Inscrie firma »
C************************************ Prezentare firma Produsele firmei Contact
MODEL DE CERERE DE MODIFICARE A CERERII DE CHEMARE ÎN JUDECATA

MODEL DE CERERE DE MODIFICARE A CERERII DE CHEMARE ÎN JUDECATA

Producator: Cabinet de avocatura Coltuc
 

Prezentare MODEL DE CERERE DE MODIFICARE A CERERII DE CHEMARE ÎN JUDECATA

CERERE DE MODIFICARE A CERERII DE CHEMARE ÎN JUDECATA

Instanta_

Sectia_

Dosar nr. /

Termen la data de_

Domnule Presedinte, [1]

Subsemnatul [2]_, domiciliat în_, în calitate de reclamant în dosarul nr. / având termen la data de_, la instanta _, în contradictoriu cu pârâtul [3]_, înteleg sa formulez prezenta

Cerere de modificare a cererii introductive de instanta

în sensul ca înteleg sa [4] _(sa completez motivarea/sa modific obiectul actiunii/sa modific cauza actiunii) si va solicit:

- sa luati act ca_/ sa dispuneti obligarea pârâtului la_

- sa introduceti în cauza în calitate de pârât pe_etc.;

- sa-l obligati pe pârât la plata cheltuielilor de judecata.

Motivele cererii sunt urmatoarele:

Motivele de fapt [5]: învederez instantei ca_

Temeiul de drept [6]: îmi întemeiez cererea pe art. 114 si art. 132 C. proc. civ., precum si_

Probe [7]: Solicit sa-mi încuviintati urmatoarele probe_

Anexez: un exemplar al cererii pentru instanta, o copie pentru a fi comunicata pârâtului, înscrisuri certificate ca fiind conforme cu originalul,

chitanta privind plata taxei judiciare de timbru în cuantum de_lei,

precum si timbrul judiciar de_lei. [8]

Semnatura, [9]

Domnului Presedinte al Judecatoriei/Tribunalului [10]
Explicatii

[1] Natura juridica. Cererea de modificare a cererii introductive de instanta este o cerere incidentala, ce poate fi formulata numai dupa sesizarea instantei de catre reclamant cu cererea de chemare în judecata. Articolul 114 alin. (1) C. proc. civ. face referire la posibilitatea de a-i acorda un termen reclamantului pentru a-si completa sau modifica cererea, la momentul primirii acesteia de catre presedintele instantei.

De asemenea, art. 132 C. proc. civ. face vorbire despre posibilitatea de a se i acorda reclamantului un termen pentru a modifica sau întregi cererea de chemare în judecata, la prima zi de înfatisare. Cererea modificata va fi comunicata pârâtului, pentru ca acesta sa ia cunostinta si sa depuna întâmpinare.

1.2. Termenul de introducere. Completarea sau modificarea cererii initiale poate interveni în doua momente procedurale distincte si cu semnificatii diferite:

a) la primirea cererii de chemare în judecata, presedintele sau judecatorul care îl înlocuieste va putea da un termen scurt, potrivit art. 114 C. proc. civ., pentru completarea sau modificarea cererii, atunci când aceasta nu întruneste cerintele legii. Acesta este un termen administrativ si se va acorda în vederea conformarii reclamantului cu cerintele art. 112 C. proc. civ.

b) dupa fixarea termenului de judecata, la prima zi de înfatisare, reclamantul poate primi un nou termen, în temeiul art. 132 C. proc. civ., tot pentru întregirea sau modificarea cererii. Credem ca textul vizeaza nu întrunirea cerintelor legale, care au facut obiectul verificarii la primirea cererii, ci posibilitatea ca reclamantul, în virtutea principiului disponibilitatii, sa-si schimbe obiectul cererii, cauza acesteia, sa formuleze un nou capat de cerere etc.

Solicitarea reclamantului sa-si întregeasca sau modifice cererea poate fi formulata, în scris sau oral, pâna cel târziu la prima zi de înfatisare, conform art. 132 alin. (1) C. proc. civ., iar întregirea sau completarea propriu-zisa se va face în termenul acordat de instanta în acest scop.

Potrivit dispozitiilor art. 132 alin. (2) C. proc. civ., cererea nu se socoteste modificata si nu se va acorda termen (Potrivit dispozitiilor art. 132 alin. (3) C. proc. civ., reclamantul va putea, de asemenea, cere un termen pentru a depune întâmpinare la cererea reconventionala a pârâtului si a propune dovezile în aparare.), atunci când:

- se îndreapta greselile materiale din cuprinsul cererii;

- reclamantul mareste sau micsoreaza câtimea obiectului cererii;

- reclamantul cere valoarea obiectului pierdut sau pierit;

- reclamantul înlocuieste cererea în constatare printr-o cerere în realizarea dreptului sau, dimpotriva, în cazul în care cererea în constatare poate fi primita;

Sanctiunea depunerii cererii de modificare sau completare a cererii de chemare în judecata peste termenul prevazut de lege nu este respingerea ca tardiva, ci judecarea separata, daca cererea poate fi privita ca o cerere de chemare în judecata de sine-statatoare.

[2] Calitate procesuala activa. Persoana care are calitate sa formuleze aceasta cerere este reclamantul din actiunea introductiva, adica cel care a sesizat instanta cu cererea de chemare în judecata. în virtutea principiului disponibilitatii partilor în cadrul procesului civil si în functie de interesul pe care îl are în realizarea protectiei judiciare a drepturilor sale, reclamantul va putea modifica obiectul actiunii, va putea formula noi capete de cerere sau va putea chema în judecata si alte persoane, pe lânga pârâtul initial.

[3] Calitate procesuala pasiva are pârâtul din actiunea introductiva de instanta. Este posibil, însa, ca reclamantul sa cheme în judecata si alte persoane pe lânga pârâtul initial sau chiar sa renunte la judecata fata de acesta. Persoanele chemate în judecata în calitate de pârâti trebuie sa fie cele obligate în cadrul raportului juridic de drept substantial dedus judecatii.

[4] Obiectul cererii. Desi textele care reglementeaza posibilitatea completarii si modificarii cererii de chemare în judecata nu precizeaza în ce consta aceasta, totusi, prin raportare la art. 132 alin. (2) C. proc. civ., în practica judiciara s-a apreciat ca reclamantul poate solicita:

- modificarea cauzei actiunii;

- modificarea obiectului actiunii;

- adaugarea unor noi capete de cerere;

-înlocuirea unuia sau mai multor capete de cerere;

- extinderea cadrului procesual, prin introducerea în cauza a mai multor pârâti sau, dimpotriva, renuntarea la pretentii fata de unii dintre ei etc.

[5] Motivele de fapt ale cererii pot fi diferite, în raport de continutul acesteia. Astfel:

- daca se solicita completarea motivarii initiale, se va expune doar continutul acesteia;

- daca se formuleaza un nou capat de cerere, atunci trebuie respectate cerintele art. 112 C. proc. civ.

[6] Temeiul de drept. Temeiul de drept procesual ce permite completarea si modificarea cererii îl constituie art. 132 C. proc. civ.

în ceea ce priveste temeiul de drept substantial, acesta difera în functie de obiectul si cauza actiunilor formulate prin cererea de chemare în judecata si cererea modificatoare.

[7] Probe. Regimul juridic al probelor este acelasi ca si la cererea de chemare în judecata aplicându-se prin analogie dispozitiile art. 112 C. proc. civ

[8] Timbrajul se stabileste în raport de continutul cererii modificatoare si de dispozitiile Legii nr. 146/1997 si ale O.G. nr. 32/1995.

Taxa judiciara de timbru se datoreaza numai daca se formuleaza un nou capat de cerere sau se mareste cuantumul pretentiilor. Pentru alte aspecte, cum ar fi chemarea în judecata si a altor persoane în calitate de pârâti, completarea motivelor de fapt sau de drept, nu se datoreaza taxa judiciara de timbru, întrucât, în raport de dispozitiile art. 13 din Ordinul nr. 760/C/1999, nu se timbreaza cererile depuse în cursul judecatii si care nu modifica valoarea taxabila sau caracterul cererii initiale.

[9] Semnatura trebuie sa figureze ca o cerinta obligatorie, aplicându-se prin analogie dispozitiile art. 112 C. proc. civ. si art. 133 C. proc. civ.

[10] Instanta competenta este cea la care s-a depus initial cererea de chemare în judecata. Daca prin modificarea cererii s-a schimbat obiectul sau natura actiunii, astfel încât atrage competenta exclusiva a unei alte instante, se va discuta declinarea competentei, în raport de dispozitiile art. 158 alin. (1) si art. 159 C. proc. civ.
PREZENTARE C************************************
MEMBRU
GRATUIT
C************************************
176 832 accesari
Pentru a vizualiza datele companiei
C************************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Login
Activitate firma: avocat bucuresti - avocat online - avocat drept penal

PRODUSE ASEMANATOARE CU MODEL DE CERERE DE MODIFICARE A CERERII DE CHEMARE ÎN JUDECATA

MODEL DE CERERE RECONVENTIONALAMODEL DE CERERE RECONVENTIONALA
MODEL DE CERERE RECONVENTIONALA
MODEL DE CERERE RECONVENTIONALA Instanta Sectia Dosar nr. / Termen la data de_ Domnule Presedinte, ...
MODEL DE ÎNTÂMPINARE LA CEREREA DE CHEMARE ÎN JUDECATAMODEL DE ÎNTÂMPINARE LA CEREREA DE CHEMARE ÎN JUDECATA
MODEL DE ÎNTÂMPINARE LA CERE...
ÎNTÂMPINARE LA CEREREA DE CHEMARE ÎN JUDECATA Instanta_ Sectia_ Dosar nr. / Termen la data ...
MODEL DE CERERE DE RENUNTARE LA JUDECATAMODEL DE CERERE DE RENUNTARE LA JUDECATA
MODEL DE CERERE DE RENUNTARE LA JUDECATA
CERERE DE RENUNTARE LA JUDECATA Instanta_ Sectia_ Dosar nr. / Termen la data de_ Domnule Presedinte, ...
MODEL DE CERERE DE INTERVENTIE ÎN INTERES PROPRIUMODEL DE CERERE DE INTERVENTIE ÎN INTERES PROPRIU
MODEL DE CERERE DE INTERVENTIE ÎN ...
CERERE DE INTERVENTIE ÎN INTERES PROPRIU Instanta_ Sectia_ Dosar nr. / Termen la data de_ Domnule ...
MODEL CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA A ALTOR PERSOANEMODEL CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA A ALTOR PERSOANE
MODEL CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA A AL...
CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA A ALTOR PERSOANE Instanta_ Sectia_ Dosar nr. / Termen la data de_ Domnule ...
MODEL DE CERERE DE RENUNTARE LA DREPTUL PRETINSMODEL DE CERERE DE RENUNTARE LA DREPTUL PRETINS
MODEL DE CERERE DE RENUNTARE LA DREPTUL ...
CERERE DE RENUNTARE LA DREPTUL PRETINS Instanta_ Sectia_ Dosar nr. / Termen la data de_ Domnule ...
Model de cerere de chemare în judecata - actiune în raspunderea civila contractualaModel de cerere de chemare în judecata - actiune în raspunderea civila contractuala
Model de cerere de chemare în jude...
MODEL DE CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATA Prezentam un singur model de cerere de chemare în judecata care ...
MODEL DE CERERE DE ARATARE A TITULARULUI DREPTULUIMODEL DE CERERE DE ARATARE A TITULARULUI DREPTULUI
MODEL DE CERERE DE ARATARE A TITULARULUI...
CERERE DE ARATARE A TITULARULUI DREPTULUI Instanta_ Sectia_ Dosar nr. / Termen la data de_ Domnule ...
MODEL DE CERERE PRIVIND SUSPENDAREA JUDECATIIMODEL DE CERERE PRIVIND SUSPENDAREA JUDECATII
MODEL DE CERERE PRIVIND SUSPENDAREA JUDE...
CERERI PRIVIND SUSPENDAREA JUDECATII 21a. CERERE DE SUSPENDARE A JUDECATII ÎN BAZA ART. 242 C. PROC. ...

MODEL DE CERERE DE MODIFICARE A CERERII DE CHEMARE ÎN JUDECATA ESTE LISTAT IN:

MODEL DE CERERE DE MODIFICARE A CERERII DE CHEMARE ÎN JUDECATA - PRODUSE SIMILARE