Inscrie firma »
C************************************ Prezentare firma Produsele firmei Contact
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 7 C. PROC. CIV.

Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 7 C. PROC. CIV.

Producator: Cabinet de avocatura Coltuc
 

Prezentare Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 7 C. PROC. CIV.

Domnule Presedinte, [1]

Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, domiciliat în . în termen legal [4], prezenta cerere de

Revizuire

împotriva sentintei/deciziei civile nr. [5] / _ pronuntata de Judecatoria/Tribunalul/Curtea de Apel_/înalta Curte de Casatie si

Justitie, solicitându-va sa dispuneti_[6]

Motivele cererii sunt urmatoarele:

Motivele de fapt [7]:_

Temeiul de drept [8]: îmi întemeiez cererea pe dispozitiile art. 322 pct. 7 C. proc. civ.

Pentru dovedirea depunerii în termen a cererii si a temeiniciei motivului de revizuire invocat solicit atasarea dosarelor în care s-au pronuntat hotarârile atacate. [9]

Anexez copia hotarârilor atacate, precum si chitanta de plata a taxei judiciare de timbru de 91.000 lei si timbrul judiciar de 1.500 lei. [10]

Semnatura,

Domnului Presedinte al Judecatoriei/Tribunalului/Curtii de Apel/Înaltei Curti de Casatie si Justitie [11]_
Explicatii

1] Natura juridica. Revizuirea este o cale extraordinara de atac, de retractare, comuna si nesuspensiva de executare, prin care se poate obtine, în cazurile expres si limitativ prevazute de art. 322 C. proc. civ., retractarea hotarârii definitive atacate.
[2] Calitate procesuala activa (revizuient) poate avea oricare dintre partile interesate care au figurat în procesul în care s-a pronuntat hotarârea supusa revizuirii sau, dupa caz, succesorii lor în drepturi, precum si procurorul, în temeiul art. 45 alin. (5) C. proc. civ., indiferent daca acesta a participat sau nu la judecata finalizata cu hotarârea pe care doreste sa o atace.
[3] Calitate procesuala pasiva (intimat) au celelalte parti din procesul finalizat cu hotarârea atacata, care nu au formulat cererea de revizuire sau, dupa caz, succesorii în drepturi ai acestora.

[4] Termenul de introducere. Pentru motivul prevazut la art. 322 pct. 7 alin. (1) C. proc. civ., adica pentru revizuirea întemeiata pe hotarâri definitive potrivnice date de alte instante decât cele de recurs, termenul de revizuire este de o luna si curge de la data comunicarii ultimei hotarâri definitive, iar pentru cel prevazut la pct. 7 alin. (2) al aceluiasi articol, adica pentru revizuirea întemeiata pe hotarâri potrivnice date de instante de recurs, termenul de revizuire este tot de o luna, dar curge de la data pronuntarii ultimei hotarâri [art. 324 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ.].

[5] Obiectul revizuirii. în cazul contrarietatii de hotarâri se admite ca obiectul revizuirii îl pot constitui toate hotarârile pronuntate de instantele de recurs, de prima instanta sau de instanta de apel, chiar daca prin ele nu se evoca fondul pretentiei deduse judecatii.

[6] Se va indica expres solutia urmarita prin admiterea revizuirii întemeiata pe pct. 7 al art. 322, respectiv se va solicita anularea celei de-a doua hotarâri, pronuntata în aceeasi cauza cu încalcarea autoritatii de lucru judecat.

[7] Motivele de fapt. Se va arata ca motivul reglementat de art. 322 pct. 7 C. proc. civ. este cel dedus judecatii si se va argumenta îndeplinirea conditiilor acestui motiv prin raportare la situatia concreta în care s-au pronuntat hotarârile potrivnice.

Punctul 7 al art. 322 deschide calea revizuirii când exista hotarâri definitive potrivnice, date de instante de acelasi grad sau de grade deosebite, în una si aceeasi pricina, între aceleasi persoane, având aceeasi calitate. Acest motiv, care vizeaza contrarietatea de hotarâri, îsi are fundamentul în institutia puterii lucrului judecat si urmareste sa sanctioneze nelegalitatea celei de-a doua hotarâri, data cu încalcarea puterii lucrului judecat.

Contrarietatea de hotarâri subzista daca sunt îndeplinite urmatoarele conditii:

a) sa existe doua hotarâri definitive potrivnice, chiar daca prin ele nu s-a rezolvat fondul litigiului. Conditia nu este îndeplinita daca hotarârile nu sunt contradictorii, adica s-a pronuntat în ambele cereri aceeasi solutie, caci, într-o asemenea situatie, daca s-ar ajunge la punerea în executare a ambelor hotarâri, debitorul are deschisa calea contestatiei la executare pentru a împiedica executarea celei de-a doua hotarâri, cuprinzând aceeasi solutie cu cea din prima hotarâre deja executata;

b) hotarârile sa fie pronuntate în aceeasi pricina, dar în dosare diferite, existând asadar între ele tripla identitate de elemente specifica autoritatii de lucru judecat: parti, obiect, cauza. Conditia nu este îndeplinita daca hotarârile sunt pronuntate în aceeasi pricina, dar în acelasi dosar, în etape procesuale diferite, întrucât în acest caz nu se poate pune problema autoritatii de lucru judecat, de esenta careia este judecarea de doua ori a aceleasi pricini, ceea ce presupune înregistrarea separata a doua cereri purtând între aceleasi parti si având acelasi obiect si cauza;

c) în al doilea proces sa nu se fi invocat exceptia puterii de lucru judecat sau, daca a fost ridicata, sa nu se fi discutat, pentru ca altfel, daca instanta a luat în dezbatere aceasta exceptie si a respins-o, ea nu mai poate fi reiterata în revizuire, la aceasta opunându-se însasi puterea de lucru judecat a rezolvarii date exceptiei procesuale respective;

d) revizuientul sa ceara anularea celei de-a doua hotarâri, întrucât instanta de revizuire nu exercita un control judiciar asupra legalitatii celor doua hotarâri potrivnice, ci doar constata daca ultima a nesocotit puterea de lucru judecat a celei pronuntate mai întâi si pe acest temei mentine prima hotarâre, anulând-o pe cea de-a doua.

în consecinta, revizuientul trebuie sa arate în cererea sa acele împrejurari care contureaza conditiile susmentionate.

[8] Temeiul de drept îl constituie dispozitiile art. 322 pct. 7 C. proc. civ., iar daca s-a solicitat si suspendarea executarii hotarârii atacate, acest temei de drept se întregeste cu dispozitiile art. 325 C. proc. civ.

[9] Probele. Probatiunea se structureaza pe doua aspecte: cel legat de formularea în termen a cererii de revizuire si cel legat de motivul propriu-zis de revizuire.

Pe primul aspect prezinta relevanta hotarârile atacate sau, dupa caz, dovezile de comunicare a acestora, dupa cum termenul de revizuire curge de la pronuntarea sau de la comunicarea lor, astfel ca revizuientul trebuie sa solicite atasarea dosarelor în care respectivele hotarâri au fost pronuntate.

Solicitarea atasarii dosarelor de fond se impune si sub cel de-al doilea aspect, legat de verificarea motivului de revizuire invocat de parte, caci stabilirea contrarietatii de hotarâri se face exclusiv în raport de cererile pe care acestea le-au finalizat, aflate în dosarele de fond.

[10] Timbrajul. Taxa judiciara de timbru, în cuantum de 91.000 lei (la nivelul anului 2005), si timbrul judiciar, în valoare de 1.500 lei, sunt cele prevazute de art. 3 lit. h) din Legea nr. 146/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv de art. 3 alin. (1) din O.G. nr. 32/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.

[11] Instanta competenta este instanta mai mare în grad fata de instanta sau instantele care au pronuntat hotarârile potrivnice. Daca cele doua instante care au dat hotarârile potrivnice fac parte din circumscriptii judecatoresti deosebite, instanta mai mare în grad la care urmeaza sa se îndrepte cererea de revizuire va fi aceea a instantei care a dat prima hotarâre [art. 323 alin. (2) C. proc. civ.].

în cazul în care hotarârile potrivnice au fost date de instante de recurs, iar una dintre ele este înalta Curte de Casatie si Justitie, cererea se solutioneaza de catre aceasta din urma instanta [art. 322 pct. 7 alin. (2)].
PREZENTARE C************************************
MEMBRU
GRATUIT
C************************************
177 134 accesari
Pentru a vizualiza datele companiei
C************************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Login
Activitate firma: avocat bucuresti - avocat online - avocat drept penal

PRODUSE ASEMANATOARE CU MODEL DE CERERE DE REVIZUIRE - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 7 C. PROC. CIV.

Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 1 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 1 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_ ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 5 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 5 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 4 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 4 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_, domiciliat în_ contradictoriu cu intimatul [3]_, domiciliat în ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 8 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 8 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 6 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 6 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_, domiciliat în . formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 3 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 3 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_ contradictoriu cu intimatul [3]_, domiciliat ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_ contradictoriu cu intimatul [3]_, domiciliat ...
MODEL DE DECLARATIE DE APEL FARA MOTIVEMODEL DE DECLARATIE DE APEL FARA MOTIVE
MODEL DE DECLARATIE DE APEL FARA MOTIVE
DECLARATIE DE APEL FARA MOTIVE Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_, domiciliat in_, in calitate de_(reclamant ...

MODEL DE CERERE DE REVIZUIRE - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 7 C. PROC. CIV. ESTE LISTAT IN: