Inscrie firma »
C************************************ Prezentare firma Produsele firmei Contact
Model de act de lichidare între sotul supravietuitor si mostenitori sau între mostenitorii celor doi soti

Model de act de lichidare între sotul supravietuitor si mostenitori sau între mostenitorii celor doi soti

Producator: Cabinet de avocatura Coltuc
 

Prezentare Model de act de lichidare între sotul supravietuitor si mostenitori sau între mostenitorii celor doi soti

Model de act de lichidare între sotul supravietuitor si mostenitori sau între mostenitorii celor doi soti[1]

Dosar succesoral nr......./........

ACT DE LICHIDARE A REGIMULUI COMUNITATII LEGALE







I. PARTILE



1. Subsemnatul ............., domiciliat în ......................., cnp, ......................



în calitate de sot supravietuitor



2. Subsemnatul ......, domiciliat în ............................, cnp ............................



în calitate de fiu,



3. Subsemnatul ......, domiciliat în .........................., cnp ...........................



în calitate de fiu,



în cauza succesorala privind pe defunctul ............, decedat la data de ...........

fost cu ultimul domiciliu în ...................., cnp .................



am convenit încheierea prezentului act de lichidare



II. OBIECTUL ACTULUI DE LICHIDARE[2]



2.1. Noi, partile declaram urmatoarele bunuri si datorii proprii ale fiecarui fost sot[3]:



SOT SUPRAVIETUITOR



bunuri mobile proprii ............... (descriere, mod dobândire)



bunuri imobile proprii ............... (descriere, mod dobândire)



datorii proprii ............... .............(descriere, mod contractare)



SOT DECEDAT



bunuri mobile proprii ............... (descriere, mod dobândire)



bunuri imobile proprii ............... (descriere, mod dobândire)



datorii proprii ............... .............(descriere, mod contractare)



2.2. Noi, partile declaram urmatoarele bunuri si datorii comune în devalmasie dobândite/contractate sub regimul comunitatii legale[4]:



bunuri mobile comune ............... (descriere, mod dobândire)



bunuri imobile comune............... (descriere, mod dobândire)[5]



datorii comune .......................... (descriere, mod contractare)



2.3. Noi, partile stabilim cota de contributie la dobândirea/contractarea bunurilor/datoriilor comune de .....pentru fiecare fost sot.



2.4. Bunurile si datoriile comune devin bunuri/datorii în coproprietate pe cote-parti ale sotilor, în cotele stabilite la pct.2.3.



2.5. În urma întocmirii prezentului act de lichidare s-a eliberat certificatul de mostenitor nr.......[6]



III. publicitatea ACTULUI DE LICHIDARE



3.1. În vederea opozabilitatii fata de terti, un exemplar al prezentului act de lichidare se va transmite de notarul public la RNNRM

3.2. În vederea opozabilitatii fata de terti, oricare dintre mostenitori va putea îndeplini formalitatile pentru efectuarea înscrierilor corespunzatoare la Biroul de cadastru si Publicitate Imobiliara competent pentru bunurile imobile si la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, pentru bunurile mobile.

Tehnoredactat la .............., în ...... exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial, un exemplar pentru RNNRM si ...... exemplare s-au eliberat partilor.



SOT SUPRAVIETUITOR, .............. FIU, .....................................



FIU, .....................................



FIU, .....................................





ACT DE LICHIDARE A REGIMULUI COMUNITATII

LEGALE DE BUNURI



Între A ....................., cu domiciliul în .................., CNP..................

pe de-o parte si

X, .................., cu domiciliul în .................., CNP..................,

Y,.................., cu domiciliul în .................., CNP.................., si

Z, .................., cu domiciliul în .................., CNP.................., toti trei în calitate de mostenitori ai lui B (conform Certificatului de calitate de mostenitor nr. .................., emis în Dosarul nr. .................. de BNP ..................),

pe de alta parte



în conformitate cu prevederile art. 355 alin. 3 Cod civil, a intervenit prezentul act de lichidare a regimului comunitatii legale de bunuri a fostilor soti A si B, dupa cum urmeaza:



Sotii A si B s-au casatorit la data de .................., conform Certificatului de casatorie seria .................., nr. .................. emis de .................. (în baza actului de casatorie nr. ..................), iar casatoria lor a încetat ca efect al decesului sotiei B survenit la data de .................., conform certificatului de deces seria ......, nr. .........., emis de ........ (în baza actului de deces nr. ............).



Lichidarea regimului comunitatii legale de bunuri are loc astfel:



Art. 1. Declararea bunurilor si datoriilor sotilor

Noi, partile semnatare ale prezentului act, declaram ca în timpul casatoriei, cei doi soti, A si B au dobândit urmatoarele bunuri si au contractat urmatoarele datorii:



1.1 Bunuri proprii ale fiecaruia dintre soti:

a)sotul A a dobândit urmatoarele bunuri ........... (astfel cum acestea sunt identificate în art. 340 Cod civil);

b) sotia B a dobândit urmatoarele bunuri ......... (astfel cum acestea sunt identificate în art. 340 Cod civil);



1.2 Bunuri comune:

În timpul casatoriei sotii A si B au dobândit cu titlul de bunuri comune urmatoarele:

a) imobilul situat în ..........., identificat cu numarul cadastral ..........., înscris în Cartea Funciara nr. ..........., în baza Încheierii nr. ..........., dobândit prin cumparare, conform contractului de vânzare-cumparare autentificat sub nr. ...........de BNP ...........;

b) imobilul situat în ..........., identificat cu numarul cadastral ..........., înscris în Cartea Funciara nr. ..........., în baza Încheierii nr. ..........., dobândit prin cumparare, conform contractului de vânzare-cumparare si garantiei imobiliare autentificat sub nr. ........... de BNP ...........;

c) autoturismul marca ..........., detinut în baza Cartii de Identitate nr. ...........ti a talonului nr. ...........;



1.3 Datorii comune ale sotilor:

În timpul casatoriei sotii A si B au contractat urmatoarele datorii comune:

a) creditul ipotecar în cuantum de ........... EURO pe care l-au contractat de la Banca ...........în vederea achizitionarii imobilul situat în ..........., identificat cu numarul cadastral ..........., înscris în Cartea Funciara nr. ..........., în baza Încheierii nr. ..........., dobândit prin cumparare, conform contractului de vânzare-cumparare si garantiei imobiliare autentificat sub nr. ........... de BNP ........... (imobil mentionat la punctul 1.2.b al prezentului act) - credit garantat cu ipoteca si al carui sold actual este de ........... EURO, asa cum rezulta din adresa nr. ...........emisa de unitatea bancara creditoare;

b) creditul în cuantum de ........... EURO pentru achizitionarea autoturismului marca ..........., detinut în baza Cartii de Identitate nr...........si a talonului nr. ..........., (autoturism mentionat la punctul 1.2.c al prezentului act) conform contractului de credit nr. ........... încheiat cu banca ........... si al carui sold actual este de ...........EURO, asa cum rezulta din adresa nr. ...........emisa de unitatea bancara creditoare.



Art.2. Lichidarea regimului matrimonial



În conformitate cu prevederile art. 357 alin. 1 Cod civil,sotul A preia în integralitate bunurile sale proprii, astfel cum acestea au fost indicate la art. 1.1 a. al prezentului act.



Bunurile proprii ale sotiei B (în prezent decedata),astfel cum acestea au fost indicate la art. 1.1.b. al prezentului act vor fi incluse în masa succesorala ramasa de pe urma acesteia, urmând a fi preluate de catre mostenitori în cotele indicate în certificatul de mostenitor, dupa plata taxelor si onorariilor aferente.



În privinta bunurilor comune,în conformitate cu prevederile art. 357 alin. 2 Cod Civil, noi, partile semnatare declaram urmatoarele:

- tinând cont de veniturile salariale ale fiecaruia dintre soti;

- tinând cont de munca în gospodarie pe care fiecare dintre soti a prestat-o în timpul casatoriei,

cota de contributie a fiecaruia dintre soti la dobândirea bunurilor comune este de 2/3 pentru sotul A si 1/3 pentru sotia B (decedata).



Prin încheierea prezentului act de lichidare, proprietatea devalmasa a sotilor s-a convertit în proprietate comuna pe cote-parti, iar partajarea bunurilor între sotul A si mostenitorii sotului B se va face printr-un înscris separat, dupa obtinerea certificatului de mostenitor, în care va fi inclusa ca activ cota de 1/3 din bunurile cuprinse în art. 1.2 al prezentului act si totodata va fi mentionata ca pasiv si cota de 1/3 din datoriile comune astfel cum acestea sunt individualizate în art. 1.3 al prezentului act.



Noi A - pe de-o parte, X, Y si Z – pe de alta parte, declaram ca am luat cunostinta de continutul prezentului act pe care l-am înteles în întregime si declaram ca cele consemnate în cuprinsul acestuia sunt adevarate, sub sanctiunile prevazute de legea penala pentru falsul în declaratii. Constatând ca acest contract corespunde întocmai vointei noastre, am semnat toate exemplarele acestuia.

Tehnoredactat la .............., în ...... exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial, un exemplar pentru RNNRM si ...... exemplare s-au eliberat partilor.

­SOT SUPRAVIETUITOR MOSTENITORI ................. ...............

[1] Act de lichidare a regimului comunitatii legale încheiat de sotul supravietuitor împreuna cu mostenitorii sotului decedat în cadrul procedurii succesorale (art.355 alin.3 Cod Civil). Actul de lichidare se încheie în forma autentica.

Actul de lichidare se încheie obligatoriu de catre toti mostenitorii legali si/sau testamentari. Acestia pot fi reprezentati la încheierea actului de lichidare printr-un mandatar cu procura speciala autentica data în vederea dezbaterii succesiunii. Se recomanda ca, în cuprinsul procurii, mostenitorul-mandant sa precizeze, alaturi de alte elemente, si cota de contributie la dobândirea bunurilor comune. Daca în cursul procedurii succesorale, mostenitorii se prezinta la date diferite, prezenta acestora fiind consemnata în încheieri de sedinta, acestia trebuie obligatoriu sa întocmeasca o procura speciala în vederea reprezentarii la încheierea actului de lichidare, mandatul neputând fi cuprins în încheierea de sedinta.

Daca exista mostenitori minori, care nu au împlinit vârsta de 14 ani, actul de lichidare se încheie de catre reprezentantul legal, iar în caz de contrarietate de interese, de catre curatorul special desemnat, cu autorizarea prealabila a instantei de tutela . Minorul care a împlinit 14 ani încheie actul de lichidare singur, cu încuviintarea scrisa a reprezentantului legal, sau, în caz de contrarietate de interese, a curatorului special, si cu autorizarea prealabila a instantei de tutela. Daca exista mostenitori minori care nu au împlinit vârsta de 14 ani si sunt lipsiti de ocrotire parinteasca, actul de lichidare se încheie de catre tutore cu autorizarea prealabila a instantei de tutela. Daca minorul lipsit de ocrotire parinteasca a împlinit vârsta de 14 ani, actul de încheie de minor cu încuviintarea scrisa a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela. Daca între minor si tutore exista interese contrare, se va numi un curator special (art.150 Cod Civil).

Actul de lichidare se încheie numai de catre mostenitori, indiferent de persoana care a solicitat deschiderea procedurii succesorale (ex: creditorii defunctului, creditorii succesibililor, un coproprietar).

Actul de lichidare se încheie obligatoriu si atunci când sotul supravietuitor vine singur la mostenire.

Toate regimurile matrimoniale se lichideaza la încetarea acestora.

Actul de lichidare se întocmeste chiar daca sotii nu au dobândit bunuri comune în timpul casatoriei, iar sotul decedat a avut numai bunuri/datorii proprii (indiferent ca acestea au fostdobândite/contractate înainte sau în timpul casatoriei).

În cazul unei proceduri succesorale succesive, daca toti defunctii au fost casatoriti, se vor autentifica acte de lichidare distincte. Actele de lichidare vor fi semnate de mostenitorii fiecarui defunct în parte.

Toate bunurile/datoriile comune/proprii cuprinse în actul de lichidare vor fi preluate, obligatoriu, în încheierea finala.

[2]Regimul matrimonial se poate lichida total sau partial. Pâna la finalizarea lichidarii, comunitatea subzista atât în privinta bunurilor, cât si a obligatiilor ce nu au fost lichidate (art.355 alin.2). Daca partile omit a declara bunuri/datorii la încheierea actului de lichidare, acestia vor putea încheia ulterior un supliment al actului de lichidare, incluzând bunurile/datoriile omise. În acest caz, nu vor putea sa modifice cota de contributie stabilita prin actul de lichidare initial.

