Scriitorul, Cenzura si Securitatea
Prezentare Scriitorul, Cenzura si Securitatea
Descriere:
Simpozionul Scriitorul, cenzura si securitatea a avut loc concomitent cu lansarea celui de-al saptelea volum din seria Opere complete ale scriitorului Bujor Nedelcovici. Succesul Simpozionului, valoarea participantilor, a temelor discutate, nivelul prelegerilor de care au avut parte numerosii participanti la lucrari, au determinat transcrierea in volum a textelor cu pricina, restituindu-le cititorilor prin aceasta carte-document, destinata atat celor ce ar vrea sa faca uitat trecutul recent, cat si celor ce se incapataneaza sa nu uite; si, nu in ultimul rand, este adresata celor tineri, celor care vor sa afle adevarul dspre realitatea culturala romaneasca, pana in 1989.
„In vara anului 2008 – inainte de Targul de Carte Gaudeamus – ma aflam intr-o casa pe Valea Loirei, alaturi de Nicolae Manolescu. Stateam la umbra unui nuc si beam un pahar de vin Saincerre – cel mai bun vin pe care l-am baut vreodata - provenit din dealurile viticole care se aflau nu departe de acel mic sat. I-am vorbit despre intentia de a organiza un colocviu si i-am propus cateva teme. A fost imediat de acord sa participe Uniunea Scriitorilor din Romania alaturi de Editura ALL si am cazut de acord asupra titlului: Scriitorul, cenzura si securitatea.” Bujor Nedelcovici
Bujor Nedelcovici s-a nascut la 16 martie 1936 la Barlad. Urmeaza cursurile Liceului I.L.Caragiale din Ploiesti si absolva in 1955 Facultatea de Drept din Bucuresti. Este avocat la Baroul de Avocati din Ploiesti de unde este radiat din motive politice (tatal a fost arestat) si munceste timp de 12 ani pe diverse santiere si uzine din tara: Bicaz, Brasov si Bucuresti.
Debuteaza in 1970 cu romanul Ultimii, colaboreaza cu mai multe reviste si ziare si publica romanele: Fara visle, Noaptea, Gradina Icoanei, Zile de nisip, Somnul vamesului, premiate de Uniunea Scriitorilor si Asociatiile Scriitorilor din Romania. In 1981, romanul Zile de nisip este ecranizat – Faleze de nisip, regia Dan Pita - dar imediat filmul este retras de pe ecrane de catre Ceausescu care il critica vehement in 1982 la Conferinta ideologica de la Mangalia. In 1982, devine redactorul-sef la Almanahul literar Bucuresti si seful sectiei de proza al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti. Romanul Al doilea mesager, interzis de cenzura si de doua edituri din Romania, este trimis pe cai clandestine si apare la Editura Albin Michel de la Paris. Primeste Premiul libertatii, oferit de Pen Clubul Francez.
In 1987, paraseste Romania si cere azil politic in Franta unde publica mai multe romane. In 1992 primeste Premiul Academiei Romano-Americane de Arta si Stiinta pentru romanul Al doilea mesager. In 1990 este distins cu gradul de Chevalier de l’Ordre et des Lettre si devine membrul al Asociatiei Autorilor si Compozitorilor Dramatice si al Societatii Oamenilor de Litere Francezi.
[ebookLink]http://www.elefant.ro/ebooks/publicistica-eseuri/scriitorul-cenzura-si-securitatea-209933.html[ebookLink][ebookPrice]24,90RON[ebookPrice]
S****************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Constructii/Amenajari/Mobilier » Mobilier de Gradina