Inscrie firma »
1.2 Meteorologia
Untitled Document Sursa datelor :
-Institutul National de Meteorologie si Hidrologie.

Precizari metodologice
  • Cercetarea proceselor si fenomenelor fizice din atmosfera terestra, care determina starea timpului si clima, are la baza masuratorile si observatiile meteorologice ce se efectueaza permanent sau periodic in diferite puncte de pe suprafata globului terestru si la diferite inaltimi in atmosfera libera. Programul unitar al masuratorilor si observatiilor, precum si alte activitati meteorologice se asigura prin colaborarea internationala din cadrul Organizatiei Meteorologice Mondiale.
  • Statia meteorologica reprezinta punctul de pe suprafata terestra unde se efectueaza observatii si masuratori asupra tuturor elementelor si fenomenelor meteorologice, conform programului stabilit. Majoritatea observatiilor, masuratorilor si determinarilor meteorologice de la statii se efectueaza pe platforma meteorologica situata pe un teren deschis, tipic pentru regiunea respectiva, cu dimensionarea standard de 26mx26m.
  • Pentru cercetarea proceselor si fenomenelor atmosferice si pentru calculul diferitilor parametri meteorologici si climatici, este necesara raportarea observatiilor si masuratorilor, atat in spatiu cat si in timp.
  • Programul climatologic reprezinta complexul observatiilor si masuratorilor meteorologice ce se executa la statii, dupa timpul solar mediu local, atat la termenele fixe, cat si continuu in 24 de ore. Permanent, la termenele climatologice (1, 7, 13, 19 timp solar mediu local) se efectueaza observatii si masuratori asupra: presiunii atmosferice, vantului, temperaturii si umezelii aerului, temperaturii suprafetei solului, nebulozitatii, precipitatiilor, vizibilitatii orizontale. Continuu, in tot cursul zilei si noptii se determina caracteristicile tuturor fenomenelor meteorologice (hidrometeori, litometeori, electrometeori etc).
  • Observatiile asupra temperaturii aerului constau in masurarea temperaturii aerului la termenele stabilite si in determinarea valorilor maxime si minime ale acesteia in intervalele de timp dintre aceste termene. Temperatura aerului se masoara cu instrumente cu citire directa, psihrometrul cu ventilatie artificiala, termometrul de maxima cu mercur si termometrul de minima cu alcool si cu aparate inregistratoare (termografe). Pentru ca instrumentele cu care se masoara temperatura si umezeala aerului sa nu fie influentate direct de radiatia solara.de radiatia terestra, de precipitatii si de rafalele vantului, ele se instaleaza in adapostul meteorologic situat la 2 m inaltime deasupra solului.


  • Sursa Datelor - Institutul National de Statistica
    Produse recomandate
    # 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z