[3]Daca astfel de bunuri proprii exista.

[4]Daca sotii au dobândit în timpul casatoriei, un bun în indiviziune cu un tert, cota de contributie a sotilor la dobândirea bunului comun se va raporta la cota indiviza pe care acestia au dobândit-o împreuna cu tertul, nefiind necesara prezenta tertului la întocmirea actului de lichidare. Tertul va trebui sa fie prezent în cazul unui eventual partaj ulterior al bunului detinut în coproprietate.

Se va preciza natura dreptul de proprietate care face obiectul actului de lichidare: drept de proprietate deplina sau nuda proprietate. Se vor preciza eventualele dezmembraminte ale dreptului de proprietate, precum si sarcinile reale care greveaza bunurile. Se vor preciza toate obligatiile asumate de defunct în timpul vietii si care nu se sting prin decesul acestuia (obligatii de a face, etc.)

[5]Pentru încheierea actului de lichidare nu este nevoie ca bunurile imobile sa aiba deschisa carte funciara.

[6]Având în vedere faptul ca actul de lichidare se încheie în forma autentica, chiar daca acesta reprezinta o piesa din dosarul succesoral, va fi eliberat mostenitorilor si va circula independent de certificatul de mostenitor, de aceea se impune mentionarea în cuprinsul actului de lichidare a numarului certificatului de mostenitor.

Sursa: Uniunea Nationala a Notarilor Publici din România
PREZENTARE C************************************
MEMBRU
GRATUIT
C************************************
176 758 accesari
Pentru a vizualiza datele companiei
C************************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Login
Activitate firma: avocat bucuresti - avocat online - avocat drept penal

PRODUSE ASEMANATOARE CU MODEL DE ACT DE LICHIDARE ÎNTRE SOTUL SUPRAVIETUITOR SI MOSTENITORI SAU ÎNTRE MOSTENITORII CELOR DOI SOTI

Model de act de lichidare între fosti soti (dupa divort)Model de act de lichidare între fosti soti (dupa divort)
Model de act de lichidare între fo...
Model de act de lichidare între fosti soti (dupa divort) ACT DE LICHIDARE A REGIMULUI COMUNITATII LEGALE ...
Model de act de lichidare între soti (care îsi schimba regimul matrimonial)Model de act de lichidare între soti (care îsi schimba regimul matrimonial)
Model de act de lichidare între so...
MODEL DE ACT DE LICHIDARE ÎNTRE SOTI (care îsi schimba regimul matrimonial) ACT DE LICHIDARE A ...
Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre soti a regimului comunitatii conventionaleModele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre soti a regimului comunitatii conventionale
Modele de conventii matrimoniale privind...
Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre soti a regimului comunitatii conventionale A. ASPECTE ...
Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului comunitatii conventionaleModele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului comunitatii conventionale
Modele de conventii matrimoniale privind...
Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului comunitatii conventionale A. ...
Model de act de lichidare între foºti soþi (dupã divorþ)Model de act de lichidare între foºti soþi (dupã divorþ)
Model de act de lichidare între fo...
Model de act de lichidare între foºti soþi (dupã divorþ) ACT DE LICHIDARE A REGIMULUI ...
Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului separatiei de bunuriModele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului separatiei de bunuri
Modele de conventii matrimoniale privind...
Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului separatiei de bunuri A. ASPECTE ...
Modele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului separaþiei de bunuriModele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului separaþiei de bunuri
Modele de convenþii matrimoniale p...
Modele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului separaþiei ...
Modele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului comunitãþii convenþionaleModele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului comunitãþii convenþionale
Modele de convenþii matrimoniale p...
Modele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului ...
Modele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului comunitãþii convenþionaleModele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului comunitãþii convenþionale
Modele de convenþii matrimoniale p...
Modele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului ...

MODEL DE ACT DE LICHIDARE ÎNTRE SOTUL SUPRAVIETUITOR SI MOSTENITORI SAU ÎNTRE MOSTENITORII CELOR DOI SOTI ESTE LISTAT IN: