Inscrie firma »
C************************************ Prezentare firma Produsele firmei Contact
Model de actiune în rezolutiune

Model de actiune în rezolutiune

Producator: Cabinet de avocatura Coltuc
 

Prezentare Model de actiune în rezolutiune

MODEL DE CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATA

DOMNULE PRESEDINTE

Subsemnatul (a)_, domiciliat(a) în_, chem în judecata si personal la interogatoriu pe parâtul(a)_domiciliat(a) în_, pentru

REZOLUTIUNEA CONTRACTULUI DE VÂNZARE-CUMPARARE,

sub semnatura privata, pentru ca:

a) bunul pe care l-am cumparat de la parât(a) are vicii ascunse;

b) pâratul(a) refuza sa-mi faca act autentic de vânzare, caz în care s-a

obligat sa-mi restituie îndoitul arvunei, în suma de_lei, si sa fie obligat sa-mi restituie pretul platit în suma de lei (sau îndoitul arvunei în suma de lei).

De asemenea, va rog sa obligati pe parat(a) sa-mi plateasca cheltuielile de judecata pe care le voi face cu acest proces.

Motivele actiunii:

în fapt, (se enunta situatia de fapt, obiectul actiunii si probele care dovedesc ca se impune rezolutiunea contractului).

In drept, îmi întemeiez actiunea pe dispozitiile art. 1352 si 1355-1356 (pentru prima situatie) si art. 1298 C. civ. (pentru a doua situatie).

Dovada actiunii o fac cu interogatoriul pârâtului, cu proba cu acte, expertiza tehnica si cu urmatorii martori:_.

Depun actiunea în dublu exemplar pentru a se comunica parâtului(ei), chitanta de plata taxei de timbru în valoare de lei si timbrul judiciar în valoare de lei.

Data depunerii__

Semnatura_

DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI_
Explicatii teoretice

REZOLUTIUNEA CONTRACTELOR

1. CONSIDERATII PREALABILE

Potrivit art. 969 C. civ., „conventiile legal facute au putere de lege între partile contractante” si potrivit art. 973 C. civ., „n-au efect decât între partile contractante. ”

în cazul contractelor sinalagmatice (vânzare, schimb), reciprocitatea si interdependenta obligatiilor constituie principala caracteristica a acestora.

Daca una dintre parti, ulterior încheierii contractului, nu-si îndeplineste obligatia asumata, cealalta parte care si-a executat obligatia sau este în curs sa o execute, poate recurge la sanctiunea desfiintarii contractului, pe calea actiunii în rezolutiune.

Temeiul juridic al acestei actiuni îl gasim în dispozitiile art. 1020 C. civ. care prevede: „Conditia rezolutorie este subînteleasa totdeauna în contractele sinalagmatice, în caz când una dintre parti nu îndeplineste angajamentul sau. ”

Spre deosebire de nulitate care desfiinteaza contractul datorita unor cauze existente în momentul încheierii lui, rezolutiunea desfiinteaza contractul datorita ivirii unor evenimente posterioare încheierii lui.

2. CONDITII

Potrivit art. 1021 C. civ., rezolutiunea se poate pronunta daca sunt îndeplinite urmatoarele conditii:

1) Necesitatea cererii partii interesate, care si-a executat obligatia. Rezolutiunea nu opereaza de plin drept si de aceea este necesara cererea partii interesate, care are facultatea de a pretinde fie obligarea la executarea în natura, când este posibil, fie rezolutiunea contractului1 cu daune interese care nu sunt identice cu eventualele daune moratorii din contract (art. 1021 C. civ.).

2) Dovedirea culpei pârâtului. Dovada ca pârâtul nu si-a respectat, partial sau total, obligatia si acest fapt este imputabil lui, nu unei împrejurari care l-ar exonera total sau temporar de raspundere;

3) Se pronunta de instanta. Instanta poate acorda un termen partii actionate.

4) Respectarea termenului de prescriptie. Sa fie ceruta în termenul de prescriptie de 3 ani prevazut de Decretul nr. 167/1958.

Pâna la ramânerea definitiva a hotarârii judecatoresti, rezolutia nu mai opereaza daca pârâtul îsi executa obligatiile asumate.

3. EXISTENTA UNUI PACT COMISORIU

Partile au dreptul ca în contract sa introduca clauze exprese în cazul neexecutarii contractului de catre una dintre parti. Este vorba de pactele comisorii care sunt de trei grade si au rolul de a diminua rolul instantei de judecata, care, potrivit art. 1021 C. civ., au rolul de a se pronunta asupra rezolutiunii.

Astfel:

1. PACTUL COMISORIU DE GRADUL I. întelegem clauze contractuale exprese potrivit carora în cazul în care una dintre parti nu-si respecta obligatia impusa contractul se desfiinteaza de drept, prevedere pe care o gasim si în art. 1020 C. civ.

Exceptând cazurile pactelor de gradul II si III, la care ne vom referi în cele ce urmeaza, în cazul pactului de gradul I, când rezolutiunea opereaza de drept, ea trebuie pronuntata de instanta de judecata. Instanta poate hotarî daca va retine ca neexecutarea este suficient de grava pentru a justifica masura de rezolutiune a contractului. în caz contrar se poate mentine contractul, acordând creditorului numai daune - interese în caz de neexecutare partiala, de importanta redusa. Instanta mai poate acorda debitorului si un termen de gratie pentru executarea obligatiei sale si salvarea contractului.

2. PACTUL COMISORIU de GRADUL II. îl gasim în clauza care permite ca rezolutiunea sa aiba loc de plin drept în cazul neexecutarii contractului de una dintre parti. în acest caz, rolul instantei se reduce în a constata daca reclamantul dovedeste ca partea adversa nu si-a respectat obligatia si daca constata ca o asemenea dovada s-a facut, rezolutiunea opereaza de plin drept. Mai exact se da eficienta clauzei exprese prin care s-a instituit pactul comisoriu de gradul II, sarcina instantei rezumându-se în a constata ca rezolutiunea a operat de plin drept.

3. PACTUL COMISORIU DE GRADUL III. Acesta prevede expres rezolutiunea

de plin drept a contractului. Consecinta: reclamantul nu mai este obligat sa recurga la procedura somatiei, la punerea în întârziere si, în final, la cererea de chemare în judecata.

în cazul unei asemenea clauze exprese, reclamantul se adreseaza direct executorului judecatoresc în vederea executarii pactului comisoriu, daca acest lucru este posibil.

Reclamantul va trebui sa se adreseze instantei numai în cazul în care ar pretinde de la pârât anumite despagubiri sau restituirea unui bun, daca aceste aspecte au fost omise din pactul comisoriu2.

4. EFECTELE REZOLUTIUNII

Ca si în cazul nulitatii, daca actiunea se admite si se pronunta rezolutiunea contractului, acesta este desfiintat cu efect retroactiv (ex nune). Se socoteste ca actul nici n-a existat si de aceea hotarârea judecatoreasca restabileste situatia anterioara încheierii contractului. Consecinta: eventualii terti pierd drepturile dobândite potrivit principiului resoluto jure dantis, resolvitur jur accipients.

Partile sunt obligate sa-si restituie prestatiile efectuate si sa se despagubeasca pentru daunele materiale ce si-au cauzat. Se restituie bunul si pretul, fructele nu.

Daca restituirea în natura a prestatiilor nu mai este cu putinta partea aflata în culpa va fi obligata la despagubiri civile.

Daca se retine culpa ambelor parti, cererea de actualizare cu indicele de inflatie, a despagubirilor este întemeiata, potrivit art. 1084 C. civ.
5. SESIZAREA INSTANTEI

Cererea de chemare în judecata trebuie sa cuprinda elementele prevazute de art. 112 C. proc. civ.

Obiectul îl constituie rezolutiunea contractului, iar reclamantul are obligatia sa indice probele a caror administrare vor dovedi ca pârâtul nu si-a respectat total sau partial obligatia contractuala.

Reclamantul are alegerea sa ceara fie executarea în natura a obligatiei, fie rezolutiunea contractului cu daune-interese, în ambele situatii cererea se timbreaza la valoarea obiectului.

Instanta, în temeiul art. 1021 C. civ. în cursul judecatii are dreptul sa acorde un termen de gratie, pârâtului, daca exista motive obiective, în vederea executarii obligatiei, termen care nu este obligatoriu.

De asemenea, pârâtul, în tot cursul procesului, poate cere sa i se acorde un termen de gratie în care sa-si execute obligatia, pentru a evita rezolutiunea contractului.

La cerere trebuie atasata copia legalizata a contractului si tot în copie toate înscrisurile de care reclamantul întelege sa se serveasca.

Cererea se adreseaza judecatoriei în a carei raza teritoriala domiciliaza pârâtul (art. 5 C. proc. civ.) sau judecatoriei în a carei raza teritoriala trebuiau executate obligatiile contractuale, alegere care apartine reclamantului (art. 10 pct. 1 C. proc. civ.).
Jurisprudenta

1. Contract de vânzare-cumparare pentru neplata partiala a pretului. Gravitatea neexecutarii obligatiei, generatoare a rezolutiunii. Clauza penala.

Rezolutiunea, poate fi pronuntata de instanta judecatoreasca, daca în cadrul contractului si-nalagmatic, exista o neexecutare totala sau partiala a obligatiei uneia din parti, aceasta nee-xecutare este culpabila debitorului obligatiei respective, iar debitorul a fost pus în întârziere, afara daca el se afla în întârziere prin însasi împlinirea scadentei. Exceptând cazurile pactelor comisorii de gradul II sau III, când rezolutiunea opereaza de drept, ea trebuie pronuntata de instanta judecatoreasca. Instanta sesizata, poate aprecia daca neexecutarea este suficient de grava pentru a justifica rezolutia contractului sau daca este cazul sa mentina contractul, acordând creditorului doar daune interese în caz de neexecutare partiala, de importanta redusa. De asemenea, instanta poate acorda debitorului si un termen de gratie pentru executarea obligatiei sale si salvarea contractului.

în cauza s-a dovedit cu însasi recunoasterile cumparatorilor la interogator, ca dupa împlinirea termenului de scadenta pentru plata diferentei de pret, vânzatorii au acordat debitorilor mai multe termene pentru plata acestei diferente si le-au notificat intentia de rezolutiune a contractului, în cazul neachitarii pretului. Instanta, a apreciat ca neexecutarea obligatiei cumparatorilor de plata a diferentei de pret, prezinta gravitatea necesara ce justifica rezolutiunea, deoarece pârâtii nu si-au executat obligatia nici dupa un an si jumatate de la scadenta, ceea ce datorita devalorizarii monedei si a procesului inflationist, i-a prejudiciat grav pe vânzatori, care aveau nevoie de diferenta de pret pentru cumpararea unei alte locuinte, intentie pe care nu si-au mai putut-o realiza, deoarece în prezent pretul acesteia nu mai poate fi acoperit decât în foarte mica masura din pretul vânzarii încasat partial de la cumparatorii-pârâti.

Ca urmare, curtea de apel a respins recursul formulat de pârâti, prin care criticau hotarârile pronuntate în cauza, cu motivarea ca pe parcurs au consemnat diferenta de pret la dispozitia creditorilor-vânzatori.

A fost respins si motivul de recurs prin care pârâtii recurenti solicitau a se da eficienta clauzei penale inserata în contract, aceea ca, în ipoteza neperfectarii contractului, vânzatorii sa achite întreitul pretului.

Clauza penala, este o conventie accesorie, prin care partile contractante stabilesc prin apreciere, anticipat, cuantumul daunelor interese compensatorii sau moratorii care se vor fi datorate de partea în culpa, în caz de neexecutare a obligatiei contractuale.

în speta, acordarea despagubirilor prevazute în clauza penala nu se justifica, deoarece vânzatorii nu sunt culpabili de neperfectarea contractului de vânzare-cumparare al apartamentului în forma autentica, ca o conditie adprobatione si nu ad validate. Introducerea actiunii în rezolutiune si promovarea acesteia, este o consecinta a conduitei culpabile a pârâtilor-cumparatori, care nu si-au executat obligatia de plata a diferentei de pret, si o dovada evidenta a lipsei oricarei culpe a vânzatorilor.

2. Din culpa ambelor parti. Cerere de actualizare a despagubirilor. Admisibilitate. în cazul rezolutiunii contractului de executare a unei constructii din culpa ambelor parti, care nu si-au îndeplinit integral obligatiile asumate, cererea de actualizare, cu indicele de inflatie, a despagubirilor acordate, este întemeiata, conform art. 1084 C. civ.

3. Contract. Pârâta nu si-a executat obligatia. Reclamantii si-au îndeplinit obligatia asumat prin contract, dar pârâta nu si-a executat obligatiile asumate, astfel sunt îndeplinite conditiile pentru rezolutiunea contractului, conform art. 1020 si 1021 C. civ.

Este criticabila hotarârea instantei de apel, în sensul retinerii lipsei de culpa a pârâtei în executarea lucrarilor, determinata de lipsa fondurilor necesare si nestabilirii unui termen de executie.

Pârâta, încasând pretul lucrarilor în avans, trebuia, de îndata, sa înceapa reabilitarea retelei de apa, ceea ce nu a facut si de aceea sunt îndeplinite cerintele pentru rezolutiunea contractului.
PREZENTARE C************************************
MEMBRU
GRATUIT
C************************************
176 356 accesari
Pentru a vizualiza datele companiei
C************************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Login
Activitate firma: avocat bucuresti - avocat online - avocat drept penal

PRODUSE ASEMANATOARE CU MODEL DE ACTIUNE ÎN REZOLUTIUNE

Model de cerere de chemare în judecata - actiune în raspunderea civila contractualaModel de cerere de chemare în judecata - actiune în raspunderea civila contractuala
Model de cerere de chemare în jude...
MODEL DE CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATA Prezentam un singur model de cerere de chemare în judecata care ...
Model de actiune oblica (indirecta sau subrogatorie)Model de actiune oblica (indirecta sau subrogatorie)
Model de actiune oblica (indirecta sau s...
Model 1 DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnatul(a)_, domiciliat(a) în_ în numele debitorului(oarei) ...
Model de cerere pentru revocarea donatieiModel de cerere pentru revocarea donatiei
Model de cerere pentru revocarea donatie...
Prezentam un singur formular care poate fi adaptat la toate situatiile de revocarea donatiilor ce se pot ivi în ...
Model de actiune în reziliereModel de actiune în reziliere
Model de actiune în reziliere
MODEL DE CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATA DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnatul(a)_, domiciliat(a) în_, chem ...
Model de actiune în declararea sau constatarea simulatieiModel de actiune în declararea sau constatarea simulatiei
Model de actiune în declararea sau...
MODEL DE CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATA Prezentam un singur model de cerere de chemare în judecata care ...
Model de actiune în constatare nulitate absoluta si anulareModel de actiune în constatare nulitate absoluta si anulare
Model de actiune în constatare nul...
MODELE DE CERERI DE CHEMARE ÎN JUDECATA ÎN MATERIA NULITATII 1. Pentru constatarea nulitatii ...
MODEL DE ÎNTÂMPINARE LA CEREREA DE CHEMARE ÎN JUDECATAMODEL DE ÎNTÂMPINARE LA CEREREA DE CHEMARE ÎN JUDECATA
MODEL DE ÎNTÂMPINARE LA CERE...
ÎNTÂMPINARE LA CEREREA DE CHEMARE ÎN JUDECATA Instanta_ Sectia_ Dosar nr. / Termen la data ...
Model de actiune pauliana (revocatorie)Model de actiune pauliana (revocatorie)
Model de actiune pauliana (revocatorie)
Model 1 DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnatul(a)_, domiciliat(a) în_, chem în judecata si personal la ...
MODEL DE CERERE RECONVENTIONALAMODEL DE CERERE RECONVENTIONALA
MODEL DE CERERE RECONVENTIONALA
MODEL DE CERERE RECONVENTIONALA Instanta Sectia Dosar nr. / Termen la data de_ Domnule Presedinte, ...

MODEL DE ACTIUNE ÎN REZOLUTIUNE ESTE LISTAT IN:

MODEL DE ACTIUNE ÎN REZOLUTIUNE - PRODUSE SIMILARE