Inscrie firma »
SC PEPINIERELE HIDA SRL Prezentare firma Produsele firmei Contact
Consultanta capsuni

Consultanta capsuni

Tip produs: plantare capsuni | plantatii capsuni | tehnologie capsuni
Telefon: click aici0723260107
3% reducere pentru contactele prin clubafaceri.ro
Persona Contact:
Orlaie Nelu
  Trimite un mesaj acestei firme

Prezentare Consultanta capsuni

Plantarea capsunului primavara

plante de capsuni Plantarea de primavara a capsunuluiPentru infiintarea culturilor de capsun, in Romania se folosesc, in general, plante proaspete recoltate din pepiniera, care se planteaza direct in camp.

Avem doua perioade de plantare, care pot sa difere cu cateva zile mai devreme sau mai tarziu:toamna, intre 15 septembrie si 15 octombrie; primavara, in intervalul 10-30 aprilie.

In cazul plantarilor de primavara, productia maxima de capsuni se obtine abia in anul urmator.

Pregatirea solului

slider peph (52) Plantarea de primavara a capsunuluiAratura adanca trebuie sa fi fost realizata inca din toamna sau in ferestrele iernii. La fel si fertilizarea organica. Capsunii nu se planteaza daca aratura s-a facut in primavara, lucrarea fiind superficiala.

Daca nu s-au administrat suficiente ingrasaminte cu fosfor si potasiu, acestea se aplica in primavara.

La prelucrarea solului se intrebuinteaza un combinator sau o freza cu tractor. Acestea sunt mai usoare decat discul care taseaza solul, lasandu-l bulgaros. Daca suprafata este de pana la doua hectare, folositi o motosapa (motocultor).

Plante sanatoase, din soiuri de calitate

ITA380-CRA-FRF-QueenElisa-Plant Plantarea de primavara a capsunuluiIn aproximativ 70 la suta din plantatiile cu capsuni din Romania intalnim soiul Premial, urmat de Red Gauntlet, Dana si de soiul Elsanta. In ultimii ani au inceput sa fie lansate in cultura soiurile Magic, Real si Coral.

Pe suprafete mici gasim soiurile: Senga Sengana, Marmolada, Elsinore (indiferent la fotoperioada) etc. Pe plan mondial, cele mai raspandite soiuri sunt Honeoye, Elsanta, Camorosa, Marmolada, Chandler, Darselect, Clery si Sonata.

Soiuri precum Fresno, Madamme Moutot, Talisman, Tioga, Aiko, Totem, Brio, Pajaro, Bogota si multe altele nu se mai gasesc in cultura de zeci de ani.

Nu folositi material din plantatii comerciale care pot fi purtatoare a numeroase boli, precum Verticillium dhaliae si Phytophtora cactorum, viroze si daunatori specifici, intrucat planta mama afectata, pe langa caracterul de soi, transmite catre stoloni si bolile, virozele, nematozii si daunatorii.

De aceea, solicitati furnizorului documentul de calitate si pasaportul fitosanitar care sa ateste calitatea materialului de plantare.

Distanta de plantare

1778690098_big Plantarea de primavara a capsunuluiPlantarea se incepe numai cand solul este uscat si se evita zilele foarte calduroase.

In sistemul clasic de cultura, cand mulcirea se face cu paie, si in functie de sistema de masini agricole folosita in plantatie, distantele de plantare sunt de 75-90 cm intre randuri si de 28-30 cm intre plantele de pe un rand.

Pe suprafete mici, in gradina, cand se lucreaza manual, distanta intre randuri se poate reduce la 65-70 cm. Plantarea se face pe randuri echidistante. Sistemul de plantare in benzi noi ofera posibilitati minime de mecanizare, de aceea nu il recomandam.

Daca doriti infiintarea unei culturi cu mulci de folie neagra, mai intai organizati terenul in functie de sursa de apa si de echipamentele folosite pentru irigare. Se fac straturi cu un coronament de 80-90 cm pe care se intind doua randuri de furtune de irigare prin picurare.

Distanta intre picuratoare poate fi de 10 cm, astfel se va crea o banda de udare uniforma si benefica pentru capsun. Peste ele se pozitioneaza folia de plastic neagra care se fixeaza in pamant.

Aceaste operatii se efectueaza la o singura trecere cu masina de bilonat si de pozitionat echipamentul de udare si mulciul de plastic. Daca mulciul nu este perforat, acest lucru trebuie facut manual.

Exista si folie bicolora pentru capsuni: pe o parte neagra, pentru a impiedica lumina si crestererea buruienilor, iar pe cealalta parte alba, pentru a evita supraincalzirea solului si vatamarea fructului in verile foarte calduroase.

Se planteaza doua randuri pe un strat, in general la o distanta de 35-45 cm intre randuri si de 28-32 cm intre plantele de pe un rand. Densitatea este de 40-50 mii de plante/hectar.

Plantarea propriu-zisa si fertilizarea

Plantarea manuala este cea mai raspandita si cu rezultate bune la prindere, dar mai costisitoare. Se folosesc plantatoare speciale in forma de U, cu sapa sau cu plantatoare in forma de lingura, in defavoarea celor conice, utilizate in legumicultura.
Plantarea se face dupa o irigare prealabila, cu una-doua zile inainte, sau dupa o ploaie, dar abia cand terenul s-a zvantat la suprafata.
Se marcheaza terenul cu tarusi la distantele de plantare dintre randuri, apoi se intind sarme sau sfori cu distanta marcata intre plantele de pe rand. Daca sforile nu sunt insemnate, se face o masura care se va folosi pentru primele cateva zeci de plante. Astfel, se creeaza foarte repede obisnuinta, renuntandu-se la masura.
Daca operatiunea se face cu plantatorul special de capsuni, plantele nu se mai mocirlesc, iar radacina nu se mai fasoneaza, aceasta fiind fasonata in momentul plantarii.
Daca se planteaza cu lingura de plantat sau cu sapa, mai intai se fac gropile, dupa care se planteaza stolonii cu radacina dreapta, pana la nivelul coletului. Dupa plantare, mugurele central trebuie sa fie la nivelul solului.
Daca acesta ramane cu 1-2 cm deasupra solului, sau daca se ingroapa usor in pamant, plantele se inradacineaza greu si se usuca. De asemenea, daca gropita (copca) din pamant nu este suficient de adanca, varful radacini se indoaie in sus.


Plantarea mecanica se executa cu masina de plantat rasaduri, fie si de legume: MPR 5 sau MPR 6, concomitent realizandu-se si udarea. Plantele trebuie fasonate inainte - frunzele si radacina, iar dupa plantare se verifica toate plantele, iar greselile de plantare se corecteaza manual.
Procentul de prindere este mai scazut la plantarea mecanica, de aceea, dupa doua saptamani se pot completa toate golurile.
1.Marcare rand
1.Marcare rand
2.Plantatorul
2.Plantatorul
3.Infingem planta
3.Infingem planta
4. La nivelul solului
4. La nivelul solului
5.Taiem vf radacinii
5.Taiem vf radacinii
6. Tasam in jur
6. Tasam in jur

Fertilizarea

Fertilizarea se face in functie de aprovizionarea solului si de ingrasamintele organice folosite la pregatirea terenului. Se aplica: azot (100-120 kg/ha substanta activa); fosfor (55-60 kg/ha substanta activa); potasiu (100-150 kg/ha substanta activa).
Se prefera ingrasamintele imbogatite in special cu magneziu si cu zinc si se evita administrarea de azot in exces.
Fertilizarea se face fractionat, de doua-trei ori pe an, din care o treime se aplica toamna (cele cu fosfor si potasiu) si restul, primavara.
SFATURI PRACTICE

Eventualele inflorescente se elimina, pentru a stimula dezvoltarea sistemului radicular;
Indiferent de umiditatea solului, plantele de uda pentru a asigura un contact mai intim al plantei cu solul si o buna pornire in vegetatie, iar solul se taseaza bine in jurul plantei;
Daca furnizorul n-a aplicat nici un tratament plantelor livrate, la doua-trei saptamani de la plantare trebuie sa efectuati primul tratament impotriva principalelor boli, folosind un produs pe baza de cupru, care este mai putin toxic, eficace si ieftin.
Plantele proaspete trebuie plantate in termen de doua-trei zile din ziua in care au fost scoase din stoloniera. Daca materialul a fost tratat inainte de livrare, el se poate folosi cinci-sase zile, cu conditia ca plantele sa fie pastrate in beciuri sau in magazii racoroase.
PREZENTARE SC PEPINIERELE HIDA SRL
LIGHT
MEMBER
SC PEPINIERELE HIDA SRL
270 868 accesari
Persoana de contact: Orlaie Nelu
Adresa postala: Str. IULIU MANIU 14 HIDA
Localitate: Hida, Salaj
Telefon: click aici 0723260107
Contact Yahoo Messenger:
Fax: 0260628330
Website:

Activitate firma: pomi altoiti - arbusti fructiferi - capsuni

PRODUSE ASEMANATOARE CU CONSULTANTA CAPSUNI

Consultanta capsuniConsultanta capsuni
Consultanta capsuni
Plantele de cãpșun „frigo” și avantajele plantãrii de ...
Consultanta capsuniConsultanta capsuni
Consultanta capsuni
Plante sanatoase de capsuni pegasus 2 capsuniLa Pepinierele Hida producem plante de cãpșuni din ...
Stoloni de capsunStoloni de capsun
Stoloni de capsun
Pepiniera autorizata vinde stoloni de capsuni din soiurile Elsanta, Honeoye, Real, Magic, Coral si Redgauntlet. Plantele ...
RON 0.48
Stoloni capsuniStoloni capsuni
Stoloni capsuni
Pepiniera autorizata vinde stoloni de capsuni din soiurile Elsanta, Honeoye, Real, Magic, Coral si Redgauntlet. Plantele ...
Plantatie de capsuniPlantatie de capsuni
Plantatie de capsuni
Va oferim plante de capsuni de foarte buna calitate din soiuri productive, adaptate conditiilor pedoclimatice din ...
Stoloni capsuni MatisStoloni capsuni Matis
Stoloni capsuni Matis
Capsuni Matis ® Soiul de capsuni Matis® a fost obtinut in Franta si are o cerere tot mai ridicata pe piata ...
Butasi inradacinati de agrisButasi inradacinati de agris
Butasi inradacinati de agris
AGRISUL (Ribes grossularia L, Ribes uva-crispa L.) Zonele de productie cele mai propice sunt Cluj, Mures, ...
RON 6
Stoloni capsuni EleganceStoloni capsuni Elegance
Stoloni capsuni Elegance
Capsuni Elegance Soiul de capsuni Elegance, unul dintre cele mai performante soiuri de capsun nou obtinute la ...
Folie de mulcire capsunFolie de mulcire capsun
Folie de mulcire capsun
Folie de mulci pentru capsuni de calitate ridicata, rezistenta la radiatiile UV, este ideala pentru culturile ...
RON 750

CONSULTANTA CAPSUNI ESTE LISTAT IN: