Inscrie firma »
Antigel termocool 10 Litri

Antigel termocool 10 Litri

Tip produs: antigel centrale termice | antigel panouri solare | antigel pret
Producator: KYNITA SRL
 

Prezentare Antigel termocool 10 Litri

1.1. Identificarea substantei sau preparatului chimic
Denumirea comerciala GLYCOXOL TERMOCOOL
Denumirea chimica a compusului de baza: 1,2-Propandiol(propilenglicol)
Familia Glicoli
Sinonime 1,2-Dihidroxipropan
Formula chimica C3H8O2
Masa moleculara 76,09

1.2. Utilizarea substantei/preparatului chimic periculos
Este utilizat ca agent termic in instalatii tehnice solare sau industriale(panouri si circuite solare , statii de compresoare, centrale termice etc) asigurand functionarea instalatiilor in parametri -36 -+180 grade celsius.
Asigura protectie anticoroziva pentru toate metalele sau aliajele utilizate in instalatiile termice.
Contine inhibitori de coroziune si aditivi pentru reglarea PH-ului(benzotriazol, tetraborat de sodiu).
SE UTILIZEAZA diluat cu apa distilata/demineralizata in diferita proportii.

1.3. Identificarea firmei/intreprinderii
KYNITA SRL
Adresa Str.Prundului , Ramnicu Valcea
Telefon


2. IDENTIFICAREA PERICOLELOR SUBSTANTEI/PREPARATULUI CHIMIC
PERICULOS

Produsul nu este clasificat periculos.

Pericole pentru sanatate: Produsul nu prezinta pericol pentru sanatate, in conditii obisnuite de utilizare nu constituie un pericol pentru sanatate. Poate cauza iritatii minore ale ochilor si tractului respirator.

Pericole pentru mediu: Studii mentionate in literatura arata ca propilenglicolul este biodegradabil, ca atare nefiind posibile poluari semnificative ale apelor de suprafata si a solului. Din cauza
presiunii de vapori scazute, nu este de asteptat o poluare semnificativa a aerului. in aer sub actiunea luminii solare, la temperatura normala, propilenglicolul se descompune prin fotoliza.

Pericole in caz de utilizari gresite: Propilenglicolul prezinta risc moderat de incendiu prin expunere la flacara. Prin incalzire se pot degaja vapori inflamabili. Prin amestecare cu aerul sau expunere la surse de aprindere cu foc deschis, vaporii pot arde cu flacara sau pot exploda daca se gasesc in spatii inchise. Vaporii sunt mai grei decat aerul si se pot acumula in spatii inchise si neventilate. Produsul nu este clasificat prin atribuire de fraze de risc conform H.G. 490/2002 cu modificarile si completarile ulterioare (Directivei 67/548/EEC).

Alte pericole: Nu prezinta.


3. COMPOZITIA/ INFORMATII DESPRE INGREDIENTE


Constituenti/
componenti periculosi Concentratie
% Nr.
CAS Nr. EC
Nr. Index Lista substantelor Periculoase Simbol pericol Fraze R
Propilenglicol min. 95 57-55-6 200-338-0 - - -
Tetraborat de sodiu min. 1 1330-43-4 215-540-4 Xn R22
Benzotriazol Min.0.05 112-13-3 202-394-1 Xn R22

Produsul nu mai contine alte impuritati care pot influenta clasificarea.


4. MASURI DE PRIM AJUTOR

Masuri de prim ajutor in caz de inhalare: Efect usor iritant. in conditii de temperaturi inalte inhalarea de vapori de propilen glicol poate provoca ameteli, dureri de cap.
Persoana expusa se scoate la aer curat si, daca respiratia este dificila, se va administra oxigen. Dupa caz se va solicita asistenta medicala.

Masuri de prim ajutor in caz de contact cu pielea si ochii: Contactul prelungit cu pielea/ochii poate cauza usoare iritatii.
Se va indeparta echipamentul contaminat. Se va spala zona contaminata cu sapun si se va clati cu apa multa timp de 15 minute pana la indepartarea totala a substantei chimice.
Se vor spala ochii cu apa multa timp de 15 minute. Se va consulta un medic daca se mentine durerea, clipirea, lacrimarea sau roseata.

Masuri de prim ajutor in caz de inghitire: Relativ netoxic. inghitirea unor cantitati mai mari (peste 100ml) poate provoca tulburari gastrointestinale si depresii temporare.
La inghitirea accidentala, se va consulta un medic imediat. in cazul inghitirii se efectueaza spalaturi gastrice si se monitorizeaza modificarile sistemului nervos central. Persoanele cu disfunctii anterioare ale rinichiului necesita atentia medicului.

Masuri speciale: in cazul stropirii concomitente a ochilor si pielii se vor trata mai intai ochii.


5. MASURI DE COMBATERE A INCENDIILOR

Mijloace de stingere adecvate: Apa, dioxid de carbon, spuma rezistenta la alcool, praf chimic uscat.

Mijloace de stingere care nu trebuie folosite: Nici o restrictie.

Pericole de expunere: Este o substanta combustibila. Vaporii sunt mai grei decat aerul si se acumuleaza in spatii inchise. Vaporii pot forma amestecuri explozibile cu aerul. Prin combustie se
degaja fum, gaze toxice-monoxid si dioxid de carbon alaturi de propionaldehida sau acizi piruvic, acetic si lactic.

Echipament de protectie pentru pompieri: Pompierii vor folosi aparate respiratorii izolante autonome si echipament de protectie corespunzator: casca, haina, pantaloni, cizme si manusi.


6. MASURI IMPOTRIVA PIERDERILOR ACCIDENTALE

Masuri de precautie pentru personal: in cazul unor scapari accidentale se va indeparta personalul care nu participa la operatiile de interventie. Personalul ramas trebuie sa poarte echipament complet de protectie. in zona afectata se va asigura o ventilatie medie generala sau locala pentru a pastra un nivel de noxe minim. Produsul imprastiat produce suprafete alunecoase. Pentru evitarea alunecarilor personalului, se va imprastia un material absorbant.

Masuri de precautie pentru mediu: Se izoleaza zona afectata in vederea prevenirii scurgerilor de produs in sol si in apele de suprafata. Produsul imprastiat se va strange in containere inchise care se vor gestiona in concordanta cu reglementarile in vigoare privind protectia mediului.

Metode de curatare: Lichidul imprastiat este acoperit cu o nisip, pamant sau un alt material absorbant si amestecat energic pentru realizarea absorbtiei. Amestecul colectat in containere se va indeparta din zona afectata care se va curata cu apa si detergent biodegradabil si se va clati cu multa apa. Apele contaminate vor fi colectate in rezervoare, prevenind scurgerea acestora in apele de suprafata sau freatice. Apele contaminate vor fi tratate in statii de epurare biologica.

Indicatii speciale: Nu utilizati rumegusul ca material adsorbant.


7. MANIPULARE SI DEPOZITARE

Manipulare: Nu sunt necesare masuri speciale la manipulare deoarece nu este clasificat ca produs cu riscuri majore in operatiile industriale. Fumatul si utilizarea surselor de foc deschis sunt interzise la manipularea acestui produs. Se va evita deteriorarea fizica a containerelor cu produs.

Depozitare: Produsul se pastreaza in containere bine inchise in locuri reci, uscate, ventilate, departe de caldura, umezeala si materiale incompatibile, la temperaturi cuprinse intre +15 gr. C si +25 gr.C.

Utilizari specifice: Este utilizat ca AGENT TERMIC ininstalatii solare, centrale termice , statii de compresoare etc.Se recomanda utilizarea in dilutie cu apa distilata /demineralizata .

8. CONTROLUL EXPUNERII / PROTECTIE PERSONALA

Valori limita de expunere: Nestabilite

Controlul expunerii ocupationale: Se va asigura o ventilare adecvata. Se prefera ventilarea locala
deoarece se poate controla emisia contaminantului la sursa prevenind dispersia acestuia in zona de lucru.

Protectia respiratiei: Daca in anumite operatii este necesara protectia respiratorie se va utiliza o masca cu cartus filtrant pentru substante organice.

Protectia miinilor: Se vor purta manusi impermeabile din neopren sau elastomeri fluorurati.

Protectia ochilor: Se utilizeaza ochelari de protectie chimica. Daca expunerea la vapori provoaca discomfortul ochilor, se va utiliza o masca de fata.

Protectia pielii: Se va purta echipament de protectie impermeabil cu maneci lungi. Dupa lucru si inainte de masa sau de fumat se vor spala mainile cu apa si sapun. Echipamentul contaminat se va spala sau curata inainte de refolosire.

Masuri suplimentare de protectie: Locurile de munca vor fi dotate cu puncte de spalare a a ochilor, dusuri si spatii de curatare a echipamentului contaminat.

Controlul expunerii mediului: Nu se impune luarea de masuri speciale intrucat produsul este practic lipsit de toxicitate.


