Inscrie firma »
C************************************ Prezentare firma Produsele firmei Contact
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 1 C. PROC. CIV.

Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 1 C. PROC. CIV.

Producator: Cabinet de avocatura Coltuc
 

Prezentare Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 1 C. PROC. CIV.

Domnule Presedinte, [1]

Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_ _, domiciliat în_, în termen legal [4], prezenta cerere de

Revizuire

împotriva sentintei/deciziei civile nr. [5] / pronuntata de Judecatoria/Tribunalul/ Curtea de Apel_/înalta Curte de Casatie si Justitie, solicitându-va sa dispuneti_[6]

Motivele cererii sunt urmatoarele:

Motivele de fapt [7]:_

Temeiul de drept [8]: îmi întemeiez cererea pe dispozitiile art. 322 pct. 1 C. proc. civ.

Pentru dovedirea depunerii în termen a cererii si a temeiniciei motivului de revizuire invocat solicit atasarea la prezenta cauza a dosarului în care s-a pronuntat hotarârea atacata. [9]

Anexez copia hotarârii atacate, precum si chitanta de plata a taxei judiciare de timbru de 91.000 lei si timbrul judiciar de 1.500 lei. [10]

Semnatura,

Domnului Presedinte al Judecatoriei/Tribunalului/Curtii de Apel/Înaltei Curti de Casatie si Justitie [11]_
Explicatii

[1] Natura juridica. Revizuirea este o cale extraordinara de atac, de retractare, comuna si nesuspensiva de executare, prin care se poate obtine, în cazurile expres si limitativ prevazute de art. 322 C. proc. civ., retractarea hotarârii definitive atacate.
[2] Calitate procesuala activa (revizuient) poate avea oricare dintre partile interesate care au figurat în procesul în care s-a pronuntat hotarârea supusa revizuirii sau, dupa caz, succesorii lor în drepturi, precum si procurorul, în temeiul art. 45 alin. (5) C. proc. civ., indiferent daca acesta a participat sau nu la judecata finalizata cu hotarârea pe care doreste sa o atace.

[3] Calitate procesuala pasiva (intimat) au celelalte parti din procesul finalizat cu hotarârea atacata, care nu au formulat cererea de revizuire sau, dupa caz, succesorii în drepturi ai acestora.

[4] Termenul de introducere. Pentru cazurile prevazute de art. 322 alin. (1) pct. 1, 2 si 7 C. proc. civ., termenul de revizuire este de o luna si curge de la comunicarea hotarârii definitive, iar când hotarârea a fost data de instanta de recurs dupa evocarea fondului, termenul curge de la pronuntare [art. 324 alin. (1) pct.

1 C. proc. civ.].

în ce priveste modul de calcul al termenului, sunt aplicabile dispozitiile art. 101 alin. (1), (3), (4) si (5) C. proc. civ., iar referitor Ia repunerea în termen este incident art. 103 C. proc. civ.

[5] Obiectul revizuirii îl constituie hotarârile ramase definitive în instanta de apel sau prin neapelare, prin care s-a rezolvat fondul pretentiei deduse judecatii, precum si hotarârile date de o instanta de recurs atunci când evoca fondul, cu exceptia celor cu privire la care legea interzice exercitarea acestei cai extraordinare de atac, cum este, de exemplu, cazul hotarârii de divort, numai în partea referitoare la rezolvarea data capatului de cerere vizând divortul [art. 619 alin. (5) C. proc. civ.] sau cazul hotarârilor pronuntate în materie electorala, potrivit Legii nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului.

Prin urmare, intra în categoria hotarârilor susceptibile de revizuire hotarârile pronuntate în orice faza procesuala - fond, apel, recurs - daca îndeplinesc conditia de a evoca fondul, si anume: hotarârile de fond ale primei instante, pronuntate cu ocazia primei judecati, care au ramas definitive prin neapelare, prin anularea sau respingerea apelului în temeiul unei exceptii procesuale, ori prin perimarea apelului; hotarârile de fond ale instantei de apel, initiale sau dupa casarea cu trimitere; hotarârile instantelor de recurs prin care se evoca fondul, respectiv deciziile date ca urmare a rejudecarii fondului dupa casarea cu retinere, precum si hotarârile date asupra recursului, indiferent daca acesta a fost admis sau respins ca nefondat, daca la judecarea recursului au fost produse înscrisuri noi, pe baza carora s-a retinut o alta situatie de fapt decât cea din hotarârea recurata; hotarârea data în fond dupa sau o data cu admiterea altei cererii de revizuire, a contestatiei în anulare ori a contestatiei la executare.

Nu sunt supuse revizuirii: hotarârile primei instante care, desi definitive, nu evoca fondul pricinii, si anume hotarârile de declinare a competentei, de perimare, hotarârile prin care s-a admis o exceptie procesuala (de procedura sau de fond, cum ar fi ne-competenta, prescriptia, autoritatea de lucru judecat, lipsa de calitate procesuala, lipsa de interes etc.) ori s-a dispus încetarea procesului civil în temeiul actelor de dispozitie ale partilor (desistarea, achiesarea, tranzactia); ordonanta presedintiala; hotarârile instantei de apel prin care se respinge apelul, se anuleaza apelul ori se constatata perimarea acestuia sau, desi se admite, cauza este trimisa spre rejudecare; hotarârile instantelor de recurs prin care s-a respins recursul pe temeiul unei exceptii procesuale sau pe fond (în acest din urma caz daca nu s-a retinut în considerente o alta situatie de fapt pe baza înscrisurilor noi administrate în aceasta faza procesuala), ori prin care recursul a fost admis, dar cauza a fost trimisa spre rejudecare; hotarârile pronuntate în recurs de înalta Curte de Casatie si Justitie, întrucât, conform art. 314 C. proc. civ., acestea se marginesc la aplicarea corecta a legii la împrejurarile de fapt ce au fost pe deplin stabilite în instantele anterioare, cu exceptia recursurilor date în competenta înaltei Curti de Casatie si Justitie în materia contenciosului administrativ, când, potrivit legii, înalta Curte va rejudeca litigiul în fond dupa casarea sentintei daca nu sunt motive de casare cu trimitere etc.

