Inscrie firma »
Alegerea geamului termopan da dureri de cap multor oameni
Alegerea geamului termopan da dureri de cap multor oameni care nu prea stiu ce sa cumpere din multitudinea de oferte cu care-i intampina comerciantii.

Greutatea consta in faptul ca termopanul nu se vinde la metru patrat. Pretul ferestrei se calculeaza in functie de materialul folosit la tamplarie, de modurile in care se doreste deschiderea ferestrei, de calitatea geamului utilizat si nu in ultimul rand de felul in care se face montajul.

Exista si firme care atrag cu preturi la metru patrat, insa trebuie stiut ca un cost mic inseamna slaba calitate sau chiar falsuri.

Pretul nu este unicul criteriu.

Alegerea exclusiva dupa pret este o mare greseala, deoarece aparentul castig se poate transforma intr-o pierdere pe termen lung. Exista oameni care se plang ca geamul transpira si chiar ca le pica in casa. Metrul patrat de tamplarie ofertat cu 40-50 eur reprezinta un fals care induce in eroare beneficiarul.

In conditii minime de calitate si echipare a tamplariei, pretul real e de cel putin 2,5 ori mai mare, iar pentru ferestre de calitate superioara depaseste acest nivel de cateva ori spune Marin Crutescu, presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor de Ferestre, Usi, Fatade si Geam Termoizolator din Romania (ANPFR).

Alegerea profilului

Marin Crutescu explica de ce pretul trebuie calculat la fata locului in functie de geometria suprafetei unde se va monta geamul si de preferintele clientului.

Exista cativa zeci de parametri care determina pretul. Prima problema este sa decidem daca dorim ca tamplaria sa fie din PVC, aluminiu, lemn sau lemn stratificat. PVC-ul a castigat teren in fata lemnului sau aluminiului, deoarece ofera cel mai bun raport calitate-pret, asigurand o buna protectie termica deoarece isi pastreaza calitatile intre -50 grade C si +80 grade C, in timp ce aluminiul pierde mai repede caldura.

Ce tip de geam alegem:

Geamul termopan este format din doua foi de sticla intre care exista aer sau anumite gaze perfect etansate.

Principiul este simplu. O foaie de geam pierde 90% din caldura; 2 foi de geam care alcatuiesc geamul termoizolator pierd 50%, deci inca foarte mult, spune Crutescu.

Trebuie stiut ca exista si geamul termoizolator cu depunere LOW E (mai multe straturi microscopice de argint care fac ca foaia de geam sa aiba o izolare termica superioara) care pierde numai 10% din caldura. Sticla LOWE actioneaza ca o bucata de tabla pusa in spatele caloriferului, reflectand 90% din caldura spre interiorul camerei. Acest tip de geam este foarte bun iarna: daca afara sunt -10 grade C, iar in casa +20 grade C, pe un geam termopan obisnuit vor fi doar +9 grade C, in timp ce pe cel cu LOW E vor fi +17 grade C.

Feroneria si montajul.

La formarea pretului final contribuie si feroneria (modul cum alegeti sa inchideti fereastra) si montajul.

De ce apare condensul. O parte dintre cei care si-au montat geamuri termopane au inceput sa se planga ca le-a aparut condensul sau ca geamurile sunt aburite.

Specialistii afirma ca exista mai multe cauze care pot conduce la aceste inconveniente. Ei sustin ca fie s-au folosit profile PVC cu mai putin de 3 camere de aer, fie geamul este de calitate slaba si pierde caldura, fie etansarea pe conturul ramelor nu a fost facuta atat la interior, cat si la exterior sau nu s-a folosit banda comprimata. In plus, exista si posibilitatea ca fereastra sa nu fie montata corect, adica de la mijlocul parapetului catre interior (in zona calda).

Sursa: Mihai Gruia, General Manager - Twist International; [email protected] - www.twist.ro
Produse recomandate
# 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z