Inscrie firma »
C************************************ Prezentare firma Produsele firmei Contact
Model de actiune restituire împrumut

Model de actiune restituire împrumut

Producator: Cabinet de avocatura Coltuc
 

Prezentare Model de actiune restituire împrumut

MODEL DE CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATA

Cazul de la punctul 1 este pentru împrumutul de folosinta si cel de la pct. 2 pentru împrumutul de consumatie.

DOMNULE PRESEDINTE

Subsemnatul(a)_, domiciliat(a) în_chem în judecata si personal la interogatoriu pe pârâtul(a)_domiciliat(a) în_, pentru a fi obligat(a) :

1. sa-mi restituie_, bun pe care i l-am împrumutat la data de_, sau contravaloarea sa în suma de lei, precum si suma de lei, despagubiri pentru lipsa de folosinta a bunului si cheltuieli de judecata;

2. sa-mi restituie suma de _ lei, pe care i-am împrumutat-o la data

de plus cheltuieli de judecata.

Motivele actiunii:

în fapt:

1. la data de _, am împrumutat pârâtului(ei) urmatoarele bunuri:_, cu termen de restituire la data de_. Desi termenul de restituire s-

a împlinit, pâratul(a) refuza restituirea. In cazul în care bunul sau bunurile au pierit sau au fost deteriorate din vina parâtului(ei), va rog sa-l(o) obligati la despagubiri civile, iar pentru stabilirea întinderii prejudiciului ce mi-a fost cauzat înteleg sa ma folosesc de proba cu expertiza tehnica.

In drept, îmi întemeiez actiunea pe disp. art. 1560-1571 C. civ.;

2. la data de_am împrumutat pârâtului(ei) suma de_lei, cu obligatia de a mi-o restitui pâna la data de_asa cum dovedesc cu chitanta din data

de_. Cu toate ca termenul de restituire s-a împlinit, pârâtul(a) refuza restituirea sumei împrumutate.

In drept, îmi întemeiez actiunea pe disp. art. 1576 si 1584 C. civ.

In dovedirea actiunii înteleg sa ma folosesc de interogatoriul pâratului(ei), de proba cu acte, expertiza si de declaratiile urmatorilor martori:

Depun prezenta actiune în dublu exemplar, actul de împrumut în copie, timbru fiscal în valoare de_lei si timbrul judiciar în valoare de_lei.

Data depunerii__

Semnatura _

DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI_
Explicatii teoretice

ÎMPRUMUTUL

1. CONSIDERATII PREALABILE

Este reglementat de dispozitiile art. 1560-1590 C. civ.,

împrumutul este un contract real prin care una din parti da celeilalte un bun ne-fungibil sau fungibil cu obligatia de a-1 restitui la un anumit termen sau de a restitui bunuri de aceeasi cantitate, calitate si valoare (art. 1560 si 1576 C. civ.).

Contractul de împrumut poate fi:

a) de folosinta, numit comodat, când se transmite numai folosinta nu si dreptul de proprietate asupra bunului, împrumutatul fiind obligat sa restituie bunul împrumutat în individualitatea sa;

b) de consumatie, împrumutatul nemaifiind obligat sa restituie lucrul împrumutat, ci lucruri de aceeasi cantitate, calitate si valoare;

c) cu dobânda, pe care le vom examina.

2. ÎMPRUMUTUL DE FOLOSINTA SAU COMODATUL

Este reglementat de dispozitiile art. 1560 - 1575 C. civ. si este definit ca un contract prin care o persoana numita comodant da în folosinta unei alte persoane numita comodator un bun mobil sau imobil spre a se servi de el, cu îndatorirea de a-1 înapoia si de a suporta riscurile pierderii fortuite a bunului (art. 1561 - 1562 si 1567 C. civ.). Bunurile mobile trebuie sa fie neconsumtibile, nefungibile prin folosinta, pentru ca numai în acest caz pot fi restituite în individualitatea lor.

împrumutul de folosinta este un contract unilateral, translativ de folosinta, esential gratuit, în temeiul caruia împrumutatorul ramâne proprietarul lucru împrumutatorul nu poate sa ia îndarat lucrul împrumutat înainte de trecerea termenului convenit sau, în lipsa de conventie, înainte de a fi servit la trebuinta pentru care s-a dat cu împrumut, cu exceptia cazului când poate dovedi ca bunul îi este absolut necesar datorita ivirii unei împrejurari neprevazute (art. 1572 - 1573 C. civ.). El raspunde fata de împrumutat atât de cheltuielile necesare si extraordinare pe care acesta le face cu conservarea bunului, cât si de cheltuielile pe care le face din cauza viciilor ascunse ale bunului.

