Inscrie firma »
C************************************ Prezentare firma Produsele firmei Contact
Model de cerere pentru revocarea donatiei

Model de cerere pentru revocarea donatiei

Producator: Cabinet de avocatura Coltuc
 

Prezentare Model de cerere pentru revocarea donatiei

Prezentam un singur formular care poate fi adaptat la toate situatiile de revocarea donatiilor ce se pot ivi în practica judiciara.

DOMNULE PRESEDINTE,

Subsemnatul(a)_, domiciliat(a) în_, chem în judecata si personal la interogatoriu pe pâratul(a) __, domiciliat(a) în_, pentru

REVOCAREA CONTRACTULUI DE DONATIE autentificat sub nr._, din_, de notarul public_, pentru:

1) neîndeplinirea obligatiilor pe care si le-a asumat paratul(a);
2) ingratitudinea pârâtului(ei);
3) este facuta între soti.

De asemenea, va rog sa obligati pe parat(a) sa-mi restituie bunurile donate si sa-mi plateasca contravaloarea bunurilor mobile pe care le-a înstrainat, valoarea veniturilor realizate dupa data introducerii actiunii si cheltuieli de judecata.

Motivele actiunii:

In fapt, fiind în vârsta de peste 80 de ani si bolnav, am donat pârâtului(ei) toate bunurile mobile si imobile, iar el (ea. si-a luat obligatia sa-mi acorde îngrijire si întretinere pe tot restul vietii mele. Nerespectarea obligatiei asumata este prevazuta de art. 829 rap. la art. 1020 C. civ. cu sanctiunea desfiintarii donatiei.
Pârâtul (a):

1) refuza sa-si îndeplineasca obligatia asumata si acest lucru este prev. sub sanctiunea nulitatii donatiei, de disp. art. 829-830 si 1020 C. civ.

2) se face vinovat(a) de ingratitudine pentru ca:

- a atentat la viata mea;

- este culpabil(a) de delicte, cruzimi si injurii grave la adresa mea;

- fara cuvânt îmi refuza alimente, cazuri de revocare expres prevazute de art. 831 C. civ.

3) pâratul(a) este sotul(ia) mea, caz de nulitate prev. de art. 937 alin. 1 C. civ.

De aceea, va rog sa admiteti actiunea, sa revocati actul de donatie citat si sa

obligati pe pârât(a) sa-mi restituie bunurile ce formeaza obiectul donatiei si în a carui(ei) posesie se afla sau daca bunurile nu mai exista sa-mi plateasca contravaloarea lor.

De asemenea, va rog sa fie obligat(a) sa-mi plateasca veniturile pe care le-a realizat din folosinta acestor bunuri dupa introducerea actiunii si pâna la executarea hotarârii, cât si cheltuielile de judecata pe care le voi face.

în drept, îmi întemeiez actiunea pe dispozitiile art. 829-830, 831, 937 alin. 1 si 1020 C. civ., dupa caz.

In dovedirea actiunii înteleg sa ma folosesc de interogatoriul pârâtului(ei), de proba cu acte si de declaratiile martorilor:_.

Depun prezenta cerere în dublu exemplar si copia contractului de donatie, timbru fiscal în valoare de lei si timbrul judiciar în valoare de lei.

Data depunerii__

Semnatura_

DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI_
Explicatii teoretice

REVOCAREA CONTRACTELOR DE DONATIE

1. CONSIDERATII PREALABILE

Revocarea este un mod specific de desfiintare a contractelor de donatie, sediul materiei constituindu-1 dispozitiile art. 829-840 si 1020 C. civ.

în principiu, donatia este irevocabila.

Donatorul nu mai poate reveni asupra hotarârii sale.

De la principiul irevocabilitatii donatiei, legea prevede, în mod expres, cazurile în care donatia poate, totusi, fi revocata, cazuri pe care le gasim examinate în cadrul acestei actiuni.

Revocarea este un mod specific de desfiintare a contractelor de donatie, pentru motivele prevazute de lege.

Potrivit art. 801 C. civ., donatia este un contract prin care o parte numita donator transmite sau preda gratuit si definitiv unei alte persoane numita donatar, proprietatea unui bun sau mai multor bunuri mobile sau imobile, bunuri care sa existe sau sa poata exista în viitor, sa apartina donatorului, sa fie licite, determinabile sau determinate si sa se afle în circuitul civil.

Privind caracterul gratuit al donatiei, în practica se obisnuieste stabilirea unor obligatii si în sarcina donatarului si în felul acesta caracterul gratuit este înlocuit cu cel oneros.
2. CARACTERISTICI

Contractul de donatie se caracterizeaza prin solemnitate, gratuitate si irevocabilitate.

1. SOLEMNITATEA. Legea obliga partile sa încheie contractul în forma autentica, donatarul fiind obligat sa accepte donatia tot în aceasta forma (art. 813-814 alin 2. C. civ.).

în practica se obisnuieste ca oferta si acceptarea sa se faca prin acelasi act autentic, dar se pot face si prin acte autentice separate, cu conditia ca actul de acceptare sa fie anterior mortii donatorului (art. 814 C. civ.).

Donatia este admisa si între absenti, caz în care oferta si acceptarea se fac prin acte autentice separate, iar donatia devine irevocabila în momentul acceptarii. Pâna în acest moment donatorul poate revoca oferta.

Oferta de acceptare a donatiei este interzisa minorilor si celor pusi sub interdictie.

2. GRATUITATEA. în principiu, contractul de donatie trebuie sa fie gratuit, adica donatorul sa nu primeasca din partea donatarului nici nu contra echivalent material în schimbul bunurilor donate. Generalizarea practicii judiciare în aceasta materie ne dovedeste însa ca aceasta caracteristica este tot mai rar întâlnita, pentru ca în majoritatea cazurilor se stabilesc anumite obligatii în sarcina donatarului si în felul acesta caracterul gratuit este înlocuit cu unul oneros. Consecinta acestei practici curente conduce la posibilitatea revocarii contractului în caz de neexecutare a sarcinilor impuse donatarului.

3. IREVOCABILITATEA. Contractul de donatie gratuit nu poate fi revocat decât în cele trei cazuri expres prevazute de dispozitiile art. 829 C. civ. ai anume: pentru neîndeplinirea sarcinilor cu care s-a facut, pentru ingratitudine si în cazul în care donatorului i se naste un copil ulterior donatiei.

Potrivit art. 937 alin. 1 C. civ., donatiile între soti fac exceptie de la principiul irevo-cabilitatii, fiind prin esenta revocabile. De asemenea, mai fac exceptie donatiile între vii pentru lucruri viitoare (art. 821 C. civ.), ca si donatiile care cuprind cauze de revocare ivite ulterior încheierii lor (art. 825 C. civ.).
3. CAZURI DE REVOCARE

în practica judiciara, cele mai numeroase cazuri de revocare a contractelor de donatie se datoreaza refuzului donatarului de a-si executa obligatiile asumate sau ingratitudinii lui.

Sediul materiei în constituie dispozitiile art. 829 - 840 C. civ.

1. DONATARUL NU-SI ÎNDEPLINESTE OBLIGATIILE ASUMATE. în marea majoritate a cazurilor, donatarul se obliga prin contractul de donatie sa îndeplineasca anumite sarcini în favoarea donatorului sau a unui tert. în general, îsi ia obligatia sa acorde întretinere si îngrijire donatorului si sotiei acestuia pe tot restul vietii lor, iar în caz de nerespectare a acestei clauze se prevede dreptul donatorului, al mostenitorilor sau al creditorilor acestuia de a cere rezolutiunea contractului. Este vorba de aplicarea dispozitiilor art. 1020 - 1021 C. civ., privitoare la contracte sinalagmatice, cu titlu oneros, dispozitii care în majoritatea cazurilor sunt prevazute si în contractul de donatie.

Donatia poate fi revocata în cazul în care donatarul nu-si respecta obligatiile pe care si le-a asumat, caz în care donatorul poate cere, fie obligatia donatarului sa-si îndeplineasca obligatia luata, fie rezolutiunea contractului.

Revocarea donatiei pentru aceasta cauza nu este obligatorie, iar dreptul de a cere revocarea apartine donatorului, mostenitorilor si creditorilor acestuia. Terta persoana în favoarea careia exista sarcina pe care donatarul si-a asumat-o nu poate cere revocarea, ci numai executarea obligatiei.

Daca actiunea se admite, donatia se desfiinteaza retroactiv. Bunurile donate se reîntorc în patrimoniul donatorului, libere de orice sarcini sau ipoteci (art. 830 C. civ.). Daca bunul sau bunurile donate au fost înstrainate, donatorul are deschisa calea actiunii în revendicare, împotriva tertilor dobânditori. Exceptie fac bunurile mobile care se prescriu prin faptul posesiunii lor (art. 1909 C. civ.).

Pentru donatari nu exista obligatia restituirii fructelor culese pâna în momentul chemarii în judecata pentru revocarea donatiei. Prin hotarâre va fi obligat sa restituie fructele culese dupa ce a fost chemat în judecata.

2. INGRATITUDINEA DONATARULUI. Revocarea donatiei pentru ingratitudine este expres prevazuta de dispozitiile art. 829 si 831 C. civ. si este posibila în urmatoarele cazuri:

a) Donatarul a atentat la viata donatorului Se cere stabilirea intentiei donatarului de a ucide pe donator, cât si tentativa de crima. Daca atentatul s-a savârsit din imprudenta nu poate fi vorba de ingratitudine. Existenta acestei cauze nu este conditionata de pronuntarea unei hotarâri judecatoresti de condamnare a donatarului, ci numai de constatare ca el a avut intentia de a ucide pe donator;

b) Savârsirea de delicte, crime sau injurii grave. Este vorba de nerespecta-rea obligatiei de recunostinta pe care donatarul o are fata de donator. De aceea, faptele trebuie sa fie comise de donatar împotriva donatorului, iar existenta si gravitatea lor se apreciaza în concret de instantele judecatoresti prin hotarârea pronuntata. Asemenea fapte în majoritatea cazurilor constituie infractiuni si sunt sanctionate potrivit dispozitiilor legii penale.

In practica judiciara se obisnuieste ca la actiunea civila prin care se cere revocarea actului de donatie, întemeiata pe aceasta cauza, sa se ataseze hotarârea penala de condamnare a donatarului pentru faptele comise împotriva donatorului;

c) Refuzul de alimente. Sunt contracte de donatie prin care donatarul nu si-a asumat nici o obligatie. Din aceasta cauza el refuza sa acorde donatorului, aflat în nevoie, sprijinul material care i se solicita si se apara invocând lipsa din contract a unei asemenea obligatii. Donatarul uita ca are o îndatorire de recunostinta legala fata de donator, care în mod gratuit i-a transferat dreptul de proprietate asupra unor bunuri, îndatorire care se transforma într-o obligatie concreta de a acorda sprijin material donatorului din momentul în care acesta se afla în nevoie. Refuzul nejustificat de a-si îndeplini obligatia legala, a acorda sprijinul material, da dreptul donatorului sa ceara revocarea contractului de donatie pentru ingratitudine, în temeiul art. 829 rap. la art. 831 alin. 1 pct. 3 C. civ.

Revocarea donatiei nu poate fi admisa în cazul în care instanta retine ca donatorul a refuzat alimentele oferite de donatar.

Cererea de chemare în judecata trebuie facuta în termen de un an din ziua când s-a comis fapta sau din ziua în care donatorul a cunoscut faptul (art. 833 alin. 1 C. civ.).

Dreptul de a sesiza instanta apartine numai donatorului si actiunea poate fi continuata de mostenitorii sai. In mod exceptional mostenitorii au calitatea de a cere revocarea în cazul în care donatorul a decedat înainte de împlinirea termenului de un an, prevazut de art. 833 alin. 2 C. civ.

Revocarea pentru ingratitudine produce efecte retroactiv, donatarul fiind obligat sa restituie în natura bunurile primite si sa plateasca despagubiri civile pentru bunurile deteriorate sau avariate etc.

Spre deosebire de revocarea pentru neîndeplinirea sarcinilor impuse, revocarea pentru ingratitudine nu desfiinteaza înstrainarile facute de donatar, nici ipotecile sau alte sarcini reale, cu care el ar fi putut greva bunul primit, cu conditia ca aceste operatii sa fi avut loc anterior cererii de chemare în judecata.

In caz de revocare, donatarul se obliga sa restituie valoarea pe care bunurile înstrainate o aveau în momentul introducerii actiunii, cât si veniturile obtinute de la data sesizarii instantei (art. 834 alin. 2 C. civ.).

3. PREDECESUL DONATARULUI. Art. 825 C. civ. prevede posibilitatea stipularii în contractul de donatie a clauzei ca bunurile donate sa revina donatorului în cazul în care donatarul ar muri înaintea lui, cât si în cazul când donatarul si descendentii sai ar muri înaintea sa. O asemenea stipulatie nu se poate face decât în favoarea donatorului.

4. Nasterea UNUI COPIL POSTERIOR DONATIEI. Orice contract de dotatie -indiferent de parti, forma si valoare - este revocat de drept daca donatorul, în urma încheierii contractului de donatie, dobândeste un copil legitim, din casatorie sau din afara ei. Nasterea copilului conceput în timpul donatiunii poate avea loc chiar dupa moartea donatorului (art. 837 C. civ.).

Pentru ca revocarea opereaza de plin drept, în temeiul legii, nu este nevoie de o actiune în revocare, ci de o actiune în constatare, introdusa în baza art. 111 C. proc. civ., de partea care are un asemenea interes.

Orice clauza sau conventie prin care donatorul ar renunta la revocarea donatiei pentru nastere de fiu este nula si fara nici un efect, pentru ca revocarea opereaza în favoarea copilului (art. 839 C. civ.).

5. DONATIA ÎNTRE SOTI. Orice donatie facuta între soti în timpul casatoriei este revocabila (art. 937 alin. 1 C civ.).

Donatorul, în lipsa unor dispozitii contrare, poate cere revocarea oricând, atât împotriva sotului donator, cât si împotriva succesorilor sai, în ultimul caz fiind conditionata de existenta ingratitudinii din partea donatarului.

Revocarea donatiei este posibila si dupa încetarea casatoriei, iar donatorul, spre deosebire de cazurile de revocare prevazute de art. 829 C. civ., nu este obligat sa motiveze revocarea, pentru ca este expres prevazuta de lege.

Revocarea poate fi expresa, adica exprimata în mod neîndoielnic, dar este posibila si revocarea tacita, implicita, care poate rezulta din orice act ulterior al donatorului din care reiese vointa sa de a revoca donatia respectiva.

Donatorul nu poate renunta la dreptul de a cere ca donatia facuta în timpul casatoriei sa fie revocata, dar nici nu este obligat sa exercite un asemenea drept.
4. SESIZAREA INSTANTEI

Fiind vorba de o actiune personala, punerea în miscare a actiunii civile în revocarea contractului de donatie se face prin cererea de chemare în judecata, care trebuie sa cuprinda elementele prevazute de art. 112 C. proc. civ.

Calitatea de reclamant o are persoana care este îndreptatita sa ceara revocarea contractului de donatie, care poate actiona personal sau prin reprezentare. Donatarul are calitatea de pârât.

Obiectul cererii îl constituie revocarea contractului de donatie si reclamantul are obligatia sa indice motivele de fapt si de drept pe care se întemeiaza cererea. Poate fi vorba de nerespectarea de catre donatar a obligatiei de întretinere pe care si-a asumat-o sau de o cauza de ingratitudine etc.

Precizarea obiectului si aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se întemeiaza cererea de revocare trebuie sa se faca cât mai concis.

Dovada capetelor de cerere se poate face cu orice mijloc de proba admis de lege: interogatoriul pârâtului, martori, expertiza etc.

Cererea de chemare în judecata se timbreaza la valoarea bunurilor donate, motiv pentru care reclamantul are obligatia sa indice valoarea bunurilor respective.

Cererea se depune în dublu exemplar si trebuie însotita de copia legalizata a contractului de donatie si de copiile eventualelor înscrisuri de care reclamantul întelege sa se serveasca.
PREZENTARE C************************************
MEMBRU
GRATUIT
C************************************
176 356 accesari
Pentru a vizualiza datele companiei
C************************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Login
Activitate firma: avocat bucuresti - avocat online - avocat drept penal

PRODUSE ASEMANATOARE CU MODEL DE CERERE PENTRU REVOCAREA DONATIEI

Model de actiune pauliana (revocatorie)Model de actiune pauliana (revocatorie)
Model de actiune pauliana (revocatorie)
Model 1 DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnatul(a)_, domiciliat(a) în_, chem în judecata si personal la ...
Model de cerere de chemare în judecata - actiune în raspunderea civila contractualaModel de cerere de chemare în judecata - actiune în raspunderea civila contractuala
Model de cerere de chemare în jude...
MODEL DE CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATA Prezentam un singur model de cerere de chemare în judecata care ...
Model de actiune oblica (indirecta sau subrogatorie)Model de actiune oblica (indirecta sau subrogatorie)
Model de actiune oblica (indirecta sau s...
Model 1 DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnatul(a)_, domiciliat(a) în_ în numele debitorului(oarei) ...
Model de actiune în declararea sau constatarea simulatieiModel de actiune în declararea sau constatarea simulatiei
Model de actiune în declararea sau...
MODEL DE CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATA Prezentam un singur model de cerere de chemare în judecata care ...
Model de actiune în rezolutiuneModel de actiune în rezolutiune
Model de actiune în rezolutiune
MODEL DE CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATA DOMNULE PRESEDINTE Subsemnatul (a)_, domiciliat(a) în_, chem ...
Model de actiune în regresModel de actiune în regres
Model de actiune în regres
DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnatul(a)_, domiciliat(a) în_, chem în judecata si personal la interogatoriu pe ...
Model de actiune în regresModel de actiune în regres
Model de actiune în regres
DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnatul(a)_, domiciliat(a) în_, chem în judecata si personal la interogatoriu pe ...
Model de actiune în constatare nulitate absoluta si anulareModel de actiune în constatare nulitate absoluta si anulare
Model de actiune în constatare nul...
MODELE DE CERERI DE CHEMARE ÎN JUDECATA ÎN MATERIA NULITATII 1. Pentru constatarea nulitatii ...
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULAREMODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
CONTESTATIA ÎN ANULARE OBISNUITA Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez ...

MODEL DE CERERE PENTRU REVOCAREA DONATIEI ESTE LISTAT IN: