Inscrie firma »
C************************************ Prezentare firma Produsele firmei Contact
Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului separatiei de bunuri

Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului separatiei de bunuri

Producator: Cabinet de avocatura Coltuc
 

Prezentare Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului separatiei de bunuri

Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului separatiei de bunuri

A. ASPECTE TEORETICE

CONVENTIE MATRIMONIALA ÎNTRE VIITORII SOTI

- regimul separatiei de bunuri –





I. PARTILE



1. Subsemnatul .............., cetatean .........., domiciliat în ..................., cnp, ....



2. Subsemnata ............, cetatean ............, domiciliata în .................., cnp ........



în calitate de viitori soti, având în vedere intentia de a ne casatori la data de ...........



II. OBIECTUL CONVENTIEI



2.1. Noi, partile[1] am hotarât sa adoptam regimul matrimonial al separatiei de bunuri, reglementat de art.360-365 Cod Civil.

2.2. Noi, partile confirmam inventarul bunurilor mobile autentificat sub nr.........de notarul public.........., care face parte integranta din prezenta conventie matrimonialasau

Noi, partile declaram ca notarul public ne-a adus la cunostinta posibilitatea întocmirii unui inventar al bunurilor mobile proprii, precum si faptul ca în lipsa unui astfel de inventar, se prezuma, pâna la proba contrara, ca bunul apartine sotului posesor si declaram ca nu solicitam întocmirea unui astfel de inventar (nu exista bunuri mobile proprii).



III. DREPTURILE SI OBLIGATIILE SOTILOR



3.1. Noi, partile declaram ca notarul public ne-a adus la cunostinta urmatoarele efecte juridice ale regimului matrimonial al separatiei de bunuri:



- fiecare dintre soti este proprietar exclusiv al bunurilor dobândite înainte de încheierea casatoriei, precum si a celor ce le dobândeste în nume propriu în timpul casatoriei, putând dispune de acestea în mod liber, fara a avea nevoie de consimtamântul celuilalt sot;

- sotii pot dobândi bunuri împreuna în timpul casatoriei, acestea apartinându-le în proprietate comuna pe cote parti. Cotele-parti se stabilesc de soti la data dobândirii fiecarui bun. Daca sotii nu stabilesc o cota-parte determinata, se prezuma pâna la proba contrara ca detin cote parti egale (art.634 alin.2 Cod Civil);

- nici unul dintre soti nu este tinut de obligatiile asumate de celalalt sot;

- sotii raspund solidar pentru obligatiile asumate de oricare dintre ei pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor;

- sotul care se foloseste de bunurile celuilalt sot fara împotrivirea acestuia din urma are obligatiile unui uzufructuar;

- daca unul dintre soti încheie singur un act prin care dobândeste un bun, folosindu-se în tot sau în parte, de bunuri apartinând celuilalt sot, acesta din urma poate alege, în proportia bunurilor proprii folosite fara acordul sau, între a reclama pentru sine proprietatea bunului achizitionat si a pretinde daune-interes de la sotul dobânditor.

- la încetarea regimului separatiei de bunuri, fiecare dintre soti are un drept de retentie asupra bunurilor celuilalt sot pâna la acoperirea datoriilor pe care le au unul fata de celalalt. Noi, partile declaram ca notarul public ne-a adus la cunostinta dispozitiile privind reglementarea dreptului de retentie prevazute de art.2495-2499 Cod Civil, precum si faptul ca cel care exercita un drept de retentie are drepturile si obligatiile unui administrator al bunului altuia împuternicit cu administrarea simpla.

- daca prin lege nu se prevede altfel, fiecare sot poate sa încheie orice acte juridice cu celalalt sot sau cu terte persoane.

3.2. Prezenta conventie produce efecte de la data încheierii casatoriei.

3.3. Noi, partile declaram ca notarul public ne-a adus la cunostinta urmatoarele dispozitii cu caracter general care se aplica si regimului separatiei de bunuri (art.312 alin.2 Cod Civil):



- sotii sunt obligati sa contribuie, în raport cu mijloacele fiecaruia, la cheltuielile casatoriei[2];

- oricare dintre soti poate sa dea mandat celuilalt sot sa-l reprezinte pentru exercitarea drepturilor ce le are potrivit regimului matrimonial;

- fiecare sot poate face singur, fara consimtamântul celuilalt sot, depozite bancare, precum si orice alte operatiuni în legatura cu acestea;

- fiecare sot poate sa îi ceara celuilalt sa îl informeze cu privire la bunurile, veniturile si datoriile sale, iar în caz de refuz nejustificat se poate adresa instantei de tutela.

- în mod exceptional, daca unul dintre soti încheie acte juridice prin care pune în pericol grav interesele familiei, celalalt sot poate cere instantei de tutela ca, pentru o durata determinata, dreptul de a dispune de anumite bunuri sa poata fi exercitat numai cu consimtamântul sau expres.

- niciunul dintre soti, chiar daca este proprietar exclusiv, nu poate, fara consimtamântul scris al celuilalt sot, sa dispuna de drepturile asupra locuintei familiei si nici nu poate încheia acte prin care este afectata folosinta acesteia. Locuinta familiei este locuinta comuna a sotilor sau, în lipsa, locuinta sotului la care se afla copiii. Oricare dintre soti poate cere notarea în Cartea Funciara a unui imobil a faptului ca reprezinta locuinta a familiei, chiar daca nu este proprietarul imobilului;

- în cazul în care locuinta este detinuta în temeiul unui contract de închiriere, fiecare sot are un drept locativ propriu, chiar daca numai unul dintre ei este titularul contractului ori contractul este încheiat înainte de casatorie, dispozitiile paragrafului anterior fiind aplicabile.



IV. MODIFICAREA REGIMULUI MATRIMONIAL



4.1. Regimul matrimonial ales se poate modifica sau înlocui oricând pâna la data încheierii casatoriei (art.336 Cod Civil).

4.2. Dupa încheierea casatoriei, regimul matrimonial ales se poate modifica sau înlocui, dupa cel putin un an de la încheierea acesteia.

4.3. Orice modificare sau înlocuire a regimului matrimonial se va face cu respectarea conditiilor prevazute de Codul civil pentru încheierea conventiei matrimoniale.



V. ÎNCETAREA REGIMULUI MATRIMONIAL. LICHIDAREA



5.1. Regimul matrimonial înceteaza prin desfacerea casatoriei prin divort, prin încetarea casatoriei ca urmare a decesului unuia/ambilor soti sau prin nulitatea/anularea casatoriei.

5.2. În caz de încetare sau schimbare a regimului matrimonial, acesta se lichideaza prin buna învoiala prin act autentic notarial, sau, în caz de neîntelegere, pe cale judiciara.

5.3. Noi, partile am hotarât ca în situatia lichidarii regimului separatiei de bunuri sa nu se faca aplicarea art.360 alin.2 cod civil privind creanta de participare[3] sau

Noi, partile am hotarât ca în situatia lichidarii regimului separatiei de bunuri, creanta de participare sa reprezinte jumatate din diferenta valorica dintre cele doua mase de achizitii nete, aceasta urmând a fi datorata de catre sotul a carui masa de achizitii nete este mai mare, putând fi platita în bani sau în natura, potrivit art.360 alin.2 Cod civil.



VI. publicitatea CONVENTIEI MATRIMONIALE

6.1. Noi, partile declaram ca ni s-a adus la cunostinta obligatia de a prezenta conventia matrimoniala, ofiterului de stare civila la data încheierii casatoriei.

6.2. În vederea opozabilitatii fata de terti, un exemplar al prezentei conventii si al inventarului (dupa caz) se va transmite de notarul public a RNNRM.

6.3. În vederea opozabilitatii fata de terti, oricare dintre soti va putea îndeplini formalitatile pentru efectuarea înscrierilor corespunzatoare la Biroul de cadastru si Publicitate Imobiliara competent pentru bunurile imobile si la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, pentru bunurile mobile (conform art.334 alin.3 si alin.4 Cod Civil)[4].



VII. LEGEA APLICABILA REGIMULUI MATRIMONIAL[5].



7.1. Noi, partile am hotarât ca legea aplicabila regimului matrimonial sa fie legea .....[6]

7.2. Sotii pot alege oricând o alta lege aplicabila regimului matrimonial dintre cele prevazute de art.2590 alin.2 Cod Civil, cu respectarea conditiilor de forma prevazute de lege pentru încheierea conventiei matrimoniale (art.2591 alin.2 Cod Civil).

7.3. Noi, partile declaram ca notarul public ne-a adus la cunostinta domeniul de aplicare a legii aplicabile regimului matrimonial prevazut de art.2593 Cod Civil[7].



VIII. LEGEA APLICABILA DIVORTULUI[8]



8.1. Noi, partile am hotarât ca legea aplicabila divortului sa fie legea .....................[9]

8.2. Daca legea straina aleasa nu permite divortul ori îl admite în conditii deosebit de restrictive, se aplica legea româna, în cazul în care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean român sau are resedinta obisnuita în România (art.2600 alin.2 Cod Civil)[10].

Cheltuielile pentru întocmirea prezentei conventiei au fost suportate de ambele parti.

Tehnoredactat la .............., în ...... exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial, un exemplar pentru RNNRM si ...... exemplare s-au eliberat partilor.

Semnatura............... Semnatura........







B. ASPECTE PRACTICE





CONVENTIE MATRIMONIALA ÎNTRE VIITORII SOTI

- regimul separatiei de bunuri –





Între subsemnatii:

A................, cetatean................, domiciliat în ................, având Cod Numeric Personal................, pe de- o parte si



B................, cetatean................, domiciliata în ................, având Cod Numeric Personal................, pe de alta parte,



având în vedere intentia noastra de a ne casatori la data de ................,în conformitate cu prevederile articolului 312 si urmatoarele din Codul civil, a intervenit prezenta

CONVENTIE PRIVIND ALEGEREA REGIMULUI MATRIMONIAL

ce ne va fi aplicabil în urmatoarele conditii:



Art. 1. Alegerea regimului matrimonial

Noi, A si B, viitori soti, declaram ca, în conformitate cu prevederile art. 329 Cod Civil, alegem ca regim matrimonial regimul separatiei de bunuri, astfel cum acesta este reglementat de art. 360 – 365 Cod Civil.



Art.2 Inventarul bunurilor mobile

Noi, A si B, viitori soti, declaram ca, în conformitate cu prevederile art. 361 Cod Civil, la adoptarea regimului separatiei de patrimonii, bunurile mobile proprii ale fiecaruia dintre noi, sunt cele incluse în inventarul anexa prezentei conventii, care face parte integranta din prezentul înscris.



Art.3 Alegerea locuintei familiei

Noi, A si B, viitori soti, declaram ca, în conformitate cu prevederile art. 321 si urmatoarele din Codul Civil,alegem ca locuinta a familiei imobilul situat la adresa din ................, imobil identificat cu numarul cadastral................si înscris în Cartea Funciara nr................a localitatii.........., imobil care este proprietatea exclusiva a viitorului sot.........., dobândit de catre acesta în baza...........

Prin aceasta alegere a locuintei comune, noi, A si B declaram ca ne-au fost aduse la cunostinta de catre notarul public prevederile art. 322 Cod Civil cu privire la regimul juridic al locuintei familiei.

De asemenea, declaram ca am luat cunostinta despre faptul ca, ulterior încheierii casatoriei noastre, în baza copiei actului de casatorie precum si în baza prezentei conventii matrimoniale, notarul public va proceda la notarea locuintei familiei în Cartea Funciara a imobilului.



Art.4 Clauza de preciput

Noi, A si B, viitori soti, în conformitate cu prevederile art. 333 din Codul Civil, întelegem sa convenim urmatoarele:

Eu, A, înteleg ca, în cazul decesului meu si daca sotia mea, B îmi va supravietui, aceasta sa preia fara plata, înainte de partajul mostenirii, imobilul care, la data decesului meu va constitui locuinta familiei si va fi fost dobândit de catre noi, A si B, soti, în coproprietate.

De asemenea, în aceleasi conditii,

Eu, B, înteleg ca, în cazul decesului meu si daca sotul meu, A îmi va supravietui, acesta sa preia fara plata, înainte de partajul mostenirii, imobilul care, la data decesului meu va constitui locuinta familiei si va fi fost dobândit de catre noi, A si B, soti, în coproprietate.

Art.5. Clauze diverse

Noi, A si B, viitori soti, declaram ca ne-au fost aduse la cunostinta prevederile art.307 – 311 Cod Civil privind drepturile si îndatoririle personale ale sotilor, precum si prevederile art. 312 – 338 Cod Civil cu privire la regulile generale aplicabile tuturor regimurilor matrimoniale, de la care nu putem deroga prin încheierea prezentei conventii matrimoniale.

De asemenea, noi, A si B, viitori soti, declaram ca ne-au fost aduse la cunostinta prevederile art. 330 alin 2 din Codul Civil, în sensul ca prezenta conventie produce efecte numai dupa data încheierii casatoriei, precum si prevederile art.369 Cod Civil, în sensul ca prezenta conventie poate fi modificata oricând pâna la data încheierii casatoriei dintre subsemnatii, iar ulterior, modificarea va putea fi facuta dupa cel putin un an de la încheierea casatoriei.



Art.6 Încetarea regimului matrimonial. Lichidarea

Noi, A si B, viitori soti, declaram ca notarul public ne-a adus la cunostinta prevederile legale referitoare la încetarea regimului matrimonial ale prin prezenta conventie, în sensul ca am luat cunostinta despre faptul ca Regimul matrimonial înceteaza prin desfacerea casatoriei prin divort, prin încetarea casatoriei ca urmare a decesului unuia/ambilor soti sau prin nulitatea/anularea casatoriei.



În caz de încetare sau schimbare a regimului matrimonial, acesta se lichideaza prin buna învoiala prin act autentic notarial, sau, în caz de neîntelegere, pe cale judiciara.



Noi, viitorii soti am hotarât ca în situatia lichidarii regimului separatiei de bunuri, creanta de participare sa reprezinte jumatate (sau o alta cota determinata de viitori soti si consemnata ca atare de catre notar în cuprinsul conventiei) din diferenta valorica dintre cele doua mase de achizitii nete, aceasta urmând a fi datorata de catre sotul a carui masa de achizitii nete este mai mare, putând fi platita în bani sau în natura, potrivit art.361 alin.1 Cod civil .

Cheltuielile pentru întocmirea prezentei conventiei au fost suportate de ambii semnatari, în cote egale.

Noi, A si B declaram ca am citit actul si suntem de acord cu continutul sau ce reprezinta vointa noastra neviciata si, de asemenea, declaram pe raspunderea noastra ca afirmatiile facute în prezentul act sunt conforme cu adevarul (art. 215 alin. 3 si art. 292 c.pen).

Tehnoredactat la sediul B.N.P. .........., în 6 (sase) exemplare, astazi, data autentificarii prezentului înscris, dintre care 3 (trei) exemplare au fost eliberate partilor semnatare, câte un exemplar pentru fiecare dintre acestia, un exemplar pentru a fi prezentat la Oficiul de Stare civila unde se va încheia casatoria, iar 3 (patru) exemplare au fost pastrate de catre notarul public instrumentator, 1 (un) exemplar pentru arhiva biroului notarial, 1 (un) exemplar va fi trimis la Registrul national notarial al regimurilor matrimoniale pentru îndeplinirea formalitatilor de publicitate fata de terti, iar 1 (un) exemplar pentru a fi trimis, din oficiu, la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara.



Semnatura............... Semnatura........

[1]Explicatie: În cuprinsul conventiei se va folosi sintagma “noi, partile”si nu “noi, sotii”.

[2]Potrivit art.325 alin.2 Cod Civil, se poate stabili si un alt mod de contributie. Nu se poate prevedea ca suportarea cheltuielilor casatoriei sa revina în exclusivitate numai unuia dintre soti (art.325 alin.3 Cod Civil).

[3]Regimul separatiei de bunuri poate prezenta un inconvenient major atunci când numai unul dintre soti dispune de venituri pentru a achizitiona bunuri proprii, sau celalalt sot contribuie la dobândirea acestor bunuri, fara însa a deveni coproprietar, sau contribuie decisiv la sarcinile casatoriei, dar nu are venituri pentru a dobândi bunuri proprii. În aceasta situatie, la lichidarea regimului separatiei de bunuri, sotul care, desi a avut o contributie importanta la marirea patrimoniului celuilalt sot, nu va avea nici un drept asupra masei bunurilor acestuia, caci regimul separatiei de bunuri da nastere la doua mase de bunuri proprii independente.

Sistemul creantei de participare, daca este adoptat de soti, are rolul de a atenua inegalitatile ce ar exista la data lichidarii regimului.

Mecanismul consta în determinarea patrimoniului originar (constituit din bunurile avute la data încheierii casatoriei, precum si cele dobândite prin succesiune sau donatie în timpul casatoriei, din care se scad datoriile ce grevau patrimoniul originar) si a patrimoniului final (constituit din bunurile existente la data încetarii regimului, inclusiv valoarea amelioratiunilor efectuate de unul dintre soti la bunurile proprii ale celuilalt fara consimtamântul acestuia) a fiecarui sot. Diferenta dintre cele doua patrimonii (daca este pozitiva) în cazul fiecarui sot va face obiectul mecanismul creantei de participare. Astfel, cele doua diferente se vor compensa, si numai din excedent se va calcula o jumatate, care reprezinta creanta de participare a sotului care a dobândit o masa de bunuri mai valoroasa.

Ex:

SOT : Patrimoniu originar = 100.000 lei

Patrimoniu final = 180.000 lei

Diferenta = 80.000 lei



SOTIE: Patrimoniu originar = 40.000 lei

Patrimoniu final = 100.000 lei

Diferenta = 60.000 lei

Sotul si-a marit patrimoniul initial cu 80.000 lei, iar sotia cu 60.000 lei. Sotul datoreaza sotiei o creanta de participare de 1/2 din 20.000 lei, adica 10.000 lei.

Daca valoarea patrimoniului final a unuia dintre soti este mai mica decât valoarea patrimoniului initial, atunci acesta are dreptul la jumatate din diferenta pozitiva dintre cele doua patrimonii ale celuilalt sot.

[4]Potrivit art.334 alin.3 partile pot solicita sa efectueze ele însele formalitatile de publicitate ale conventiei matrimoniale la BCPI si la AEGRM. Mai mult, este posibil ca la data încheierii conventiei, nici sa nu existe bunuri proprii, pentru a se putea face înscrierile necesare sau bunurile imobile sa nu aiba deschisa carte funciara. Notarul va face o astfel de înscriere la data când unul dintre soti va dobândi un bun, când pe lânga întabularea dreptului de proprietate rezultat din actul încheiat, va solicita si notarea conventiei matrimoniale.

[5]Se va completa atunci când unul dintre soti este cetatean strain. Acest capitol nu este obligatoriu. Daca sotii nu aleg legea aplicabila regimului matrimonial, acesta este supus legii aplicabile efectelor generale ale casatoriei (art.2593 Cod Civil).

[6]Se poate alege oricare dintre legile prevazute de art.2590 alin.2, lit.a, b, c Cod Civil.

[7]Continutul întreg al art.2593 Cod Civil poate fi înscris într-o fisa de informare, ce se va încheia numai în acest scop.

[8]Se va completa atunci când unul dintre soti este cetatean strain. Nu este obligatorie alegerea legii aplicabile divortului în cuprinsul conventiei matrimoniale. Alegerea se poate face de soti oricând pâna la data sesizarii autoritatii competente sa pronunte divortul (art.2598 Cod Civil). Daca sotii nu aleg legea aplicabila divortului, aceasta va fi oricare din legile prevazute de art.2600 Cod Civil.

[9]Sotii pot alege oricare dintre legile prevazute de art.2597 lit.a,b,c,d,e Cod Civil.

[10]Se va elimina daca partile aleg în cuprinsul art.8.1. legea româna.

Sursa: Uniunea Nationala a Notarilor Publici din România
PREZENTARE C************************************
MEMBRU
GRATUIT
C************************************
176 466 accesari
Pentru a vizualiza datele companiei
C************************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Login
Activitate firma: avocat bucuresti - avocat online - avocat drept penal

PRODUSE ASEMANATOARE CU MODELE DE CONVENTII MATRIMONIALE PRIVIND ALEGEREA DE CATRE VIITORI SOTI A REGIMULUI SEPARATIEI DE BUNURI

Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre soti a regimului comunitatii conventionaleModele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre soti a regimului comunitatii conventionale
Modele de conventii matrimoniale privind...
Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre soti a regimului comunitatii conventionale A. ASPECTE ...
Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului comunitatii conventionaleModele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului comunitatii conventionale
Modele de conventii matrimoniale privind...
Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului comunitatii conventionale A. ...
Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului separatiei de bunuriModele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului separatiei de bunuri
Modele de conventii matrimoniale privind...
Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului separatiei de bunuri A. ASPECTE ...
Model de act de lichidare între fosti soti (dupa divort)Model de act de lichidare între fosti soti (dupa divort)
Model de act de lichidare între fo...
Model de act de lichidare între fosti soti (dupa divort) ACT DE LICHIDARE A REGIMULUI COMUNITATII LEGALE ...
Model de act de lichidare între sotul supravietuitor si mostenitori sau între mostenitorii celor doi sotiModel de act de lichidare între sotul supravietuitor si mostenitori sau între mostenitorii celor doi soti
Model de act de lichidare între so...
Model de act de lichidare între sotul supravietuitor si mostenitori sau între mostenitorii celor doi ...
Model de act de lichidare între soti (care îsi schimba regimul matrimonial)Model de act de lichidare între soti (care îsi schimba regimul matrimonial)
Model de act de lichidare între so...
MODEL DE ACT DE LICHIDARE ÎNTRE SOTI (care îsi schimba regimul matrimonial) ACT DE LICHIDARE A ...
Model de incheiere de admitere a cererii de divort notarialModel de incheiere de admitere a cererii de divort notarial
Model de incheiere de admitere a cererii...
MODEL DE ÎNCHEIERE DE ADMITERE A CERERII DE DIVORT ...
Modele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului separaþiei de bunuriModele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului separaþiei de bunuri
Modele de convenþii matrimoniale p...
Modele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului separaþiei ...
Model de contract de dare in plataModel de contract de dare in plata
Model de contract de dare in plata
Model de contract de dare in plata Intre: 1. ..................domiciliat in .............., CNP ...

MODELE DE CONVENTII MATRIMONIALE PRIVIND ALEGEREA DE CATRE VIITORI SOTI A REGIMULUI SEPARATIEI DE BUNURI ESTE LISTAT IN: