Inscrie firma »
Consideratii Introductive
Stiinta managementului nu este doar treaba managerilor. Pentru ca o organizatie sa fie functioneze eficient, cei care conduc si cei care sunt condusi trebuie sa se raporteze la un sistem comun de valori, la un set comun de norme, sa gaseasca, cu alte cuvinte, un numitor comun. Pentru aceasta este necesar un efort permanent de cunoastere, invatare si adaptare din partea tuturor membrilor unei organizatii.

Iata de ce informatiile care se vor regasi in cadrul acestei rubrici se adreseaza tuturor celor interesati sa inteleaga aspectele comportamentale ale performantei, fie ca sunt manageri sau nu.

Uneori este dificil de spus de ce, desi exista suficiente resurse materiale, financiare, umane si informationale pentru a obtine performanta, aceasta nu ajunge la nivelele asteptate. Astfel de situatii ne determina sa cercetam mai in profunzime factorii care influenteaza performanta precum si interdependentele dintre acestia.

Primul si cel mai important factor este individul in sine, prin personalitatea, perceptiile si atitudinile sale, prin modul in care rezolva problemele, prin stilul sau de invatare, prin motivatiile pe care le are pentru munca, prin modul in care isi stabileste obiectivele si actioneaza pentru realizarea acestora, prin modul in care face fata stressului.

Cu alte cuvinte, comportamentul individual caracterizat prin elementele de mai sus pune o amprenta definitorie asupra comportamentului intregii organizatii.

Este evident insa ca, dincolo de comportamentul individual, are o importanta la fel de mare comportamentul pe care indivizii il au in cadrul unui grup sau la nivelul intregii organizatii. Din acest punct de vedere factorii care influenteaza performanta se refera la dimanica grupurilor, leadership, comunicarea interpersonala, cultura organizationala, puterea in cadrul organizatiei, proiectarea posturilor, sistemul organizational si decizional.

Poate va intrebati de ce trebuie sa fie asa de complicat totul? Dar, pe de alta parte, nu suntem noi, oamenii, niste fiinte complicate? Cunoasterea de sine si cunoasterea celor din jur este o provocare pentru mintea si sufletul nostru. Provocarea este cu at�t mai mare atunci c�nd miza este succesul. Nu degeaba se spune ca "informatia este putere". Cunoasterea oamenilor este o sursa de putere, dar prea putini reusesc sa aiba acces la ea deoarece este nevoie de multa rabdare si perseverenta.

Va propunem sa parcurgeti cu noi acest drum al cunoasterii firii umane. Articolele noastre vor incerca sa aduca in atentia dv, intr-o maniera accesibila, informatii deopotriva utile si interesante despre comportamentul individului si organizatiei. Asteptam cu interes observatiile si propunerile dv.

Liliana Bolan 16.06.2004
B&B expert com - Patener ClubAfaceri.ro Resurse Umane
tel: 0722542987
e-mail: [email protected]
Produse recomandate
# 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z