Prezentare Susita
Sinonime: Fratesti 548
Origine: a fost obtinut prin selectie in populatiile de nuci din Gorj, omologat ca soi nou la Staiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Targu Jiu in anul 1979
Fructul: fructul este mare, avand o greutate medie de 12,0g (83 fructe/kg); indice de marime=39,0 (H=42,4 mm, D=32,6 mm, d=36,1 mm)
- forma ovoida
- endocarpul (coaja) este de culoare crem-galbuie, de grosime submijlocie, potrivit de tare, suprafata neteda si fin ornamentata
- miezul de culoare alb-galbuie, cu tegument de culoare galben-aurie, umple relativ bine cavitatea valvelor, se extrage usor in jumatati si reprezinta 44,0% din greutatea fructului, contine 69% substante grase , si 21,1% substante proteice este foarte atractiv, crocant si are gust foarte bun, dulce
- epoca de coacere decada a treia a lunii septembrie
Pomul: este de vigoare mijlocie, coroana cilindroconica, cu port semi-erect , densitatea ramurilor este mijlocie si frunzisul cu foliole mari; ramurile de rod sunt dispuse terminal, sunt de culoare cafenie deschisa pana la cafenie, cu crestere relativ dreapta; pomul este rustic, fiind destul de rezistent la ger si ingheturile tarzii de primavara. Inflorirea este semitardiva, are caracter protandru. Polenizatori: Victoria, Bratia, Pestisani, Jupanesti, Sarmis, Roxana, Secular RM, Mihaela. Manifesta toleranta la bacterioza si viermele nucilor.
Productie si utilizare: caractere agronomice: este un soi productiv, intra pe rod in anul 6-7 de la plantare, este tolerant la bacterioza si viermele fructelor si reactioneaza pozitiv la o agro-tehnica superioara; la maturitate deplina se recolteaza usor prin scuturare.
Utilizare: fructele sunt foarte atragatoare, putand fi valorificate in coaja si mai ales sub forma de miez, pentru consum in stare proaspata si pentru procesare
S************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton: