Seră hidroponică

Alternativă la agricultura tradițională

TEHNOLOGII NEPOLUANTE

Energie alternativă

AGRICULTURĂ ALTERNATIVĂ

Metode eficiente de cultivare a plantelor

01.

Cultivarea căpșunilor și roșiilor în mediu perlit și vermiculit într-o seră hidroponică

02.

Pregătirea unei sere subterane de iarnă

03.

Înmulțirea plantelor prin metoda imersiei în aer. În acest fel se obțin plante mari și se asigură rodirea în primul an.

Despre sistemul hidroponic

Hidroponia este un tip de hidrocultură care constă în cultivarea plantelor fără sol, pe mese de cultură. Aceasta presupune că rădăcinile plantelor sunt sau scufundate într-o soluție nutritivă sau sunt plantate într-un mediu inert și poros, precum vata minerală, bile de argilă sau fibre de cocos, care rețin o parte din soluția nutritivă și ajută la oxigenarea corespunzătoare a plantei. Soluția nutritivă este calculată la perfecțiune, iar pH-ul și temperatura acesteia trebuie verificate constant cu instrumente de măsură. 

Pregătirea unei sere subterane de iarnă

Sera ingropata in pamant sau, cum li se mai spune, serele subterane, sunt un mijloc excelent de a cultiva legume chiar si iarna, cand temperaturile exterioare sunt negative. Conform proiectantilor ei, lumina solara din timpul zilei incalzeste acoperisul ramas la suprafata, care este compus dintr-o folie de plastic. 

Aceasta caldura este apoi depozitata in peretii laterali construiti din pamant, iar incaperea cu plantele va beneficia astfel de o temperatura constanta chiar si pe parcursul noptii. Exista posibilitatea de a cultiva in miezul iernii rosii, salata, ardei, varza, ceapa verde ori broccoli.

 

Creșterea plantelor sensibile precum smochini, lămâi și rodii în clima românească

Exista soiuri de plante exotice care sunt rezistente la temperaturile scazute, dar unele nu tolereaza temperaturile mai mici de – 10 grade Celsius. Astfel, cea mai buna varianta este ca ele sa fie crescute in interior, in ghiveci si mutate in teren deschis afara, atunci cand temperaturile cresc. De regula, plantele exotice prefera solurile acide, dar regasim si soiuri iubitoare de soluri cleioase sau nisipoase. Este posibilă creșterea plantelor exotice și tropicale într-o seră, pentru că aceasta poate asigura căldura suplimentară de care plantele au nevoie, la fel și nivelul optim de umiditate sau de lumină.

Serele sunt excelente pentru a cultiva astfel de plante care au nevoie de un climat cald și de apă din plin, mai mult decât oferă, de obicei, natura într-un loc care nu este exotic.

Înmulțirea plantelor prin metoda imersiei în aer

Irigarea prin imersie este un tip de irigație care se bazează pe introducerea plantei într-un recipient cu apă până când tot solul a fost bine înmuiat. În mod normal, perioada de timp pe care trebuie să o faceți este de aproximativ 15 minute, dar dacă este foarte uscată și s-a compactat atât de mult încât a devenit un fel de bloc de substrat, poate fi necesar să o păstrați mai mult timp.

Irigarea prin imersiune este una dintre cele mai delicate. Rădăcinile plantelor, cu excepția celor acvatice și a celor care trăiesc pe malurile râurilor, nu doriți să aveți contact excesiv cu apa. Dacă l-ar avea, ar muri pur și simplu asfixiați, deoarece nu sunt pregătiți să absoarbă o cantitate mare de lichid și mai puțin repede. 

Este foarte recomandabil să utilizați acest tip de irigare pentru a menține substratul paturilor de semințe ușor umed, deoarece dacă le-am udat cu o udă, deoarece semințele sunt atât de mici, s-ar putea mișca.