Pentru ca asupra împrumutatului trece numai folosinta bunului acesta este obligat sa se îngrijeasca ca un bun proprietar de conservarea bunului si sa-l foloseasca numai în scopul pentru care i-a fost împrumutat. El raspunde daca din vina lui bunul este deteriorat cu ocazia întrebuintarii sau daca bunul piere si nu poate retine bunul sub cuvânt de compensatie pentru creanta ce are asupra împrumutatorului (art. 1564 - 1570 C. civ.).

Daca mai multe persoane au luat împreuna cu împrumut acelasi bun, ele sunt solidar obligate catre împrumutator (art. 1571 C. civ.).

împrumutatul are obligatia sa restituie bunul în natura sa specifica si la termenul stipulat, iar daca nu s-a stipulat un asemenea termen bunul se va restitui la data când s-a realizat scopul pentru care s-a împrumutat bunul (art. 1572 C. civ.).

împrumutatul are un drept de retentie asupra bunului pâna în momentul în care împrumutatorul îi va plati cheltuielile urgente, necesare si extraordinare pe care le-a facut în scopul conservarii bunului (art. 1574 C. civ.).

Daca împrumutatul refuza sa restituie bunul, împrumutatorul îl poate chema în judecata pentru restituirea bunului sau contravalorii sale la pretul din momentul introducerii actiunii. Este vorba de o actiune în revendicare, în cazul în care împrumutatorul este proprietarul bunului, sau de o actiune personala în situatia în care împrumutatorul este proprietar, uzufructuar, locatar etc.

Actiunea reclamantului poate fi respinsa atunci când posesorul bunului face dovada uzucapiunii sau a prescriptiei prevazuta de art. 1909 C. civ. Cu toate acestea, daca împrumutatul chemat în judecata de împrumutator recunoaste la interogator obligatia sa, fiind, totodata, de acord sa o execute, de exemplu prin restituirea sumei primite, actiunea este admisibila, întrucât, în atare împrejurari, se considera ca începe sa curga un nou termen de prescriptie.4

Obiectul împrumutului îl pot constitui bunuri atât imobile, cât si mobile, care se afla în circuitul civil.

3. ÎMPRUMUTUL DE CONSUMATIE (MUTUUM)

împrumutul de consumatie, reglementat de dispozitiile art. 1576 - 1590 C. civ., este tot un contract real, prin care o persoana numita împrumutator da cu împrumut unei alte persoane numita împrumutat o suma de bani sau alte bunuri fungibile, cu obligatia de a le restitui în aceeasi cantitate si de aceeasi calitate la termenul stabilit. Contractul poate fi oneros sau gratuit, este unilateral, real si translativ de proprietate. Codul civil îl defineste ca un contract în care una din parti da celeilalte anumite bunuri, cu obligatia de a i se restitui tot atâtea bunuri, de aceeasi specie, calitate si valoare. împrumutatul devine proprietarul bunului primit, care, pierind, în orice mod, piere în contul împrumutatului. Daca este vorba de bani se restituie suma calculata în curs în momentul restituirii.

împrumutatorul este supus raspunderii pentru daunele cauzate de defectele bunului, cunoscute de el si necunoscute de împrumutat. El nu poate mai înainte de termen sa ceara restituirea bunului împrumutat.

împrumutatul are obligatia sa restituie bunurile împrumutate în aceeasi cantitate, calitate si la termenul stipulat (art. 1584 C. civ.). Când nu poate îndeplini aceasta obligatie, împrumutatul va plati valoarea bunurilor, calculata dupa timpul si locul în care urma sa se faca restituirea. Daca nu s-a stabilit nici timpul, nici locul platii împrumutului, plata urmeaza a se face de catre împrumutat, dupa valoarea curenta în timpul în care si în locul unde s-a contractat (art. 1585 C. civ.). Daca împrumutatul nu restituie la timpul stipulat lucrurile împrumutate sau valoarea lor, atunci acesta este obligat sa plateasca si dobânzi de la data cererii de chemare în judecata pentru restituirea împrumutului (art. 1586 C. civ.).

Când obiectul obligatiei îl constituie restituirea unei sume de bani ce a fost împrumutata, debitorul va fi obligat la restituirea sumei actualizata cu coeficientul de inflatie ce eventual a avut loc, la care se adauga dobânzile comerciale ce au caracter de daune compensatorii sau moratorii.

4. ÎMPRUMUTUL CU DOBÂNDA

Este reglementat de dispozitiile art. 1587 - 1590 C. civ. si este tot un contract de împrumut de consumatie, cu titlu oneros. Obiectul sau, în principiu îl constituie o suma de bani, care se împrumuta cu obligatia pentru împrumutat sa restituie suma, plus o alta suma numita dobânda, pentru folosinta sumei de bani împrumutata. Dobânda trebuie expres prevazuta în contract. Ea nu se prezuma. Daca nu este prevazuta în contract si totusi ea s-a platit, nu se mai restituie, pentru ca se considera ca normala plata ei în schimbul folosirii sumei de bani împrumutata.

Dobânzile sunt legale si conventionale. Cele legale sunt stabilite prin lege, iar cele conventionale sunt stabilite de catre parti (art. 1587 C. civ.). Dobânda la dobânda este interzisa.

O forma a acestui contract îl constituie creditul pe care statul îl acorda cetatenilor interesati si care îndeplinesc conditiile legii în scopul construirii de locuinte proprietate personala. Prin urmare, aceste credite au afectiune speciala si se subordoneaza unor conditii speciale, a caror nerespectare face ca împrumutul sa fie anulabil, iar împrumutatul sa fie obligat sa restituie împrumutul si, în plus, penalizarile calculate la valoarea creditului si de la data când s-a acordat împrumutul.

împrumutatul poate fi obligat la plata dobânzii penalizatoare numai pâna la data când instanta constata nulitatea contractului si nu pâna la restituirea integrala a creditului, deoarece de la data anularii contractului obligatia împrumutatului este supusa regimului de drept comun în privinta executarii.

5. SESIZAREA INSTANTEI

Sunt aplicabile dispozitiile art. 112 C. proc. civ., adica cererea trebuie sa cuprinda numele, initiala, prenumele si adresa exacta a partilor, precizarea obiectului cu aratarea motivelor de fapt si a dovezilor pe care se sprijina fiecare capat al cererii. Se redacteaza în atâtea exemplare câte parti sunt, plus un exemplar pentru instanta si se adreseaza judecatoriei în circumscriptia careia domiciliaza pârâtul.

Cererea se timbreaza la valoarea bunurilor a caror restituire se cere sau la valoarea sumei a carei plata se solicita.
PREZENTARE C************************************
MEMBRU
GRATUIT
C************************************
177 312 accesari
Pentru a vizualiza datele companiei
C************************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Login
Activitate firma: avocat bucuresti - avocat online - avocat drept penal

PRODUSE ASEMANATOARE CU MODEL DE ACTIUNE RESTITUIRE ÎMPRUMUT

Model de contract de preluare a datorieiModel de contract de preluare a datoriei
Model de contract de preluare a datoriei
MODEL DE CONTRACT DE PRELUARE A DATORIEI Între: 1. ................domiciliat ...
Model de contract de cesiune de creantaModel de contract de cesiune de creanta
Model de contract de cesiune de creanta
Model de contract de cesiune de creanta [1] Între : 1. ..................domiciliat în ...
Model de cerere de chemare în judecata - actiune în raspunderea civila contractualaModel de cerere de chemare în judecata - actiune în raspunderea civila contractuala
Model de cerere de chemare în jude...
MODEL DE CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATA Prezentam un singur model de cerere de chemare în judecata care ...
Model de actiune în declararea sau constatarea simulatieiModel de actiune în declararea sau constatarea simulatiei
Model de actiune în declararea sau...
MODEL DE CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATA Prezentam un singur model de cerere de chemare în judecata care ...
Model de actiune în regresModel de actiune în regres
Model de actiune în regres
DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnatul(a)_, domiciliat(a) în_, chem în judecata si personal la interogatoriu pe ...
Model de actiune în regresModel de actiune în regres
Model de actiune în regres
DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnatul(a)_, domiciliat(a) în_, chem în judecata si personal la interogatoriu pe ...
Model actiune îmbogatire fara justa cauzaModel actiune îmbogatire fara justa cauza
Model actiune îmbogatire fara just...
DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnatul(a)_, chem în judecata si personal la interogatoriu pe pâratul(a)_, ...
Model de actiune în rezolutiuneModel de actiune în rezolutiune
Model de actiune în rezolutiune
MODEL DE CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATA DOMNULE PRESEDINTE Subsemnatul (a)_, domiciliat(a) în_, chem ...
Model de actiune în constatare nulitate absoluta si anulareModel de actiune în constatare nulitate absoluta si anulare
Model de actiune în constatare nul...
MODELE DE CERERI DE CHEMARE ÎN JUDECATA ÎN MATERIA NULITATII 1. Pentru constatarea nulitatii ...

MODEL DE ACTIUNE RESTITUIRE ÎMPRUMUT ESTE LISTAT IN:

MODEL DE ACTIUNE RESTITUIRE ÎMPRUMUT - PRODUSE SIMILARE