9. PROPRIETATI FIZICO-CHIMICE ALE SUBSTANTEI/PREPARATULUI CHIMIC
PERICULOS

Informatii generale
Aspect Lichid limpede, uleios, incolor sau colorat
Miros Caracteristic

Informatii importante pentru sanatate, securitate si mediu

pH 6-8, pentru o solutie de 100g/l
Punct de fierbere 180oC la presiune normala
Temperatura de aprindere 99 C
Inflamabilitate Nu este inflamabil
Proprietati explozive Formeaza amestec exploziv cu aerul
Limite de explozie : 2,4-17,4% vol. in aer
Proprietati oxidante Nu este oxidant
Presiune de vapori < 1mmHg la 250C
Densitate relativa (apa=1) 1,014 la 200C
Solubilitate in apa Miscibil in toate proportiile
Coeficient de partitie octanol-apa 1,4
Vascozitate dinamica 45 mPas la 20 gr.C
Densitate relativa a vaporilor (aer=1) 2,6 la 20 gr.C

Alte informatii
Temperatura de autoaprindere 371OC
Temperatura de inghet min. 750C


10. STABILITATE SI REACTIVITATE

Stabilitate chimica: Produsul este stabil in conditii normale de utilizare si stocare, dar este
higroscopic.

Conditii de evitat: Flacara deschisa , arc electric sau alte surse care induc descompunerea termica.

Materiale de evitat: Agenti oxidanti

Produse de decompunere periculoase: Prin incalzire la descompunere se formeaza monoxid si dioxid de carbon. Se pot forma de asemenea propionaldehida sau acizi piruvic, acetic si lactic.


11. INFORMATII TOXICOLOGICE

Informatii privind toxicitatea produsului
LD 50/sobolani-oral > 20000 mg/kg
LD 50/iepuri-dermal > 20800 mg/kg

Efecte toxicologice acute si simptome

Inhalare: Produsul prezinta o volatilitate scazuta, dar vaporii sau ceata rezultate in anumite conditii, pot provoca depresii ale sistemului nervos central (dureri de cap, ameteli, pierderea echilibrului si oboseala ).

Contact cu pielea: Poate provoca o usoara iritare. Contactul prelungit sau repetat cu substanta poate provoca inrosire, arsura, uscarea si craparea pielii.

Contact cu ochii: Poate provoca iritarea temporara a ochilor. Contactul direct cu lichidul sau expunerea la vapori poate provoca inrosiri, lacrimare si dureri.

Inghitire: Relativ netoxic. Inghitirea unor cantitati mai mari (peste 100ml) poate provoca tulburari gastrointestinale si depresii temporare. Persoanele cu afectiuni anterioare ale rinichilor sunt mult mai expuse.

Efecte toxicologice cronice si simptome: Acidoliza lactica si apoplexia sunt efectele cronice cele mai frecvente.


Efecte CMR:
Carcinogeneza: Nu este clasificat drept cancerigen.
Mutagenitate: Nu este clasificat drept mutagen
Toxicitate reproductiva: Produsul nu prezinta efecte toxice pentru reproducere.


12. INFORMATII ECOLOGICE

Ecotoxicitatea produsului:

Pesti P. promelas LC50=54,9g/l/96 ore
Onchorhynchus mykiss LC50=51,6g/l/96 ore
Daphnia Daphnia magna LC50=34,4g/l/48 ore
Alge Selenastrum capricornutum IC50=19g/l/96 ore

Bacterii Photobacterium phosphoreum EC50=26,8g/l/30min
Namol activ EC50 >1g/l/3ore

Mobilitate: Propilenglicolul fiind complet miscibil cu apa (coeficientul de partitie octanol/apa = 0,92) are o mobilitate mare in mediu.

Persistenta si degradabilitate: Fiind insa o sursa de hrana pentru microorganisme, produsul este degradat rapid in prezenta acestora atunci cand ajunge in sol sau ape de suprafa. in aer produsul se degradeaza repede printr-o reactie fotochimica cand se pun in libertate radicali hidroxil. Timpul de injumatatire in aer este cuprins intre 1 si 10 zile.

Potential bioacumulator: Datorita coeficientul de partitie octanol/apa mic nu prezinta potential bioacumulator.

Evaluare PBT (Persistenta, Bioacumulare, Toxicitate): Produsul nu este persistent, nu se acumuleaza si nu prezinta efecte toxice asupra mediului..

Alte efecte adverse: Nu este toxic pentru microorganisme si bacterii si prezinta o toxicitate redusa asupra faunei terestre si a vietii acvatice.


13. MASURI PRIVIND EVACUAREA SUBSTANTEI/PREPARATULUI CHIMIC
PERICULOS

Tratarea deseurilor cu propilenglicol: Deseurile se vor gestiona in conformitate cu prevederile OUG 78/2000 privind regimul deseurilor aprobata si modificata prin L 426/2001, modificata si completata de OUG 61/2006 aprobata de legea 27/2007.
Scurgerile sau deversarile accidentale in mediu daca nu pot fi recuperate sau reciclate, se vor depozita ca reziduuri nepericuloase pentru mediu. Apele reziduale impurificate cu propilenglicol se trateaza in instalatii de epurare biologica, unde are loc o degradare rapida in apa prin procese biologice.

Tratarea ambalajelor: Ambalajele se vor gestiona in conformitate cu HG 621/2005 completata si modificata de HG 1872/2006. Cisternele auto si CF goale de produs sunt curatate in statii de spalare speciale. Curatarea se realizeaza cu abur de 3 atm. care antreneaza propilenglicolul ramas dupa care se usuca prin suflare de aer.


14. INFORMATII PRIVIND TRANSPORTUL

in conformitate cu RID/ADR, Cod IMDG/IMO, IATA/IT-ICAO, propilenglicolul nu prezinta reglementari specifice la transport.


15. INFORMATII PRIVIND REGLEMENTARILE SPECIFICE APLICABILE

Produsul \"Monopropilenglicol\" nu este clasificat in Anexa 2 la HG 490/2002, cu modificarile si completarile ulterioare ( Anexa I la Directiva 67/548/CEE).


16. ALTE INFORMATII

Controlul tehnic: Se va evita contactul direct cu substanta lichid sau vapori, iar zonele in care se manipuleaza sau se lucreaza vor fi bine ventilate.

Controlul administrativ: Se va evita expunerea la propilenglicol a persoanelor cu afectiuni renale, hepatice sau a alcoolicilor.

Interdictii: Nu se va manca, nu se va bea in zona de lucru cu propilenglicol
Nu se va fuma in zonele de lucru cu propilenglicol
Lucrul cu foc deschis in zonele de lucru cu propilenglicol este pemis numai dupa luarea tuturor masurilor preventive sau de indepartarea pericolului datorat substantelor inflamabile si numai pe baza unui permis de lucru cu foc completat conform prevederilor legislatiei de PSI.

Marcaje de securitate: in zonele unde se lucreaza cu propilenglicol se vor afisa vizibil indicatoare
de securitate: Pericol \"Produse combustibile\" ; Interdictie \"Fumatul interzis\" si \"Lucrul cu foc
deschis interzis\"
PREZENTARE K*********
MEMBRU
GRATUIT
K*********
93 600 accesari
Pentru a vizualiza datele companiei
K*********
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Login
Activitate firma: naftalina - oxid - sulfat de cupru

PRODUSE ASEMANATOARE CU ANTIGEL TERMOCOOL 10 LITRI

Solutie propilenglicolSolutie propilenglicol
Solutie propilenglicol
1 Identificarea substantei Denumirea comerciala Monopropilenglicol ...
DILUANT UNIVERSAL D509DILUANT UNIVERSAL D509
DILUANT UNIVERSAL D509
Introduceti descrierea produsului aici... 1. Compozitie : amestec omogen de hidrocarburi aromatice si ...
DILUANT NITRO D209DILUANT NITRO D209
DILUANT NITRO D209
Introduceti descrierea produsului aici... 1. Compozitie : amestec omogen de hidrocarburi aromatice si ...
ANTIGEL PANOURI SOLARE 10 LITRIANTIGEL PANOURI SOLARE 10 LITRI
ANTIGEL PANOURI SOLARE 10 LITRI
Glycoxol Termocool este un lichid antigel pe baza de propilenglicol si poate fi utilizat in circuitele instalatiilor ...
RON 99.5
GLYCOXOL CT - antigel pentru circuite termiceGLYCOXOL CT - antigel pentru circuite termice
GLYCOXOL CT - antigel pentru circuite te...
GLYCOXOL CT-m este un antigel concentrat , pe baza de monoetilenglicol, care nu contine nitriti, amine de fosfati, ...
Lichid transfer termic pe baza de mono etilenglicol si mono propilenglicolLichid transfer termic pe baza de mono etilenglicol si mono propilenglicol
Lichid transfer termic pe baza de mono e...
Utilizarea produsului Este utilizat ca agent de racire in instalatii tehnice industriale(statii de compresoare, ...
ANTIGEL AUTOANTIGEL AUTO
ANTIGEL AUTO
Denumirea comerciala: ANTIGEL CONCENTRAT GLYCOXOL K30 GLYCOXOL K30 este un agent de racire concentrat pe baza ...
RON 6
ANTIGEL G12 1 LitruANTIGEL G12 1 Litru
ANTIGEL G12 1 Litru
GLYCOXOL KS G12+ este un agent de racire superconcentrat pe baza de monoetilenglicol de inalta puritate , inhibitori ...
RON 11
ANTIGEL CENTRALE TERMICE 10 KGANTIGEL CENTRALE TERMICE 10 KG
ANTIGEL CENTRALE TERMICE 10 KG
Produsul este un antigel CONCENTRAT, pe baza de monoetilenglicol, recomandat pentru circuitele termice ALE DIFERITELOR ...
RON 80