Inscrie firma »
Noi si Europa - Recenzie de Liliana Bolan - 14.12.04
Cartea* este o culegere de studii si anchete derulate de colectivul de specialisti ai Laboratorului "Psihologia campului social" de la Universitatea A.I. Cuza din Iasi.

Relatia romanilor cu Europa prin prisma unei viitoare integrari reprezinta doar in parte tema acestui volum. Temele studiilor sunt diverse si uneori doar "ating" tema centrala. Aceasta nu le face cu nimic mai putin interesante. Sunt abordate subiecte incitante: justitia sociala, ego-ecologia, euro-identitatea, eticheta etnica, identitatea religioasa, etc.

Predomina abordarea stiintifica care presupune prezentarea fundamentului teoretic, a instrumentarului metodologic si a derularii efective al anchetei. Ramane prea putin loc pentru comentarii, acestea fiind strict legate de rezultatele studiilor. Este firesc sa fie asa, din moment ce autorii sunt cercetatori ai fenomenelor psihosociale.

S-au alaturat demersului si istorici, economisti, sociologi, care completeaza cu opiniile lor ideea centrala a cartii.

Cu toate acestea ramanem inca in asteptarea unui raspuns: cine suntem si incotro ne indreptam noi romanii ca natiune europeana. Suntem aproape de momentul unei integrari, orice ar insemna ea. Suntem cu adevarat constienti si mai ales pregatiti pentru pasul pe care urmeaza sa il facem? Sau suntem doar spectatori la eveniment, gata sa acceptam ceea ce altii sunt dispusi sa ne ofere?

Cartea de fata este doar un inceput de drum. Exista inca multe adevaruri care trebuie cercetate si scoase la suprafata. Asteptam mai multe initiative asemenea celei de fata, care ne vor ajuta sa pasim cu mai mult curaj pe drumul sinuos al integrarii in Uniunea Europeana.

* Noi si Europa - volum coordonat de Adrian Neculau; Colectia "Psihologie aplicata", editura Polirom, 2002

Recenzie de Liliana Bolan - B & B Expert COM
Produse recomandate
# 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z