Inscrie firma »
Six Sigma in Recrutare
In contextul pietei actuale, caracterizate de competitivitate si globalizare, din ce in ce mai multe companii sunt preocupate de gasirea elementelor definitorii ale unicitatii. De aceea, organizatiile sunt preocupate de implementarea unui sistem si a unei metodologii de imbunatatire si crestere a eficientei proceselor organizationale.

Managementul Calitatii Totale si Six Sigma sunt unele dintre cele mai moderne si mai des uzitate metodologii de imbunatatire a eficientei, eficacitatii si calitatii in organizatii.
Telentul resursei umane este unul dintre cele mai importante elemente prin care se poate dobandi creativitate si distinctivitate intr-o companie. Inainte de a vedea daca si cum se poate aplica conceptul de Six Sigma in procesul de atractie si achizitie de talente, sa punctam cateva din trasaturile sale definitorii.


Six Sigma: Ce este?

Six Sigma este o metodologie axata pe ideea de imbunatatire a proceselor in cadrul organizational, un plan de analiza si ameliorare a functiilor existente in companie. In esenta, aceasta metodologie tinde catre "zero erori" in realizarea unui proces, catre diminuarea devierii de la cerintele initiale ale realizarii unui proiect. Agentii schimbarii prin Six Sigma sunt vazuti la mai multe nivele ierarhice si functionale si denumiti metaforic: "Centurile Verzi", "Centurile Negre", " Centurile Negre Seniori". "Centurile Verzi" conduc si executa proiectele de implementare a ameliorarii proceselor. Centurile negre sunt liderii tehnici care implementeaza practicile de lucru, centrandu-se pe reducerea costurilor de executie a unui proiect. 'Centurile Negre Seniori" ghideaza ceilalti doi agenti ai schimbarii pe linia ameliorarii si cresterii eficientei organizationale.


Six Sigma: Putem folosi aceasta metodologie in recrutare?

Recrutarea si selectia strategica sunt procese fundamentale in cadrul functiunii de Resurse Umane intr-o organziatie. Daca aceste procese pot fi sparte in pasi, in etape analizabile, daca putem identifica nevoile si cerintele clientilor (managerii care vor angaja) si daca putem intelege cauzele eventualelor deviatii de la cerintele acestora, atunci putem merge pe drumul imbunatatirii acestor procese.
Masurand fiecare pas din procesul de recrutare si selectie, putem sa le analizam si sa luam decizii bazandu-ne pe fapte reale si sa evaluam rezultatele muncii noastre.


Six Sigma: Ar trebui sa folosim aceasta metodologie?

Alegerea si implementarea sistemului de ameliorare si crestere a eficientei organizationale Six Sigma, depinde de mai multi factori dintre care cei mai importanti sunt cultura companiei respective si returnarea investitiei (ROI).
Atitudinea managerilor, stilurile de comportamente organziationale, valorile companiei pot facilita sau bloca adoptarea acestui sistem de sporire a eficientei organziationale.
Instruirea agentilor schimbarii pentru a implementa metodologia Six Sigma, timpul implicat in aceasta pregatire trebuie sa poata genera o returnare a investitiei substantiala.


Aplicarea principiilor Six Sigma

Metodologia Six Sigma poate fi aplicata chiar daca nu ca si sistem institutionalizat, atunci cel putin ca si cadru de principii de lucru. Pasii unui proces din perspectiva Six Sigma pot fi aplicati la procesul de recrutare si selectie. Succesiunea DMAIC (Definire, Masurare, Analiza, Imbunatatire, Control) poate fi fara indoiala translatata in domeniul recrutarii si selectiei:

  • Definire- de abilitati, competente si cerinte care caracterizeaza postul. Definirea unui profil de performanta impreuna cu toti cei implicati si intereseati de procesul de recrutare si selectie care va jalona cautarile de talente
  • Masurare- definirea competentelor, abilitatilor si cerintelor trebuie sa fie masurabile in procesul de recrutare si selectie. Alegerea celor mai potrivite metode de masurare a setului de elemente care definesc profilul de performanta este un element cheie in asigurarea succesului in recrutare si selectie. Metodele de masurare si evaluare terbuie sa corespunda criteriilor de validitate (msurarea exact a caracteristicilor pe care ne-am propus sa le masuram) si fidelitate (persistenta in timp a rezultatelor obtinute in conditiile varierii metodelor de evaluare sau a evaluatorilor)
  • Analiza- in urma evaluarii candidatilor, se realizeaza o analiza a profilului acestora de performanta si o comparare cu profilul de performanta cerut in postul vacant. Analzia poate fi de asemenea vazuta ca etapa post-selectie si plasare, in sensul unei evaluari a eficientei procesului de recrutare si selectie
  • Imbunatatirea- reprezinta faza in care, dupa ce am identificat potentialele erori in proces, cautam solutii pentru ameliorarea acestora.
  • Controlul- semnifica urmarirea in timp a performantelor atat ale celui care a desfasurat procesul de recrutare si selectie si si-a propus imbunatatirea acestuia, cat si a performantelor candidatului plasat, ca masura a eficacitatii si eficientei activitatii de recrutare si selectie.
    Fiecare dintre acesti pasi se poate aplica in procesul de desfasurare a recrutarii si selectiei, in relatia cu candidatul si clientul, in etapa post realizare proiect.In loc de concluzie

Six Sigma este o paradigma a ameliorarii proceselor intr-o organizatie de la inceput pana la sfarsit, a carei implementare depinde de cultura organizatiei si de calcularea returnarii acestei investitii. Aceasta metodologie poate fi aplicata etapei de cautare a surselor de recrutare si procesului de selctie si urmarire post- plasare. Daca aceste sub-procese se pot masura, analiza atunci cu siguranta se pot si imbunatati si rafina.
Produse recomandate
# 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z