Inscrie firma »
SC PEPINIERELE HIDA SRL Prezentare firma Produsele firmei Contact
Aronia

Aronia

Tip produs: informatii tehnologie de cultura | informatii cultura aronia | aronia
Telefon: click aici0723260107
3% reducere pentru contactele prin clubafaceri.ro
Persona Contact:
Orlaie Nelu
  Trimite un mesaj acestei firme

Prezentare Aronia

Este un arbust cu înãlțimea de 1,5 – 2 m, cu tufa largã, cu duratã de exploatare a plantației de 15 – 20 ani. Florile sunt autofertile. Fructul este o bacã de culoare neagrã strãlucitoare. Fructele ajung la maturitate la sfârșit de august- început de septembrie, perioada de recoltare prelungindu-se 4 – 6 sãptãmâni, deoarece fructele coapte nu cad de pe plante, menținându-se pe tufã pânã toamna târziu. Producția medie este de 5 – 10 tone/ha.
Cerințe fațã de factorii de mediu
Temperatura. Aronia este o specie rezistentã la ger, lemnul rezistã pânã la -300C, iar rãdãcinile pânã la -110C, iar în cazul unor temperaturi foarte scãzute de -400C, rãmân 45 – 60% din muguri neafectați. Înflorirea are loc în luna mai dupã trecerea pericolului brumelor târzii.
uprawa-aronii1698Lumina. Este o plantã iubitoare de luminã. Tufele de aronia, dacã nu primesc suficientã luminã, se debiliteazã, se reduc calitãțile gustative ale fructelor și producția.
Solul. Este o specie de arbuști fructiferi rusticã, capabilã sã valorifice o gamã largã de tipuri de sol, dar condițiile optime de dezvoltare le gãsește pe solurile bine drenate cu un pH cuprins între 5.0 – 7.0.
Precipitațiile. Nivelul de precipitații cerut este de 500 – 600 mm anual, fiind o plantã care suportã destul de bine seceta de scurtã duratã.
Pregãtirea terenului.Dupã administrarea a 40 – 60 t/ha gunoi de grajd, se executã desfundarea terenului la 40 – 50 cm adâncime, urmatã de mãrunțirea solului cu freza.
Plantarea. Se picheteazã terenul. Distanțele de plantare recomandate sunt de 1,5 – 2 m între plante pe rând și 3 – 4 m între rânduri. Se planteazã de preferințã toamna sau primãvara devreme, urmatã de irigare.
4f05fefe0082d.imageIrigarea. Este o plantã iubitoare de umiditate . Necesarul de apã este cel mai mare în perioada creșterii fructelor, ceea ce corespunde calendaristic lunilor mai-iulie. În perioadele de secetã este necesarã irigarea.
Fertilizarea se face cu îngrãșãminte chimice complexe și îngrãșãminte azotate administrate fracționat. O datã la 3 ani se recomandã administrarea de gunoi de grajd pe rândul de plante.
Întreținerea solului.În primul an se menține ogor negru, dupã care intervalul dintre rânduri se poate înierba, întreținându-se prin cosire , iar pe rândul de plante, solul se pãstreazã curat și afânat prin 2 – 3 prașile anual.
phoca_thumb_l_aroniaTãierile sunt necesare pentru a pãstra plantele la o dimensiune ușor de gestionat și pentru a ușura recoltarea. În primii ani dupã plantare, tãierile sunt moderate pentru a nu stimula creșterea exageratã de tulpini noi. La plantare cele 4 – 7 ramuri se scurteazã. Apoi, în fiecare an se lasã 4 – 5 tulpini noi, celelalte eliminându-se. În timpul primilor 6 – 7 ani de la plantare, ramurile fructifere majore nu se îndepãrteazã. Doar cele slabe, rupte sau culcate pe suprafața solului sunt eliminate.
Tãierea propriu-zisã începe din anul 6 – 7 de la plantare și are drept scop aerisirea centrului tufei și întinerirea. Aronia este predispusã la fructificarea în partea superioarã a ramurilor ceea ce duce la prelungirea ramurilor. Scopul tãierilor este de a pãstra echilibrul între lãstarii de diferite vârste (60% lemn tânãr, 40% lemn bãtrân).Tulpinile îmbãtrânite devin mai puțin productive și se recomandã eliminarea lor. Numãrul de tulpini a unei tufe ar trebui sã fie în jur de 30 – 35.
Combaterea bolilor și dãunãtorilor. Dãunãtorii – afide, insecte defoliatoare, viermii fructelor – sunt combãtuți prin tratamente cu insecticide. Aronia este o specie destul de rezistentã la boli. Poate apãrea pe frunze rugina, ce se combate prin tratamente cu fungicide.
PREZENTARE SC PEPINIERELE HIDA SRL
LIGHT
MEMBER
SC PEPINIERELE HIDA SRL
270 849 accesari
Persoana de contact: Orlaie Nelu
Adresa postala: Str. IULIU MANIU 14 HIDA
Localitate: Hida, Salaj
Telefon: click aici 0723260107
Contact Yahoo Messenger:
Fax: 0260628330
Website:

Activitate firma: pomi altoiti - arbusti fructiferi - capsuni

PRODUSE ASEMANATOARE CU ARONIA

Zmeur TULAMEENZmeur TULAMEEN
Zmeur TULAMEEN
Tulameen Origine: Canada Este un soi de valoare apreciat peste tot în lume fiind cultivat pe tot mai multe ...
RON 3
Consultanta capsuniConsultanta capsuni
Consultanta capsuni
Plantele de cãpșun „frigo” și avantajele plantãrii de ...
Alun KatalanAlun Katalan
Alun Katalan
Alunul Katalan Caracteristicile pomului: Alunul Katalan este un soi de origine spaniolã, cu ...
RON 15
Drajoni mur la ghiveceDrajoni mur la ghivece
Drajoni mur la ghivece
MURUL (Rubus fructicosus) mureMurul este specia horticola arbustiva care in tara noastra este inca putin extinsa in ...
RON 8
Butasi coacaz rosuButasi coacaz rosu
Butasi coacaz rosu
Coacazul rosu – specie rustica ceruta pe piata Coacazul rosu este o specie arbustiva care creste sub forma ...
RON 5
Alun CosfordAlun Cosford
Alun Cosford
Alun Cosford Caracteristicile pomului: Alunul Cosford este un soi de alun obținut în Anglia fiind ...
RON 15
Butasi inradacinati JostaButasi inradacinati Josta
Butasi inradacinati Josta
osta (Ribes nidrigolaria) Este un arbust fructifer obþinut prin încruciºarea între anumite ...
RON 6
Consultanta capsuniConsultanta capsuni
Consultanta capsuni
Plante sanatoase de capsuni pegasus 2 capsuniLa Pepinierele Hida producem plante de cãpșuni din ...
Mar de iarna FLORINAMar de iarna FLORINA
Mar de iarna FLORINA
FLORINA Mãr de iarnã.  Caracteristicile fructului: mãrime mijlocie sau mare (170 - ...
RON 9
ARONIA - PRODUSE SIMILARE