Inscrie firma »
C************************************ Prezentare firma Produsele firmei Contact
MODEL DE CERERE DE RECUZARE A UNUIA DINTRE MEMBRII COMPLETULUI DE JUDECATA

MODEL DE CERERE DE RECUZARE A UNUIA DINTRE MEMBRII COMPLETULUI DE JUDECATA

Producator: Cabinet de avocatura Coltuc
 

Prezentare MODEL DE CERERE DE RECUZARE A UNUIA DINTRE MEMBRII COMPLETULUI DE JUDECATA

CERERE DE RECUZARE A UNUIA DINTRE MEMBRII COMPLETULUI DE JUDECATA

Instanta_

Sectia_

Dosar nr._/_

Termen la data de_

Domnule Presedinte, [1]

Subsemnatul [2]_ _, în calitate de_(reclamant/pârât) în dosar nr. având ca obiect_, va solicit sa luati act ca înteleg sa formulez

Cerere de recuzare

împotriva judecatorului [3]_, membru al completului de judecata în dosarul sus-mentionat.

Motivele cererii sunt urmatoarele:

Motivele de fapt [4]: înteleg sa învederez instantei ca judecatorul

Datorita motivului expus mai sus, judecatorul nu mai poate participa la judecarea pricinii si va solicit sa admiteti cererea, urmând ca judecatorul sa fie înlocuit la judecarea cererii respective de un alt magistrat.

Temeiul de drept [5]: Invoc dispozitiile art. 27 pct._C. proc. civ.

Probe [6]: înteleg sa fac dovada cu_

Anexez: chitanta privind plata taxei judiciare de timbru în valoare de 37.000 lei, timbru judiciar de 3.000 lei [7], precum si înscrisuri care dovedesc sustinerile din cuprinsul cererii de recuzare.

Semnatura,

Domnului Presedinte al Judecatoriei/Tribunalului/Curtii de Apel/Înaltei Curti de Casatie si Justitie [8]_


Comentariu

[1] Natura cererii. Textele din codul de procedura civila care reglementeaza institutia recuzarii au caracterul unor norme de organizare judiciara si sunt destinate sa asigure si sa protejeze obiectivitatea judecatorului în solutionarea cauzelor deduse judecatii.

1.1. Deosebirea dintre incompatibilitate si recuzare. Cazurile de incompatibilitate sunt reglementate de art. 24 C. proc. civ., acestea având scopul de a evita ca acelasi judecator sa participe la judecarea cauzei pe parcursul a diferite grade de jurisdictie. Astfel, judecatorul care a pronuntat o hotarâre într-o pricina nu poate lua parte la judecata aceleiasi pricini în apel sau în recurs si nici în caz de rejudecare dupa casare. De asemenea, nu poate lua parte la judecata cel care a fost martor, expert sau arbitru în aceeasi pricina.

Temeiul de drept al recuzarii este diferit de cel al incompatibilitatii, motivele de recuzare fiind prevazute distinct în cuprinsul art. 27 C. proc. civ.

1.2. Termen de introducere. Potrivit art. 29 alin (1) C. proc. civ., propunerea de recuzare se va face, verbal sau în scris, pentru fiecare judecator în parte si înainte de începerea oricarei dezbateri.

Potrivit art. 29 alin. (2) C. proc. civ., când motivele de recuzare s-au ivit dupa începerea dezbaterilor, partea va trebui sa propuna recuzarea de îndata ce aceste motive îi sunt cunoscute.

în cazul recuzarii unui expert, potrivit art. 204 alin. (2) C. proc. civ., aceasta trebuie ceruta în termen de 5 zile de la numirea expertului, daca motivul ei exista la aceasta data, în celelalte cazuri termenul curgând de la data ivirii motivului de recuzare.

[2] Persoana care poate formula cererea. Oricare dintre partile din proces poate formula cerere de recuzare, atât în fata instantei de fond, cât si în caile ordinare sau extraordinare de atac, precum si în cadrul cererilor formulate în cursul executarii silite.

Cererea are caracter dispozitiv, fiind la latitudinea partii sa uzeze de aceasta posibilitate procedurala. Pe de alta parte, pentru judecatorul care cunoaste ca exista motiv de recuzare împotriva sa, exista obligativitatea de a înstiinta pe seful sau si de a se abtine de la judecarea pricinii.

[3] Pot fi recuzati atât judecatorii, cât si procurorii, magistratii-asistenti si grefierii. Pentru acestia din urma nu opereaza motivul prevazut de art. 27 pct. 7, în sensul ca nu exista posibilitatea pentru ei de a-si fi exprimat parerea asupra pricinii. De asemenea pentru procurori, magistrati-asistenti si grefieri nu opereaza dispozitiile referitoare la incompatibilitate.

Potrivit dispozitiilor art. 204 alin. (1) C. proc. civ., expertii pot fi recuzati pentru aceleasi motive ca si judecatorii.

Potrivit art. 29 alin (1) C. proc. civ., propunerea de recuzare se va face verbal sau în scris pentru fiecare judecator în parte. Asa dupa cum corect s-a remarcat în doctrina, cererea nu poate fi colectiva si impersonala, ceea ce ar echivala cu o cerere de stramutare a pricinii. Asadar, daca sunt recuzati mai multi judecatori, se va face cerere de recuzare pentru fiecare în parte, cereri care se vor timbra distinct, cu aratarea motivului de recuzare care priveste pe fiecare judecator, în raport de dispozitiile art. 27 C. proc. civ.

[41 Motivele de fapt La expunerea motivelor se va indica, în mod detaliat, în ce consta fiecare. De pilda, se poate arata ca judecatorul respectiv este ruda cu avocatul partii adverse, ca si-a spus parerea cu privire la pricina care se judeca, ca are un interes în cauza etc. Astfel, s-ar putea sustine ca unul dintre judecatori ar avea interes în cauza daca, într-un dosar comercial, o ruda a sa ar fi actionar la una dintre societatile implicate în dosar. Aceste motive de fapt trebuie sa primeasca o încadrare în drept, în raport de dispozitiile art. 27 C.proc.civ.

[5] Temeiul de drept. Articolul 27 C. proc. civ. prevede în mod expres si limitativ noua cazuri potrivit carora judecatorul poate fi recuzat de catre partea interesata. Aceste cazuri nu pot fi extinse si la altele, care, spre exemplu, exprima nemultumirea partilor în legatura cu modul de solutionare a unor exceptii, cereri de probatorii sau chiar cu amenzile judiciare aplicate partilor. Aceste aspecte pot fi criticate cu ocazia exercitarii cailor ordinare de atac, partile având posibilitatea sa critice solutia pentru nelegalitate sau netemeinicie.

De asemenea, exercitarea abuziva de catre parti a dreptului de a solicita recuzarea judecatorilor poate determina amendarea acestora sau obligarea la despagubiri catre partea adversa, în temeiul art. 108^1 alin. (1) pct. 1 lit. b) C. proc. civ.

Potrivit art. 27 C. proc. civ., judecatorul poate fi recuzat:

a) când el, sotul sau, ascendentii ori descendentii lor au vreun interes în judecarea pricinii sau când este sot, ruda sau afin, pâna la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna din parti ]

b) când el este sot, ruda sau afin în linie directa ori în linie colaterala, pâna la al patrulea grad inclusiv, cu avocatul sau mandatarul unei parti sau daca este casatorit cu fratele ori sora sotului uneia dintre aceste persoane;

c) când sotul în viata si nedespartit este ruda sau afin a uneia din parti pâna la al patrulea grad inclusiv, sau daca, fiind încetat din viata ori despartit, au ramas copii-,

d) daca el, sotul sau rudele lor pâna la al patrulea grad inclusiv au o pricina asemanatoare cu aceea care se judeca sau daca au o judecata la instanta unde una din parti este judecator,

e) daca între aceleasi persoane si una din parti a fost o judecata penala în timp de 5 ani înaintea recuzarii-,

0 daca este tutore sau curator al uneia dintre parti-,

g) daca si-a spus parerea cu privire la pricina ce se judeca;

h) daca a primit de la una din parti daruri sau fagaduieli de daruri ori altfel de îndatoriri;
i) daca este vrajmasie între el, sotul sau una din rudele sale pâna la al patrulea grad inclusiv si una din parti, sotii sau rudele acestora, pâna la gradul al treilea inclusiv.

în cazul în care recuzarea priveste un procuror, magistrat-asistent sau grefier, ca temei de drept, pe lânga art. 27 C. proc. civ. se va indica si art. 36 din acelasi cod, iar în cazul recuzarii unui expert, temeiul de drept îl constituie art. 204 raportat la art. 27 C. proc. civ.

[6] Probe. Partile pot folosi înscrisuri pentru a-si sustine cererea. Potrivit art. 31 alin. (2) C. proc. civ., nu se admite interogatoriul ca mijloc de dovada a motivelor de recuzare.

[7] Timbrajul. Taxa judiciara de timbru este de 37.000 lei (la nivelul anului 2005), potrivit dispozitiilor art. 3 lit. d) din Legea nr. 146/1997, cu modificarile si completarile ulterioare.

Timbrul judiciar este de 3.000 lei, potrivit O.G. nr. 32/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.

[8] Instanta competenta sa judece cererea este cea pe rolul careia se afla procesul dintre parti, în alcatuirea careia nu poate sa intre cel recuzat.

Cererea de recuzare se poate formula atât în fata instantei de fond, cât si în apel sau recurs.

în cursul judecarii cererii de recuzare nu se poate efectua nici un act de procedura, potrivit art. 31 alin. (3) C. proc. civ.

8.1. Efectele admiterii cererii. Principala consecinta a admiterii cererii de recuzare este aceea ca judecatorul se va retrage de la judecarea pricinii. Încheierea prin care s-a hotarât recuzarea va arata în ce masura actele îndeplinite de judecatorul recuzat urmeaza sa fie pastrate.

Daca recuzarea priveste pe toti membrii unei instante, atunci instanta superioara va trimite pricina la o instanta de acelasi grad, daca cererea este întemeiata, potrivit art. 33 alin. (1) C. proc. civ.

Daca cererea de recuzare este respinsa, judecatorul îsi va relua locul în completul de judecata. încheierea de respingere a recuzarii va putea fi atacata o data cu fondul, potrivit art. 34 alin. (2) C. proc. civ.
PREZENTARE C************************************
MEMBRU
GRATUIT
C************************************
177 312 accesari
Pentru a vizualiza datele companiei
C************************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Login
Activitate firma: avocat bucuresti - avocat online - avocat drept penal

PRODUSE ASEMANATOARE CU MODEL DE CERERE DE RECUZARE A UNUIA DINTRE MEMBRII COMPLETULUI DE JUDECATA

MODEL DE CERERE DE STRAMUTAREMODEL DE CERERE DE STRAMUTARE
MODEL DE CERERE DE STRAMUTARE
CERERE DE STRAMUTARE Instanta_ Sectia_ Dosar nr._/_ Termen la data de_ Domnule Presedinte, ...
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULAREMODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
CONTESTATIA ÎN ANULARE OBISNUITA Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez ...
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULAREMODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
CONTESTATIA ÎN ANULARE OBISNUITA Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez ...
MODEL DE CERERE DE MODIFICARE A CERERII DE CHEMARE ÎN JUDECATAMODEL DE CERERE DE MODIFICARE A CERERII DE CHEMARE ÎN JUDECATA
MODEL DE CERERE DE MODIFICARE A CERERII ...
CERERE DE MODIFICARE A CERERII DE CHEMARE ÎN JUDECATA Instanta_ Sectia_ Dosar nr. / Termen la data ...
MODEL DE CERERE RECONVENTIONALAMODEL DE CERERE RECONVENTIONALA
MODEL DE CERERE RECONVENTIONALA
MODEL DE CERERE RECONVENTIONALA Instanta Sectia Dosar nr. / Termen la data de_ Domnule Presedinte, ...
MODEL DE CERERE PRIVIND SUSPENDAREA JUDECATIIMODEL DE CERERE PRIVIND SUSPENDAREA JUDECATII
MODEL DE CERERE PRIVIND SUSPENDAREA JUDE...
CERERI PRIVIND SUSPENDAREA JUDECATII 21a. CERERE DE SUSPENDARE A JUDECATII ÎN BAZA ART. 242 C. PROC. ...
MODEL DE CERERE DE APLICARE A AMENZII JUDICIAREMODEL DE CERERE DE APLICARE A AMENZII JUDICIARE
MODEL DE CERERE DE APLICARE A AMENZII JU...
CERERE DE APLICARE A AMENZII JUDICIARE Instanta_ Sectia_ Dosar nr. / Termen la data de_ Domnule ...
MODEL DE CERERE DE INTERVENTIE ÎN INTERES PROPRIUMODEL DE CERERE DE INTERVENTIE ÎN INTERES PROPRIU
MODEL DE CERERE DE INTERVENTIE ÎN ...
CERERE DE INTERVENTIE ÎN INTERES PROPRIU Instanta_ Sectia_ Dosar nr. / Termen la data de_ Domnule ...
MODEL DE CERERE DE RENUNTARE LA JUDECATAMODEL DE CERERE DE RENUNTARE LA JUDECATA
MODEL DE CERERE DE RENUNTARE LA JUDECATA
CERERE DE RENUNTARE LA JUDECATA Instanta_ Sectia_ Dosar nr. / Termen la data de_ Domnule Presedinte, ...

MODEL DE CERERE DE RECUZARE A UNUIA DINTRE MEMBRII COMPLETULUI DE JUDECATA ESTE LISTAT IN: