Inscrie firma »
Factori care franeaza productia

Cererea insuficienta - principala cauza de limitare a productiei


In luna martie, insuficienta cererii continua sa reprezinte principala constrangere in desfasurarea activitatii de productie din industrie si constructii (potrivit opiniei a 26 la suta dintre managerii intervievati). Segmentele cele mai afectate sunt industria alimentara, a bauturilor si a tutunului (in cazul a 53 la suta din totalul acestei ramuri), sectorul constructiilor (49 la suta), precum si doua ramuri cu pondere mai mica in activitatea industriala - edituri, poligrafie si reproducere a inregistrarilor pe suporti si industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV (97 si respectiv 94 la suta).


Un alt factor de franare a productiei va fi blocajul financiar (invocat de 16 la suta dintre participantii la sondaj), actiunea acestuia fiind resimtita mai ales in industria extractiva (in proportie de 53 la suta), in industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV si in sectorul constructiilor (48 la suta in ambele cazuri), dar si in industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari (42 la suta).


O influenta nefavorabila va fi exercitata si de evolutia cursului de schimb (10 la suta din numarul total al raspunsurilor). Similar lunilor anterioare, opiniile cele mai ferme in acest sens au fost formulate de respondentii din industria de prelucrare a lemnului, din industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice si din industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte (ponderea raspunsurilor in cadrul fiecarei ramuri variaza intre 37 si 48 la suta). Acest factor afecteaza, de asemenea, circa 97 la suta din activitatea de edituri, poligrafie si reproducere a inregistrarilor pe suporti.


Aproximativ 6 la suta dintre managerii intervievati apreciaza ca bunul mers al activitatii va fi limitat si de nivelul ridicat al ratelor dobanzilor bancare, opiniile cele mai ferme in acest sens provenind in continuare din industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice (27 la suta).


Dificultatile de aprovizionare cu materii prime sunt mentionate drept un factor de franare a productiei de circa 3 la suta dintre respondenti, apartinand in principal industriei de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV (48 la suta), industriei de prelucrare a lemnului (22 la suta) si industriei chimice, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice (17 la suta).


Sursa datelor: Banca Nationala a Romaniei
Produse recomandate
# 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z