[6] Se va indica expres solutia urmarita prin admiterea revizuirii întemeiata pe pct. 1 al art. 322, respectiv se va solicita schimbarea în parte a hotarârii atacate, în sensul înlocuirii dispozitiilor potrivnice din dispozitivul acesteia cu dispozitii clare, univoce.

[7] Motivele de fapt. Se va arata ca motivul reglementat de art. 322 pct. 1 C. proc. civ. este cel dedus judecatii si se va argumenta îndeplinirea conditiilor acestui motiv prin raportare la situatia concreta din hotarârea atacata.

Punctul 1 al art. 322 C. proc. civ. deschide calea revizuirii pentru situatia în care dispozitivul hotarârii cuprinde dispozitii potrivnice ce nu se pot aduce la îndeplinire, de exemplu atunci când bunul litigios a fost atribuit atât reclamantului, cât si inter-venientului principal. Prin acest motiv se urmareste înlaturarea elementelor contradictorii cuprinse exclusiv în dispozitivul hotarârii, pentru ca acesta sa poata fi pus în executare, fiind fara relevanta în revizuire daca exista considerente potrivnice în hotarâre sau o eventuala contradictie între considerente si dispozitiv.

în consecinta, revizuientul trebuie sa arate în cererea sa care sunt dispozitiile potrivnice cuprinse în dispozitivul hotarârii atacate si care sunt, în opinia sa, dispozitiile clare, univoce cu care ele trebuie înlocuite spre a face posibila executarea dispozitivului hotarârii.

[8] Temeiul de drept îl constituie dispozitiile art. 322 pct. 1 C. proc. civ., iar daca s-a solicitat si suspendarea executarii hotarârii atacate, acest temei de drept se întregeste cu dispozitiile art. 325 C. proc. civ.

[9] Probele. Probatiunea se structureaza pe doua aspecte: cel legat de formularea în termen a cererii de revizuire si cel legat de motivul propriu-zis de revizuire.

în ce priveste primul aspect, prezinta relevanta hotarârea atacata sau, dupa caz, dovezile de comunicare ale acesteia, dupa cum termenul de revizuire curge de la pronuntarea sau comunicarea hotarârii atacate, astfel ca revizuientul trebuie sa solicite atasarea dosarului în care s-a pronuntat aceasta hotarâre.

Solicitarea atasarii dosarului de fond se impune si sub cel de-al doilea aspect, legat de verificarea motivului de revizuire invocat de parte, care presupune stabilirea dispozitiilor potrivnice din dispozitivul hotarârii atacate, în urma analizarii acestei hotarâri si a obiectului cererilor care au învestit legal instanta.

[10] Timbrajul. Taxa judiciara de timbru, în cuantum de 91.000 lei (la nivelul anului 2005), si timbrul judiciar, în valoare de 1.500 lei, sunt cele prevazute de art. 3 lit. h) din Legea nr. 146/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv de art. 3 alin. (1) din O.G. nr. 32/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.

Daca se solicita si suspendarea executarii hotarârii atacate, se datoreaza în plus o taxa judiciara de timbru de 91.000 lei si un timbru judiciar de 3.000 lei, conform art. 3 lit. e) din Legea nr. 146/1997, respectiv, art. 3 alin. (1) din O.G. nr. 32/1995.

[11] Instanta competenta este cea care a pronuntat hotarârea a carei revizuire se cere [art. 323 alin. (1) C. proc. civ.]
PREZENTARE C************************************
MEMBRU
GRATUIT
C************************************
176 758 accesari
Pentru a vizualiza datele companiei
C************************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Login
Activitate firma: avocat bucuresti - avocat online - avocat drept penal

PRODUSE ASEMANATOARE CU MODEL DE CERERE DE REVIZUIRE - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 1 C. PROC. CIV.

MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULAREMODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
CONTESTATIA ÎN ANULARE OBISNUITA Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez ...
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULAREMODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
CONTESTATIA ÎN ANULARE OBISNUITA Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 4 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 4 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_, domiciliat în_ contradictoriu cu intimatul [3]_, domiciliat în ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_ contradictoriu cu intimatul [3]_, domiciliat ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_ contradictoriu cu intimatul [3]_, domiciliat ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 5 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 5 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, ...
MODEL DE CERERE DE COMPLETARE A HOTARÂRII JUDECATORESTIMODEL DE CERERE DE COMPLETARE A HOTARÂRII JUDECATORESTI
MODEL DE CERERE DE COMPLETARE A HOTAR&Ac...
CERERE DE COMPLETARE A HOTARÂRII JUDECATORESTI Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 2 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 2 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 3 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 3 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, ...

MODEL DE CERERE DE REVIZUIRE - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 1 C. PROC. CIV. ESTE LISTAT IN: