendent, vineri valoarea acestuia fiind cu 14.6% mai mica decat luni.

    AZO -Cu toate ca in saptamana analizata titlurile AZO nu au fost oprite de la tranzactionare decat in doua zile, lichiditatea acestora a fost ridicata, reprezentand 0.83% din piata. Tranzactiile s-au efectuat la preturi in scadere, vineri coborand pana la 2,810 lei/actiune. Actiunea se afla in continuare sub spectrul unei posibile inchideri a capacitatilor de productie ale societatii, dupa cum sustin reprezentantii Azomures, ca urmare a preconizatei majorari a pretului la gaze naturale (materia prima in activitatea societatii).

    Societatile de Investitii Financiare



    Tranzactiile cu actiuni SIF au insumat 441.7 mld de lei, adica mai mult de un sfert din lichiditatea totala a pietei. Deprecierile la nivel de pret au fost mult mai accentuate decat in perioada anterioara, situandu-se in jurul valorii de -20% la toate cele cinci societati de investitii financiare.

    SIF Banat a publicat un comunicat cu propunerile pentru posturile de administratori ai societatii, printre aceste propuneri numarandu-se si opt cetateni sloveni, iar SIF Moldova si-a anuntat participarea la majorarea capitalului social al Rulmentul Brasov.

    SIF Transilvania este a patra societate de investitii financiare care a raportat achizitii de actiuni BIOF, pachetul cumparat de SIF3 reprezentand 1.8% din capitalul social al producatorului de medicamente.

    SIF Oltenia a publicat rezultatele dupa doua luni din acest an, profitul brut obtinut fiind de 3.6 mil euro, cel mai mare dintre cele patru SIF-uri care au publicat rapoartele de activitate pana la 28 februarie.

    Banci



    Cea mai lichida actiune din piata in perioada de analiza a fost TLV, cu o valoare a tranzactiilor de 415.7 mld de lei. Cel mai ridicat volum a fost inregistrat vineri, cand au fost transferate peste 15 mil de titluri TLV, mai mult decat dublu fata de sedinta anterioara.

    Volumul total al tranzactiilor cu actiunile bancilor listate a fost de aproape 578 mld de lei, in crestere cu peste 50% fata de perioada anterioara.

    Convocatorul AGEA la Banca Transilvania cuprinde pe ordinea de zi aprobarea unei majorari de capital prin incorporare de rezerve si prime de emisiune in raport de 0.58 actiuni noi la una detinuta, plus majorare prin subscriere de noi actiuni in proportie de 0.1 la 1 detinuta, la pret de 4000 lei/actiune, data de inregistrare pentru aceste operatiuni fiind propusa 29 aprilie 2005. De asemenea, se supune aprobarii o emisiune de obligatiuni de 25 milioane USD, o transa de 20 milioane fiind destinata spre subscriere IFC (International Finance Corporation - membra a grupului Bancii Mondiale) si 5 milioane USD destinate spre subscriere actionarilor existenti si tertilor.

    Sectorul Farmaceutic



    Toate actiunile farmaceutice s-au depreciat in perioada 14-18 martie, pe fondul unei lichiditati in scadere fata de saptamana anterioara. Valoarea tranzactiilor a fost de 87.5 mld de lei, reprezentand doar 36% din lichiditatea din perioada precedenta.
    Schimbarile din structura actionariatului BIOF au dus la diminuarea pana la 5% a participatiei fostului actionar majoritar Rober Ferran. Achizitii importante de actiuni Biofarm au fost raportate de patru din societatile de investitii financiare (1, 3, 4 si 5).

    Sectorul Petrolier



    Actiunile celor doua societati petroliere s-au situat pe primele locuri atat in topul lichiditatilor cat si al deprecierilor de pret. Valoarea totala a tranzactiilor cu aceste titluri a insumat peste 372 mld lei, din care 255.6 mld aferente RRC.

    PIATA VALUTARA


    click pentru a mari

    In saptamana 14 - 18 martie 2005, leul s-a depreciat cu 1.67% fata de euro si 2.40% fata de dolar. De la inceputul anului, leul s-a apreciat cu 7.96% fata de euro si 5.69% in raport cu dolarul.

    NOTA: Acest material are un scop informativ, neconstituind o recomandare de cumparare sau vanzare a unor valori mobiliare. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor informatii. Datele obtinute pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate de noi a fi de incredere, insa nu putem garanta corectitudinea si completitudinea lor. Vanguard SA ar putea detine in diferite momente valori mobiliare la care se face referire in acest material sau ar putea actiona ca formator de piata pentru acestea.

    Contact:
    Cristian Tudorescu
    Ana Moglan

    VANGUARD S.A.
    Departamentul de Analiza [email protected]
  • Produse recomandate
    # 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z