Inscrie firma »
S************************** Prezentare firma Produsele firmei Contact
La curte

La curte

Producator: Curtea Veche
 

Prezentare La curte

Lucrarea Ioanei Tudora incearca sa interpreteze dintr-o perspectiva antropologica si sociologica productia spatiului urban („construitul“/orasul, „traitul“/locuitorii si „perceputul“/locuitorii) inteles ca peisaj. Adica asaza laolalta, intr-o constructie in care parti posibil independente ajung sa se sprijine si sa se informeze reciproc, teoria peisajului, istoria, urbanismul si viata urbana. Cum viata urbana nu este un concept abstract, ci o suma de realitati specifice, Ioana Tudora incearca sa le descopere si sa le analizeze, aplicandu-si cercetarea pe cazul specific al Bucurestiului (care ne framanta si ne doare pe toti).
Subliniez in mod special (cel putin din perspectiva reflectiei urbanistice curente de la noi) originalitatea ideii de a investiga „constructia“ peisajului urban intre politic si vernacular. Pe parcursul intregii carti, aceasta idee se constituie si intr-o critica, directa sau indirecta, a arbitrarului decupajelor administrative si a practicii arhitectural-urbanistice curente, ambele tributare „traditiei unei viziuni urbane depopulate“, cum foarte frumos o numeste autoarea.
Tipul de abordare pe care ne-o prezinta lucrarea este de o factura neasteptata, ceea ce cred ca reprezinta un act de temeritate intelectuala. Mai mult chiar, faptul de a pune in discutie conceptul de peisaj confera demersului, in afara ancorarii lui in realitatea traita, un potential poetic si estetic pe care gandirea actuala l-a cam pierdut. In 1973, in Peisajul si estetica, Rosario Assunto punea tulburatoarea intrebare: „Cine imi va reda, la Torino, vederea Alpilor inzapeziti pe care Nietzsche ii considera, in 1888,
intruchiparea sublimului in natura?“ Din nou,
toute proportion gardee, Ioana Tudora se (si ne) intreaba cine ne va reda farmecul discret al Bucurestiului daca nu schimbam optica. Si ne propune o cale.
Prof. dr. arh. Ana-Maria ZAHARIADE
Ioana Tudora este lector la facultatea de Peisagistica din cadrul USAMV, Bucuresti, unde preda cursul de Teoria Peisajului si indruma ateliere de proiectare. A activat ca profesor invitat la facultatile de Arhitectura din Ghent si Louvain si la facultatea de Peisagistica din Gembloux — Belgia. A urmat studii de Arhitectura si cursurile de Master in Urbanism la Universitatea „Ion Mincu“. Ulterior s-a specializat in socio-antropologie urbana la Bruxelles, unde a urmat cursurile de Master si si-a inceput doctoratul.
In 2000 si in 2007 a fost bursier al New Europe College, proiectele ei de cercetare atingand probleme legate de spatiul public si de peisajul urban. Dintre lucrarile sale putem aminti colaborarile in cadrul volumelor colective publicate in colectia „Spatii Imaginate“ de la Editura Paideia, colaborarile cu revistele Topos, Regard sur l’Est, Garten+Landshaft, Etudes Foncières, Igloo. A participat la o serie de proiecte de cercetare privind spatiul public urban, sustinand conferinte la Paris, Bruxelles, Porto. Fotografiile sale care analizeaza utilizarea spatiului urban, locuirea si peisajul vernacular au fost prezentate intr-o serie de expozitii personale sau de grup la Paris, Bruxelles sau Bucuresti.
Este membru al mai multor asociatii profesionale, precum ATU (Asociatia pentru Tranzitia Urbana), Fabrica de Peisaj, European Federation of Landscape Architects, sau non-profesionale — Nova Team — Cinema Nova, Bruxelles.
PREZENTARE S**************************
MEMBRU
GRATUIT
S**************************
1 057 219 accesari
Pentru a vizualiza datele companiei
S**************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Login
Activitate firma: Librarie - Carti - carte

PRODUSE ASEMANATOARE CU LA CURTE

Sfarsitul jocului. Romania celor 20 aniSfarsitul jocului. Romania celor 20 ani
Sfarsitul jocului. Romania celor 20 ani
Disciplinele sociale care abordeaza problemele prezentului sunt un domeniu in care te astepti ca oamenii sa umble numai ...
RON 20
OGLINZI PE PAMANTOGLINZI PE PAMANT
OGLINZI PE PAMANT
„Ion Vasile Serban a fost, timp de patruzeci de ani, unul dintre cei mai respectati profesori din Universitatea ...
RON 26
Paris elegant, Teheran incitantParis elegant, Teheran incitant
Paris elegant, Teheran incitant
Autor: Alexandru Balasescu Colectia: Urban Anul aparitiei: 2008 Numar pagini: 294 / Format: 14 × 21,6 ...
RON 24
ESEU MONOGRAFICESEU MONOGRAFIC
ESEU MONOGRAFIC
„Asemeni multor altor personalitati de prim-rang, perceptia pe care lumea romaneasca o are asupra savantului si ...
RON 22
VERBUL CA FOTOGRAFIEVERBUL CA FOTOGRAFIE
VERBUL CA FOTOGRAFIE
„De ce citim cu atata placere si interes articolele lui Mihail Neamtu? Pentru ca descoperim in scrisul sau pe ...
RON 24
ETICA SOCIETATII INSTITUTIONALIZATEETICA SOCIETATII INSTITUTIONALIZATE
ETICA SOCIETATII INSTITUTIONALIZATE
„Fundatia Post Privatizare este onorata sa contribuie la aparitia acestui volum dedicat responsabilitatii sociale ...
RON 20
Jurnal de caminJurnal de camin
Jurnal de camin
Zoltan Rostas este profesor de sociologie si de comunicare la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Jurnalism si ...
RON 30
Ioan Paul al II - lea - Un Papa SfantIoan Paul al II - lea - Un Papa Sfant
Ioan Paul al II - lea - Un Papa Sfant
„Convingerea mea este ca Papa Ioan Paul al II-lea s-a impus prin faptele sale, prin daruirea si hotararea cu care ...
RON 49
Voioasa expunere a ordinii mondialeVoioasa expunere a ordinii mondiale
Voioasa expunere a ordinii mondiale
Alexandru Balasescu este doctor in antropologie (Universitatea California, Irvine, 2004) si autor al cartii Paris ...
RON 16

LA CURTE ESTE LISTAT IN: