Inscrie firma »
Sistemul Termocfrag

Sistemul Termocfrag

Producator: Infaur
 

Prezentare Sistemul Termocfrag

Firma a fost fondata in anul 1991 in localitatea Arad.
Capitalul social este integral Roman.

SISTEMUL TERMOCOFRAG

Sistemul Termocofrag - ce este dincolo de nume

Pastreaza caldura in casa ta alege Sistemul Termocofrag

In spatele denumirii se gaseste una dintre cele mai eficiente variante ale unei tehnologii moderne de constructii folosite in Europa pentru locuinte.
Acesta este un sistem tehnologic brevetat international si reprezinta o versiune bazata pe folosirea panourilor mari din polistiren expandat ca termoizolatie si cofrag pentru turnarea elementelor de constructie din beton simplu sau armat.
Pierderile de caldura din timpul sezonului rece si disconfortul generat de anvergura anvelopei termice a cladirii, sunt sensibil diminuate.
Singular in Europa, sistemul raspunde integral celor mai exigente norme comunitare pentru izolatia termica a elementelor din beton, impuse constructiei de locuinte energoeconomice sau a caselor passive si asigura excelent nivelul izolatiei termice pentru elementele de fatada cerut de normativul C-107/3-1997, al izolatiei fonice prevazut de STAS 6156/1986 precum si cel impus de Normativul P-118/1999 pentru rezistenta la foc.
Polistirenul utilizat este de tip expandat, de medie densitate (20kg/m³ sau 25kg/m³), ignifugat si inert chimic in raport cu materialele de constructii cu care intra in contact. Sistemul a fost creat ca alternativa la celelalte sisteme similare, cu scopul de a elimina ineficientele acestora.
Particularitatea sistemului consta in utilizarea de panouri mari, realizate din doua coli cu dimensiunea de 1,2m X 3 - 3,2 m, functie de natura peretelui. Grosimea fiecarui panou este de minim 8 cm.
Asamblarea acestora se realizeaza printr-un sistem mecanic propriu, fie in atelierele de productie, fie la locul de montaj.

Comparativ cu celelalte sisteme similare, acesta prezinta urmatoarele avantaje principale:
-realizeaza un coeficient de pierdere termica de 0,16W/m²k, unic in domeniu,
-scurtarea duratelor de executie aferenta realizarii cladirii,
-permite volume de transport rutier fara interspatii de aer,
-asigura cu acuitate verticalitatea si planeitatea peretilor,
-elimina intreruperile in turnarea betonului-turnarea continua!
-scurteaza durata de executie prin eliminarea montarii modulelor mici,
-diminueaza consumul de manopera,
-permite debitarea la fata locului a panourilor de completare,
-inchide cochilia izolanta a incintelor cu izolatia plafoanelor, rezuland o alveola completa din beton armat.
-grosimea materialului din care se executa cofragul este de minim 8 cm

Izolatia termica si fonica a cladirii, executata in dubla cochilie (exterior-interior), eliminina total pierderile de caldura cat si puntile termice. Conceputa numai pentru varianta unitara, solutia nu se recomanda pentru utilizarea partiala, deoarece un asemenea mixaj compromite in mare masura comportamentul termic al cladirii. Panourile Termocofrag nu afecteaza sub nici un aspect statica constructiei.

Armarea betonului aferent structurii de rezistenta al cladirii va urmari normele in vigoare conform normativelor cladirilor cu pereti portanti cu diafragme de beton armat :

-sa preia eforturile statice si dinamice generate de ansamblul cladirii,
-sa corespunda eforturilor generate de miscarile tectonice,
-sa faca fata solicitarilor climatice determinate de variatiile de temperatura, vant, radiatii solare, ploi, caderi de zapada, etc.

Casele energoeconomice, de tip Termocofrag caracterizate prin pierderi enegetice foarte scazute permit utilizarea cu succes a sistemelor de energie neconventionala pentru incalzire, astfel energiile geotermale, solare sau eoliene datorita avantajelor prezentate, pot deveni, in cazul locuintelor de acest fel surse energetice primare.

Casa energoeconomica este definita ca fiind o locuinta cu anvelopa termica foarte eficienta, in care climatul confortabil din interior este mentinut cu un consum redus de energie, indiferent de sezon, atat in cel cald, cat si in cel rece. Tehnologia Termocofrag presupune o anvelopa izolanta, in dubla cochilie, realizata din panouri mari din polistiren expandat, folosite in faza de constructie drept cofrag pentru turnarea betonului.

Panourile Termocofrag sunt realizate din doua placi de polistiren expandat cu densitatea de 20kg/mc, cu latimea de 1,2 m si inaltimea de 3 - 3,2 m, functie de natura peretelui.
Pentru peretii exteriori, placa exterioara a panoului are inaltimea de 3,2 m si grosimea de 14 cm, iar cea interioara inaltimea de 3 m si grosimea de 8 cm. Diferenta de inaltime dintre placile panoului aferent executiei peretilor exteriori este destinata realizarii centurii.
Placile panoului sunt spatiate la 15 cm distanta una fata de cealalta, printr-un sistem mecanic propriu, realizat cu elemente din pvc fara conductivitate termica, pentru a nu favoriza aparitia puntilor termice. Interspatiul dintre placile panoului se umple cu beton prin turnare, dupa ce s-a montat armatura necesara (stalpi, grinzi, centuri, boiandrugi).
Nu exista operatiuni de decofrare. Cofragul ramane inglobat in lucrare, iar cei 22 de cm de polistiren ai panoului T22 (14 cm exterior si 8 cm interior) si cei 16 cm ai panoului T16 (8 cm + 8 cm) vor constitui izolatia termofonica in dubla cochilie a cladirii.
PanourileTermocofrag includ, constructiv, ca element al sistemului de asamblare, la fiecare 20 cm, o teava din pvc amplasata orizontal, la exteriorul panoului. Aceste tevi pot fi utilizate ca suporti pentru fixarea panourilor de gipscarton, in cazul in care gips-ul carton este folosit ca element de finisaj, sau ca suport mecanic pentru plasele de sustinere a eventualelor placari decorative interioare sau exterioare.
In acelasi timp, trebuie mentionat ca structura peretilor de tip Termocofrag permite inglobarea cu foarte mare usurinta a traseelor de instalatii, eliminand pentru aceste trasee lucrarile de sapare si de termoizolare.
O solutie novatoare este adoptata si pentru realizarea plafoanelor. Similar executiei peretilor, polistirenul este folosit si aici initial drept cofrag pentru turnarea betonului, iar apoi ca izolatie termofonica.
Placile din polistiren au grosimea de 20 sau 25 cm si sunt special profilate pentru a se rezema pe pregrinzile Termocofrag din structura plafonului. Polistirenul de 25 cm este destinat plafoanelor
de la ultimul nivel, unde izolatia termica trebuie sa fie performanta.
Pregrinda Termocofrag este un element semifabricat, realizat dintr-o structura metalica spatiala sudata, de tip colivie, importata din Austria. Lonjeroanele inferioare ale structurii, din otel betonde tip PC, sunt inglobate intr-o talpa de beton in atelierele Termocofrag si se constituie in nervuri transversale pentru armarea plafonului.
Numarul si grosimea acestora se determina in raport cu deschiderea (lungimea) si inaltimea pregrinzii. Lungimea maxima uzuala, pentru o pregrinda cu inaltimea de 17 cm, este de cca. 6,5 m.
Turnarea betonului aferent elementelor de constructie se poate face individual - pereti apoi planseu - sau simultan - pereti si planseu - functie de solutia aleasa.
Structura de rezistenta a constructiilor e specifica cladirilor cu pereti portanti. Static, solutia prezinta cel putin aceeasi eficienta ca si cea aferenta unei cladiri clasice cu pereti portanti din caramida (plina sau eficienta), desi portanta betonului este superioara caramizii.
Plafonul Termocofrag presupune o placa din beton armat cu nervuri transversale, din pregrinzi, amplasate la fiecare 58 cm distanta, peste care se monteaza plasa sudata. Comparand aceasta solutie cu cea monolit, in care armatura este constituita din "calareti "laterali (1/6 din deschidere) si doua randuri de plase sudate, varianta Termocofrag, este net superioara.

Hidroizolatia casei Termocofrag presupune realizarea unei pungi protectoare, din membrane autocolante aplicate pe conturul cladirii, pe suprafata ingropata, astfel incat patrunderea apei sa devina practic imposibila.
Materialele folosite au o durata de viata ridicata si ca, urmare a nivelului redus al cheltuielilor de intretinere si exploatare, se amortizeaza intr-un timp relativ scurt.

Considerente ce trebuie avute in vedere la proiectarea locuintelor energoeconomice:

-Accesoriile arhitecturale (balcoane, terase, geamuri mari etc.) conduc la majorarea pierderilor termoenergetice. Se recomanda o arhitectura simpla, eleganta, eficienta si compacta.
- Anvelopa izolanta in dubla cochilie (interior si exterior), elimina puntile termice, iar pierderile de caldura sunt sensibil diminuate. Coeficientul de pierdere termica se situeaza la un nivel de cca. 0,16 W/m²K, iar izolarea fonica este de cca. (40 db).
- Se recomanda distributia spatiilor locuibile spre sudul cardinal, pentru a mari castigurile energetice solare.
- Tamplaria trebuie sa aiba un coeficient de pierdere termica cat mai redus (1,3-1,1W/m²K, sau chiar sub 1) si un castig de energie solara cat mai ridicat (40%). Dimensiunile acesteia trebuie sa corespunda in primul rand scopului functional si abia apoi celui decorativ.
- Etansietatea se realizeaza cu scopul de a diminua scurgerile de aer. Anvelopa termica a cladirii va fi dublata si de o anvelopa de etanseizare de regula realizata prin lucrarile de finisare, care va diminua substantial disconfortul.
- Se recomanda folosirea sistemelor de ventilare controlata, cu recuperare energetica si regim continuu de introducere a aerului (tip Paul). Recuperarea energetica se poate face atat pentru descarcarea termica a aerului exhaustat si folosirea energiei recuperate impreuna cu energia geotermica pentru incalzirea/racirea aerului proaspat introdus.
- Se recomanda folosirea incalzirii in pardoseala, considerata ca fiind economica, eficienta si cu un grad ridicat de confort.
- Se recomanda folosirea panourilor solare, a turbinelor eoliene, a pompelor de caldura, pentru reducere totala sau partiala a consumul de energie activa din retea si, implicit, a costurilor aferente.

Izolatia termica

O casa bine izolata este confortabila si silentioasa. Mentinerea microclimatului dorit se realizeaza prin controlul fluxurilor de caldura, aer si umiditate dintre interiorul si exteriorul cladirii.
Capacitatea unui mediu de a transmite un flux termic reprezinta rezistenta termica R, a acestuia. Se masoara la temperatura de cca. 22 sC (75sF) si se determina ca fiind raportul dintre grosimea mediului (d) si conductivitatea termica (k) a acestuia:
R=d/k.

In sistemul metric, unitatea de masura pentru R este: grade Kelvin m²/wati (K.m²/W).
Valoarea rezistentei termice este dependenta de temperatura la care se efectueaza masuratoarea.
Astfel, rezistenta termica a unor materiale izolante, cum este polistirenul, creste odata cu scaderea temperaturii, in timp ce rezistenta termica aferenta fibrei de sticla prezinta importante pierderi ale calitatilor izolante odata cu scaderea temperaturii. Cu cat rezistenta termica a unui mediu este mai mare, cu atat fluxul de caldura prin acel material este mai mic, iar pierderea de caldura mai scazuta.
Mecanismele (sau modurile) de transfer al caldurii sunt: conductia termica, convectia termica si radiatia termica.

Transferul caldurii prin anvelopa se poate realiza prin unul, doua sau toate cele trei moduri.
Mediul ce face o legatura termica eficienta intre exterior si interior poarta denumirea de punte termica. Controlul fluxului de caldura prin anvelopa se realizeaza prin intermediul unui material izolator termic.
Performantele termice ale unui perete depind in mod direct de calitatea izolatiei termice. Fiecare element care constituie peretele are proprietati termice diferite: caramida sau betonul, izolatia sau tencuiala etc.
Resistenta termica totala a unui perete depinde de rezistenta termica a fiecarui material in parte inclus in structura acestuia (S R), incepand de la finisajul interior si pana la tencuiala exterioara. La acestea se adauga si resistentele termice superficiale interioare si exterioare (Rtsi/Rtse), aferente transmisiei prin convectie si radiatie pe suprafata zidului, ca urmare a contactului acestuia cu climatul interior si exterior.
R t= S R + R tsi + R tse
Coeficientul ce caracterizeaza abilitatea suprafetei unui zid de a transfera caldura (U), cunoscut si sub denumirea de coeficientul de pierdere termica, este inversul valorii (R) si este exprimat in (W/m².K.).
Tehnologia Thermodul foloseste ca material izolant polistirenul.
Polistirenul a fost obtinut pentru prima data in 1930 de firma gemana BASF, prin polimerizarea monomerului aromatic stiren (derivat al titeiului) in prezenta unui catalizator peroxidic, al carei rezultat final este o pulbere solida, cu o granulatie de 0,01-0,2 mm, avand componetele structurale impregnate cu aer.
Poate fi prelucrat prin extrudare sau expandare. Polistirenul expandat este obtinut dintr-un amestec de 5-10 % gaz de expandare ( pentan sau bioxid de carbon) si 90-95 % polistiren. Amestecul expandeaza intr-o spuma mai mult sau mai putin densa, sub actiunea vaporilor de apa.
Structura impregnata in proportie de 98% cu aer cofera produsului calitati deosebite privind greutatea si capacitatea izolanta. Intr-un centimetru cub de polistiren expandat se estimeaza ca exista cca. (30-100) x 10³ granule de acest tip. Greutatea uzuala a polistirenului expandat este cuprinsa intre 5 si 30 Kg/m³.

Comportamentul polistirenului expandat cu o densitate de 20 Kg/m³ in cazul unei descompuneri termice la temperaura de 850s C este prezentat in tabelul de mai jos. S-a avut in vedere o durata de expunere la foc de cca. o ora si o protectie a fost realizata printr-o placa de regips de 12,5 cm.

Emanatii T=15 min T=1 h Limita admisa
om animal
Oxigen O2 % 1,44 0,72 15 10
Bioxid de carbon CO2 % 1,02 1,28 5 10
Monoxid de carbon CO % 0,0216 0,0364 0,15 0,20
Metan CH4 ppm 190 40 25x10 50x10
Acetilena C2H2 ppm 34 15 - 20x10
Etilena C2H4 ppm 25 89 25x10 80x10
Propilena C3H6 ppm 35 20 10x10 50x10
Metanol CH3OH ppm 110 80 - 40x10
Acetona C3H6O ppm 55 60 930 31000

Toluen C6H5CH3 ppm 110 200 1000 6200
Nitroxid N2O ppm 3 6 - -
Stirol C6H5C2H3 ppm 180 380 2600 7750

Analizand rezultatele testelor experimentale in raport cu limitele admise pentru concentratiile aerobe a emanatiilor mentionate, putem concluziona urmatoarele:
- Monoxidul de carbon, considerat cel mai periculos gaz pentru sanatatea umana aflat in structura polistirenului, in cazul arderii poate atinge o concentratie maxima de cca. 0,0364%, departe de limitele pericolului. Respirarea unui aer cu o concentratie de 0,15% monoxid de carbon genereaza serioase disfunctionalitati sistemului biologic uman. O concentratie de zece ori mai mare, 0,4%, in mai putin de o ora poate deveni fatala pentru viata umana. Daca aceasta concentratie atinge 1,3%, moartea survine dupa cca. 2-3 inhalari consecutive. Concentratia admisibila este considerata a fi de max. 0,15-0,2%.
- Concentratia de bioxid de carbon de max. 1,28% nu pune in pericol viata. O concentratie de 1-3% provoaca perturbari respiratorii, la 5% respiratia se face cu dificultate, iar la o concentratie de 10% poate provoca moartea in mai putin de 5 minute.
- Scaderea concentratiei de oxigen cu cca. 1,44 % este cu mult sub limitele admise. Normala la cca. 21%, acceptata ca admisibila 15% , desi la acest nivel poate genera usoare contractii epidermice, provoaca o usoara desfigurare la 10%, sub 6% devine periculoasa si poate duce la pierderi de cunostinta.
- Experimentele efectuate indica limite acceptabile si pentru celelalte gaze componente.
Se poate astfel concluziona ca descompunerea prin topire a polistirenului expandat nu prezinta pericol pentru sanatate in primele 60 minute ale arderii.
Toate acestea recomanda folosirea fara rezerve a polistirenului in lucrarile de izolare termofonica a cladirilor, iar ignifugarea ii cofera produsului o si mai mare siguranta in exploatare.

Principalele puncte ce necesita o izolatie termica eficienta intr-o cladire sunt:
- Aticurile
- Centurile si cadrele din beton armat ale cladirii
- Elementele din beton armat ale balcoanelor
- Boiandrugii usilor si ferestrelor
- Imbinarile dintre deschiderile cladirii (usi, ferestre, goluri) si peretii cladirii
- Pardoselile peste spatiile neincalzite
- Tavanele sub mediile reci
- Peretii exteriori
- Peretii despartitori dintre spatii cu medii termice diferite
- Soclul cladirii
Casele energoeconomice de tip Termocofrag, datorita calitatilor excelente ale anvelopei termice, prezinta o pierdere termoenergetica foarte redusa. Performanta izolatiei este dependenta de natura materialelor utilizate.
In tabelul de mai jos sunt prezentate conductivitatile termice ale catorva dintre materialele folosite pentru inchiderea unei cladiri (pereti exteriori) si grosimea necesara inchiderii, in vederea asigurarii unui coeficient de pierdere termica de 0,13 W/m²K.

Nr. Material Conductivitatea termica (w/mlK) Grosimea necesara (ml)
1 Beton 2.100 15,80
2 Caramida plina 0,800 6,02
3 Caramida eficienta 0,400 3,01
4 Lemn 0,130 0,98
5 BCA 0,110 0,83
6 Polistiren, vata minerala 0,040 0,30

Pierderile termice exprimate in W,pentru o locuinta din Europa in conditii de iarna(-15°C exterior/ 21° C interior), cu amprenta la sol de 100 m², sunt estimate astfel:

U=(w/m²K) Pierdere (w) Pierdere anuala (kwh/m²) Suprafata (m²) Pierdere anuala(kwh)
1,25 4.125 98 100 9.800
0,58 1.900 45 100 4.500
0,40 1.320 32 100 3.200
0,15 495 12 100 1.200
0,13 412 10 100 1.000
0,10 330 8 100 800

Folosirea unor materiale izolante cu calitati corespunzatoare conduce nemijlocit la o importanta economie energetica in timp, amortizand, prin nivelul redus al cheltuielilor de exploatare, investitia initiala in cca 1/5 din durata de folosinta.
Coeficientul de pierdere termica asigurat prin utilizarea acestei tehnologii este direct dependent de grosimea placilor de polistiren ce alcatuiesc panoul.

Executia izolatiilor termfonice trebuie ca corespunda urmatoarelor recomandari:

- Izolatiile trebuie sa umple spatiul complet si uniform. Orice portiune goala sau colturi neumplute vor permite aparitia convectiei termice, iar in timp poate duce la by-pass-area completa a izolatiei.
- Puntile termice trebuie eliminate total oriunde este posibil. Puntea termica reprezinta o portiune de anvelopa cu rezistenta termica conductiva mai mica, permitand astfel transferul preferential al caldurii prin acea portiune (de exemplu, o grinda in perete). Atunci cand izolatia se aplica cel putin peste una din fetele puntii termice, ea actioneaza ca o bariera, blocand fluxul de caldura si deci pierderea de caldura.
- Grosimea izolatiei trebuie sa corespunda performantelor zonale. Utilizarea unor straturi cu grosimi insuficiente nu justifica executia izolatiei. Daca spatiul destinat realizarii acesteia este redus, se vor folosi materiale cu densitati mai mari.
In cazul cladirilor de locuit, grosimea minima recomandata pentru polistirenul exterior este de 8 cm la o densitate de 20-25 Kg/m³.

Puntile termice

Casa energoeconomica Termocofrag nu prezinta punti termice. Izolatia in dubla cochilie elimina integral posibilitatea aparitiei acestora. Dar solutia nu este suficienta pentru o anvelopa performanta. Neetanseitatile acesteia, oricat de mici, genereaza pierderi termice si condens. Etanseizarea apare ca o solutie obligatorie. De regula, aceasta nu se poate realiza prin materialul termoizolant, deoarece nu are aceasta calitate.
Este cunoscut experimentul hartiei imbibate in ulei.Aceasta este impermeabila apei, dar permeabila vaporilor de apa.
Acelasi comportament il are si polistirenul. Acesta este si motivul pentru care polistirenul nu este folosit ca bariera de vapori.
Etanseizarea anvelopei se imbunatateste prin lucrarile de finisaj: tencuieli, gleturi, zugraveli, vopsitorii etc., insa nici acestea nu au proprietatea de a opri trecerea vaporilor de apa. Astfel, se poate spune ca peretii incintei pot "respira". Aceste lucrari trebuie executate continuu si fara intreruperi. Orice neetanseitate prezinta proprietatea reversabilitatii trecerii. De aici si riscul aparitiei fenomenului de condens, mucegai si umidificare necontrolata.
Fluxul termic rece patruns din exterior spre interior condenseaza ori de cate ori intalneste aer umidificat. Nivelul condensului este dependent de gradul de saturare cu vapori de apa a aerului din incinta. Controlul saturarii se poate face printr-o ventilatie adecvata.
Continuitatea anvelopei termice la interior si protectia totala realizata pe exteriorul cladirii, specifica izolatiei in dubla cochilie, impiedica in mare masura aparitia zonelor cu potential termic diferit care ar putea genera acest fenomen.

Sistemul Termocofrag elimina aparitia puntilor termice favorizate de montajul ferestrelor, realizand o petrecere de cca. 1,5-2 cm a izolatiei termice exterioare peste tocul ferestrei.

Fotografia (in IF) atesta lipsa puntilor termice la imbinarea dintre pardoseala si peretii exteriori ai cladirii executata dupa tehnologia Termocofrag

Fotografia (in IF) indica existenta puntilor termice si a zonelor reci la imbinarea dintre pardoseala si peretii exteriori ai unei constructii clasice.

Orice spatiu locuit de fiinte umane necesita pentru bioexistenta aer proaspat.
Calitatea acestuia este un element al calitatii vietii.
Ventilatia normala la o casa cu un grad ridicat de etansare si izolare, presupune deschiderea larga a tuturor ferestrelor timp de 5-10 min, cel putin o data la 3 ore.
Solutia este incomoda pe durata noptii, de cele mai multe ori renuntandu-se la o aerisire corecta, acceptandu-se rezultatele nefavorabile ale unei aerisiri insuficiente, ca o solutie inevitabila.
Intr-o asemenea situatie, calitatea scazuta a aerului interior, completata si de o umiditate ridicata poate efecta sanatatea si favoriza fenomenul de condens.
Pe de alta parte, o ventilatie excedentara are acelasi efect final, conducand deasemenea la un aer nesanatos si uscat, precum si la un consum termoenergetic ridicat.
Pentru evitarea acestor neajunsuri, se recomanda utilizarea de sisteme de ventilatie mecanica, controlata, care sa asigure aerul proaspat in cantitatea necesara, fara lipsuri sau excese.
Cea mai raspandita solutie tehnica este ventilatia mecanica simpla, prin montarea de exhaustoare in bai si bucatarii si de prize pentru aer proaspat in zonele de locuit, lucru si dormit.
Din pacate, solutia presupune un consum termoenergetic ridicat, cerut de incalzirea aerului proaspat preluat din atmosfera si introdus in locul aerului cald si poluat exhaustat de sistem, consum estimat la cca.20-30 kwh/mp anual.
Casele au in dotare un sistem de ventilatie mecanica controlata, bazata pe recuperarea termoenergiei aerului exhaustat si transferarea acesteia, prin intermediul schimbatoarelor de caldura, aerului proaspat introdus.

Principiul de functionare al schimbatorului de caldura poate fi rezumat pe scurt astfel: aerul cald, poluat (culoare rosie), extras din incaperi, circula pe un anumit traseu printre placile schimbatorului de caldura, cedand acestora o parte din temperatura acumulata, ajungand in final sa fie evacuat cu sarcina termica foarte scazuta.
Aerul rece, proaspat, preluat din atmosfera este introdus in schimbator pe un traseu paralel cu cel al aerului exhaustat, tot printre placile incalzite de acesta, de unde se incarca termoenergetic pana la o anumita temperature si este introdus in incapere deja preincalzit.
Randamentul transferului de temperatura, al schimbatoarelor de caldura cunoscute pana prezent este cuprins intre 75% si 95%.
Pierderile termoenergetice in sistemului de ventilatie cu recuperatoare energetice (schimbator de caldura) se situeaza intre 2 si 7 kwh/m², functie de solutia tehnica aleasa si calitatea schimbatorului.

Constructiv solutia de ventilare mecanica controlata cu recuperare presupune urmatoarea schema de realizare:
Folosirea energiei geotermice prezinta un interes dublu. Pe durata iernii, temperatura solului de 5-6°C preincalzeste aerul proaspat preluat din atmosfera la cca. -15°C in jur de 0°C, care introdus in schimbator este incalzit prin termorecuperare la cca. 18-20°C si apoi impins in incinta. Pe durata verii temperatura solului de cca. 10-12°C este folosita pentru racirea aerului prizat din atmosfera (la cca.30-35°C), si fara consum energetic suplimentar este introdus in incaperile locuibile cu o temperatura de cca. 20-22 °C.

IncalzireaConsumul energetic pentru incalzirea locuintei, fie ca aceasta este o constructie clasica, energoeconomica sau pasiva, reprezinta componenta cea mai importanta:
Specificatie
UM LocuintaClasica Economica Pasiva
Consum energetic annual, din care: kWh/m²an ~ 280 ~ 135 ~ 42
- incalzire kWh/m²an 180 70 15
- apa calda kWh/m²an 50 30 5
- ventilatie, kWh/m²an 20 5 5
- consum casnic kWh/m²an 30 30 17


Solutia adecvata pentru incalzire o constituie incalzirea in pardoseala.Incalzirea in pardoseala, in afara de eficienta economica (consum energetic scazut), marcheaza si avantajul unei cresteri substantiale ale confortului ambiental, prin repartia optima a caldurii.

Datorita particularitatii locuintelor de tip Termocofrag, in care traseul conductelor aferente incalzirii clasice, se realizeaza prin polistiren, iar pierderile termoenergetice sunt substantial reduse, eficienta acestui gen de instalatie este mult imbunatatita.
Din pacate, sistemul clasic prin convectoradiatoare, necesita un agent termic incalzit la cca.85-90 °C, in timp ce incalzirea in pardoseala necesita un agent termic cu o temperatura care sa nu depaseasca, 40 °C. In acelasi timp, diferenata dintre suprafetele de radiatie: calorifer/pardoseala, este net in favoarea incalzirii in pardoseala, iar confortul ambiental realizat de aceasta se situeaza la cote maxime, prin repartitia optima a caldurii pe verticala incaperii.
In afara solutiilor tehnice mentionate, care presupun agent termic in stare lichida, astazi pe scara tot mai larga se practica solutii cat mai diversificate si optimizate conditiilor climaterice locale.
In marea lor majoritate, aceste solutii folosesc drept agent termic aerul.
Aerul, atat de necesar intretinerii vietii biologice a concentrat atentia asupra sa si pentru diversificarea utilizarilor conexe la un nivel cat mai eficient. Astfel, aerul cald extras dintr-o incapere este mai intai descarcat de energia termica continuta prin recuperatoare specializate si apoi exhaustat in atmosfera.
Aceasta energie recuperata este fie folosita la preincalzirea aerului proaspat introdus in incapere, in cazul ventilatiei mecanice controlate, fie la incalzirea unui alt agent termic, pentru o destinatie diferita. Aceste tehnologii noi folosite pentru incalzirea caselor de tip energoeconomic sau pasive, presupun:
- folosirea de minipompe termice pentru incalzire,
- arzatoare in condensare - energia folosita = gaze naturale,
- miniunitati paletizate pentru biocombustie.
Desigur, aceste sisteme nu sunt specifice numai caselor mentionate, ci oricarui alt gen de locuinta, dar ele se preteaza in mod deosebit pentru incalzirea incintelor cu pierderi termice foarte scazute, unde eficienta acestora poate atinge parametrii de performanta.
Sistemul dotat cu minipompe este un sistem de incalzire cu aer, in care aerul ce constituie agentul termic de transport al caldurii este incalzit printr-o minipompa termica ce utilizeaza pentru incalzire temperatura aerului cald exhaustat. Schematic imaginea de mai jos este sugestiva.

Umiditatea aerului din incapere

Umiditatea relativa a aerului din incinta este dependenta in principal de:
-umiditatea generata de sursele interne (plante, bai, persoane, bucatarii, uscatorii etc.)
-cantitatea de aer proaspat introdus in incapere, cu o umiditate foarte scazuta, in amestec cu aerul umed din incapere, diminueaza umiditatea relativa a acestuia.
Fenomenul este foarte pronuntat pe durata iernii, deoarece aerul rece este foarte sarac in vapori de apa.
Printr-o ventilatie normala (de exemplu, conforma normelor germane DIN 1946), se realizeaza un schimb de aer de cca. 120 m3/h si o umiditate relativa interna de cca. 33-35%, considerata optima.
Daca schimbul de aer se micsoreaza de la 120 la 75 m³/h, umiditatea relativa interna creste la 44%. Conditia unui schimb concentrat de aer pe durata iernii, absolut necesar pentru constructiile clasice in scopul eliminarii condensului, nu mai opereaza in cazul caselor energoeconomice.
Izolarea in dubla cochilie (atat la interior, cat si la exterior) a peretilor exteriori ai constructiei elimina fenomenul mentionat, chiar si pentru o umiditate relativa de 60%. Ingrijorarile in intreaga lume referitoare la schimbarile climatice si impactul efectului de sera asupra mediului de viata au determinat masuri pentru limitarea efectelor acestora.

Noua Directiva EU despre performantele energetice ale cladirilor, pe care statele membre vor trebui s-o incorporeze in legislatia nationala, impune ca normele de constructie sa puna un accent serios pe minimizarea consumului de energie si, deci, a pierderilor energetice.
Conform acestei directive:

- EU va aplica o strategie si o metodologie comuna pentru calculul performantelor energetice ale cladirilor, luand in considerare conditiile climatice locale.
- Performantele energetice se vor stabili prin standarde comune, iar acestea se vor aplica atat la cladirile noi, cat si la renovari mai importante aduse cladirilor existente. Sistemul de certificare termica a cladirilor va face mult mai vizibil nivelul de consum energetic pentru proprietar, chirias si utilizator.
- Sistemele HVAC care depasesc normele vor fi inspectate regulat, in scopul verificarii eficientei lor energetice si a emisiilor de CO2.
Cercetarile arata ca mai mult de o cincime din consumul actual de energie ar putea fi redusa pana in anul 2010, prin aplicarea unor norme mult mai stricte la constructiile noi si la cladirile renovate. Aceasta reprezinta o contributie importanta pentru indeplinirea scopurilor Protocolului Kyoto.

Sistemul de constructie Termocofrag ofera proiectantilor solutii si detalii constructive care indeplinesc aceste deziderate, atata timp cat este vorba despre diminuarea pierderilor termice, a puntilor termice, a riscul aparitiei condensului, a neetansarii si continuitatii izolatiei. In acelasi timp, sistemul permite micsorarea consumurilor energetice aferente incalzirii, ventilatiei, prepararii apei calde, conditionarii etc., precum si a emisiei de bioxid de carbon (CO2) cu pana la 40%.

Tehnologie

Anvelopa izolanta a cladirii este strabatuta de la exterior spre interior, mai mult sau mai putin de:
- un flux termic, determinat de diferenta de temperatura dintre cele doua medii,
- un flux de umiditate, sub forma de vapori, determinat de diferenta de presiune si de saturarea atmosferelor separate,
- un flux sonic, generat in mediul exterior de factori poluanti permanenti sau accidentali. Daca in timp ce strabat stratul izolator, vaporii de umiditate condenseaza, atunci calitatile anvelopei izolante sunt sensibil diminuate.
Efectul este puternic amplificat daca fenomenul de condens este insotit si de inghetul zonelor condensate, fenomen posibil acolo unde temperaturile pe fata rece a izolatiei pot inregistra si valori negative.
Conductivitatea ghetii este de cca. 100 de ori mai mare decat cea a aerului uscat. Un mediu inghetat prezinta o conductibilitate termica buna si de multe ori, permite scurgeri termice nepermis de mari. In acelasi timp, solidificarea apei insotita de marirea de volum determina aparitia unor tensiuni interne puternice in materalul izolator, care in scurt timp vor genera deteriorari ireversibile.
Toate acestea impun masuri eficiente pentru eliminarea aparitiei condensului. O anvelopa compromisa sau ineficienta genereza cheltuieli apreciabile pentru asigurarea si mentinerea unui microclimat interior confortabil.
Tehnologia Termocofrag prin anvelopa izolanta in dubla cochilie elimina total aceste riscuri mentionate.
Tevile din PVC aferente sistemului mecanic de spatiere si asamblare a panoului, montate din 20 in 20cm, se pot integra in sistemul de fixare al placilor de regips destinate finisajului interior sau pot fi folosite pentru prinderea diferitelor plase suport pentru decoratiuni.
Panourile pot fi livrate asamblat sau pot fi asamblate pe santier. Pentru fixarea peretilor sunt prevazute musati din otel beton in fundatie. Plasamentul acestora trebuie sa fie centrat pe interspatiul panoului, in zona miezului de beton. Mustatile aferente stalpilor de rezistenta se amplaseaza in fundatie dupa un plan de marcare executat cu un sablon tip Termocofrag, care permite amplasarea si controlul amplasarii acestora in raport cu interspatiul de turnare. Armatura stalpului se introduce in interspatiu, dupa pozitionarea panourilor , inainte de fixarea acestora de sprait, pentru a permite manevrele necesare legarii armaturii stalpului de mustatile aferente. Armatura metalica pentru centura cladirii se monteaza la partea superioara a panoului, sprijinita pe lamelele de spatiere.
Jonctiunea panourilor se face printr-o platbanda din PVC plasata in canalele de imbinare, practicate pe marginea placilor din polistiren. Rolul platbandei este de a asigura planeitatea imbinarii si de a opri scurgerea laptelui de ciment in timpul turnarii. Verticalitatea panoului se realizeaza prin intermediul unor sprijiniri din metal, prevazute cu un corector mecanic pentru reglare, acestea se ancoreaza cu suruburi mecanice si dibluri metalice in podea si cu suruburi autofiletante de panou, prin intermediul tevilor sistemului de spatiere. De regula pentru fiecare panou se monteaza un sprijin metalic. Spraiturile metalice se inchiriaza de firma Infaur. Chiria unui sprait metalic este de 2 euro/buc/15 zile calendaristice si de 4euro pentru fiecare saptamana ce excede primele 2 saptamani.
Pentru planseu, tehnologia Termocofrag presupune un ansamblu de pregrinzi metalice si placi din polistiren expandat cu densitatea minima de 20-25kg/m³, grosimea de 14-20-25 cm, special profilat pentru a se integra si constitui mai intai in cofrag si apoi in termoizolatie.
Capetele grinzilor se sprijina pe decuparile executate in placa interioara de polistiren, astfel incat lonjeroanele inferioare ale pregrinzii sa patrunda 8-10 cm in profilul centurii. Din loc in loc, functie de deschidere, pentru siguranta, pregrinzile sunt sprijinite cu popi metalici. Chiria aferenta popilor metalici nu excede pe cea aferenta spraiturilor.
De regula cofrarea unei cladiri se realizeaza pe nivel cu nivel atat pentru pereti cat si pentru plafon, iar turnarea betonului se poate face individual, numai concomitent, pereti si placa.
Panourile Termocofrag se pot executa ca elemente de cofrag neted sau curb, in functie de desenul elementului de constructie cofrat. Deschiderile aferente usilor si ferestrelor cladirii se cofreaza in interspatiul panoului folosind fasii din polistiren expandat cu grosimea de 15 cm (egala cu grosimea zidului de beton). Acestea se fixeaza de platbenzile de spatiere.Desenul golului se marcheaza pe fetele vizibile ale panoului in vederea decuparii. Golul din placa exterioara trebuie sa fie mai mic cu 2 cm decat cel practicat in placa interioara pentru a permite crearea unei sicane de protectie in jurul tamplariei.
Dupa turnare, panourile folosite drept cofrag raman inglobate in lucrare si devin o excelenta izolatie termofonica a cladirii. Acest tip de izolatie interior-exterior este cunoscuta sub denumirea de izolatie in dubla cochilie.
Pentru distante mici se recomanda transportul panourilor deja asamblate. Pentru distante mai mari, in vederea reducerii cheltuielilor de transport,se recomanda asamblarea pe santier a panourilor.Durata de asamblare a unui panou este estimata la cca.10 minute si necesita max. 2 muncitori.

Asamblarea presupune:
a)suprapunerea placilor de polistiren.
b)introducerea lamelelor de spatiere in golurile practicate.
c)introducerea tevilor de fixare in canale si a lamelelor distantier ale placii de la baza in orificii.
d)spatierea placilor la limita lamelelor.
e)introducerea tevilor aferente celeilalte placi.

Trasarea peretelui trebuie sa tina seama de mustatile din otel beton practicate in fundatie. Acestea treuie sa corespunda centrului interspatiului dintre placile panoului.

Montajul panourilor este de tip modul si incepe cu pozitionarea panourilor de colt. Manipularea panourilor se face cu usurinta si necesita cca. 2 muncitori. Dupa pozitionare panoul se fixeaza si se ancoreaza prin spraituri metalice.

Spraitul se fixeaza de pardoseala prin dibluri metalice si de panoul Termocofrag cu holtzsuruburi introduse in tevile orizontale ale sistemului de asamblare a panoului. Dupa fixare si ancorare se procedeaza la verticalizarea panoului actionand reglajul spraitului.

Deschiderile se cofreaza in interspatiul panoului. Desenul golului se marcheaza pe fetele vizibile ale panoului in vederea decuparii. Decuparea se face prin taiere cu fierastraul.

Panourile de colt sunt livrate preasamblate. Panoul standard se executa pentru un unghi de 90°. Placile din polistiren sunt lipite in zona de contact dupa o anumita tehnologie, incat imbinarea acestora sa poata rezista turnarii betonului.

Acolo unde este posibil, se recomanda, pentru siguranta operatiunii, sprijinirea panoului de colt, pe exterior, cu un sprait din lemn

Daca inchiderea necesita un panou cu o dimensiune diferita de cea standard, se procedeaza la debitarea la fata locului a unui panou standard. Debitarea se poate face prin taiere manuala cu fierastraul sau cu o sarma de nichelina incalzita la o tensiune de max. 48 V, utilizand in acest sens un minitransformator de sudura.

Dupa montarea panourilor se verifica verticalitatea zidului cofrat. Verticalizarea se realizeaza dupa montarea fiecarui panou, la terminarea cofrarii zidului inainte de montarea grinzilor de planseu si imediat dupa finalizarea turnarii betonului

Cofrarea peretilor interiori se executa cu panouri Termocofrag T16, montati, fixati, ancorati si verticalizati ca mai sus. Cele doua placi componente ale panoului au aceeasi inaltime. In zona de jonctiune dintre peretele interior cu cel exterior, placa interioara a peretelui exterior va suferi o degajare de 15 cm, necesara continuitatii zidului de beton. Pe zona jonctiunii se amplaseaza mustati

Functie de arhitectura elementelor de constructii, panoul de cofrag poate fi executat in forme plane sau curbe. Realizarea cofrajelor curbe presupune un consum de material si manopera superior si antreneaza un pret de cost mai ridicat.

Fixarea, ancorarea si verticalizarea unor asemenea panouri se realizeaza dupa aceeasi tehnologie, folosind spraiturile metalice reglabile.

Structura de rezistenta a caselor energoeconomice de tip Termocofrag este cea specifica caselor cu pereti portanti. Armatura aferenta stalpilor se introduce in interspatiul panourilor peste mustatile de otel beton lasate din radier in acest sens.Armatura centurii din otel beton se amplaseaza la partea superioara a zidului, fixandu-se de lamelele de spatiere ale panoului. Armatura centurii si armatura stalpilor prezinta in zonele de intersectie petrecerii intre 10-15 cm.

Pregrinzile sprijina cu talpa din beton pe placa interioara a panoului, in degajamente special practicate. Armatura pregrinzii Termocofrag se petrece cu armatura centurii in punctele de intersectie 6-8 cm.

Planseul in tehnologia Termocofrag este o placa din beton armat, cu nervuri alcatuite din pregrinzi Termocofrag, pozate din 58 in 58 cm. Lungimea maxima a unei pregrinzi cu inaltimea de 17 cm este de 6,5 ml.

Spatiul dintre pregrinzi este umplut cu panouri din polistiren special profilate pentru a sprijini pe acestea. Grosimea placii din polistiren este de 14 cm pentru planseele intermediare si 20 cm pentru cele de inchidere de la ultimul nivel.

Pregrinda si placile din polistiren asamblate constitue cofragul pentru turnarea si armarea betonului. Din loc in loc ansamblul se sprijina cu popi metalici.

Peste ansamblul grinda-placa de polistiren se monteaza armatura din plasa de sarma sudata. Petrecerile plasei sunt aceleasi ca cele prevazute de normativele romanesti de specialitate.

Scarile ca element constructiv, nu necesita lucrari de izolatie. Executia acesteia poate fi clasica sau dupa tehnologia Termocofrag care presupune un cofrag din tabla zincata, ce va ramane inglobat in lucrare. Capetele cofragului se sprijina pe placile din polistiren expandat ale panoului.

In placa de polistiren se practica o degajare pana la beton, egala cu sectiunea transversala a cofragului din tabla. Pentru ancorarea treptelor se introduc montantii in beton. In cofrag se monteaza plasa sudata si armatura de scara, dupa care se procedeaza la turnarea betonului si finisarea necesara.

Turnarea se poate face individual, mai intai peretii apoi planseul, sau simultana perete-planseu. Turnarea peretilor se executa circular in straturi de 50-70 cm, pana la umplerea totala a interspatiului aferent.

Operatiunea se continua cu turnarea centurii si apoi a planseului. Se recomanda utilizarea unui beton cu o fluiditate mai mare, astfel incat umplerea sa se realizeze cat mai corect. Grosimea placii de beton este de cca.8-10 cm.
Vibrarea betonului in pereti si placa se executa conform normelor si reglementarilor romanesti, cu particularitatea ca, pentru o vibrare corespunzatoare se recomanda ca vibratoarele sa fie de tip subtire cu diametrul in jur de 20 mm.

Intinderea si nivelarea betonului se realizeaza conform tehnologiei clasice, urmarindu-se cu atentie distributia betonului functie de pantele de scurgere proiectate.

In afara avantajelor mentionate, solutia asigura:

a) pozarea instalatiilor tehnologice ale locuintei se realizeaza in placa din polistiren. In cazul instalatiilor de apa calda, rece, incalzire si ventilatie, lucrarile de izolatie termica nu mai sunt necesare.
b) traseele de montaj se executa prin decupare cu ansa incalzita a unui pistol electric de lipit, profilata la dimensiunea necesara.
c) dupa finalizarea lucrarii de instalatie nu sunt necesare remedieri ale zonelor afectate de traseele conductelor, acestea fiind mascate de placa de regips destinata finisajului.
d) placa de regips se fixeaza direct pe placa de polistiren, cu holtzsuruburi introduse in tevile transversale ale sistemului de spatiere a panoului.
Toate acestea conduc la economii de manopera si material, si implicit la diminuarea pretului de cost si al duratei de executie, unui asemenea imobil. Pe ansamblu, pretul se situeaza la acelasi nivel cu cel al unei cladiri clasice, dar care evident nu prezinta avantajele specifice caselor energoeconomice realizate cu tehnologia Termocofrag, atat pe durata constructiei cat si a exploatarii imobilului.

Casa energoeconomica, realizata dupa tehnologia Termocofrag prezinta numeroase avantaje
atat pe durata constructiei:

a)termen redus de executie
b)cheltuieli reduse de transport
c)elemente foarte putine pentru sprijinirea placilor
d)eliminarea decofrarii
e)suprafete perfect netede
f)consum redus de material si manopera pentru tencuieli
g)eliminarea suportilor metalici pentru prinderea placilor de regips
h)nu necesita macarale pe santier
i)permite turnarea betonului pe timp friguros
j)reduce manopera pentru lucrarile de instalatii elimina consumul de materiale de izolatie termica pentru lucrarile de instalatii

cat si pe durata exploatarii, printre care amintim:
a)pierderile termoenergetice foarte reduse, datorate in principal calitatilor excelente ale izolatiei cladirii, diminueaza considerabil consumurile energetice si deci a cheltuielile de exploatare.
b)durata normata foarte ridicata a materialelor utilizate, permite amortizarea accentuata a investitiei initiale, in timp ce pretul energiei se majoreaza continuu.
c)temperatura confortabila a suprafetelor interioare, chiar si pe durata anotimpului rece, elimina efectul zonelor radiante si a disconfortului generat de aceastea.
d)lipsa puntilor termice, elimina total pe durata exploatarii locuintei posibilitatea aparitiei fenomenului de condens si a disconfortului antrenat de umiditatea aparenta (miros greoi, mucegai, pete,etc.).
e)lipsa suprafetelor interioare reci, diminueaza umiditatea relativa a aerului din incinta, mentinandu-l in parametrii de confort, eliminand in acelasi timp posibilitatea aparitiei condensului.
f)asigurarea in permanenta a aerului proaspat in zonele locuite, in sistem cu preincalzire recuperata, sau racire geotermica, asigura un ambient palcut si sanatos cu cheltuieli extreme de reduse.
g)gradul ridicat de izolare al anvelopei cladirii atinge si in domeniul fonic nivele confortabile (30-35 db), permitand separarea interiorului de zgomotele exterioare deranjante si marind astfel confortul ambiental spre limitele optime.

DIRECTOR GENERAL
Ing. IOAN BUDAI
PREZENTARE S*****************
MEMBRU
GRATUIT
S*****************
8 730 accesari
Pentru a vizualiza datele companiei
S*****************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Login
Categorie principala:
Constructii/Amenajari/Mobilier » Ventilatie / Climatizare

SISTEMUL TERMOCFRAG ESTE LISTAT IN: