Inscrie firma »
Codul Fiscal
Mult asteptatul Cod Fiscal a fost aprobat de Guvern urmand a fi supus Parlamentului.

Codul Fiscal va cuprinde in mod unitar toate reglementarile fiscale privind impozitul pe profit, impozitul pe venitul global, impozitul pe veniturile microintreprinderilor, taxa pe valoarea adaugata, accizele si taxele locale.

In forma aprobata de Guvern el lasa impozitarea pe venitul global la fel cum era in ceea ce priveste cotele de impozitare, mult discutata cota unica fiind lasata pe mai tarziu (2005 sau dupa aderarea la Uniunea Europeana).

Printre noutati se numara urmatoarele:
  • Deductibilitatea cheltuielilor cu asigurarea locuintei de domiciliu (exclusiv locuinta, nu si bunurile aflate in ea) in limita a 200 euro pe an;

  • Deductibilitatea contributiilor la asigurarile private de sanatate si la schemele de pensii ocupationale, de asemenea in limita a 200 euro pe an;

  • Deductibilitatea dobanzii la creditele ipotecare, in limita a 500 euro pe an;

  • Deducerea a maximum 15 milioane de lei anual pentru reparatii aduse locuintei de domiciliu, dar nu se mai acorda deducerea a 20% din valoarea materialelor de constructii (cum este prevazut pentru anul acesta).

In cazul introducerii cotei unice de impozitare, toate aceste deductibilitati nu vor mai fi acordate. Deci din nou exista perspectiva aplicarii unor reglementari fiscale pentru o perioada de numai un an, in conditiile in care Codul Fiscal are menirea declarata de a aduce stabilitate si continuitate fiscala pe termen lung.

In ceea ce priveste impozitul pe profit, se pare ca facilitatile actuale vor fi pastrate (amortizarea accelerata, deducerea fiscala a 20% din valoarea investitiilor, zonele defavorizate, zonele libere si parcurile industriale). In plus, vor deveni deductibile cheltuielile societatilor comerciale cu pensiile si asigurarile private de sanatate ale salariatilor, iar debitele nerecuperate vor putea fi deduse in proportie de 20% din valoarea creantei. Cheltuielile cu sponzorizarea vor putea fi deduse in limita a 0,3% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 60% din profitul impozabil.

In domeniul taxei pe valoarea adaugata, Codul Fiscal prevede aplicarea unei cote reduse de 9% pentru medicamente si pentru cazarea in hoteluri.

Dupa aprobarea Codului Fiscal de catre Parlament, orice modificare a reglementarilor fiscale se va putea face numai prin amendarea acestuia. Daca insa astfel de modificari si completari se vor face in continuare prin ordonante si ordonante de urgenta, mult dorita stabilitate legislativa in materie fiscala nu se va realiza prea curand.

Virgil Muresan
[email protected]
Produse recomandate
# 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z